Vlaganje

Je dnevno trgovanje vredno?

Ljudje na družbenih omrežjih občasno oglašujejo velike dobičke, ki jih zberejo z velikimi, enodnevnimi stavami na špekulativne delnice. Za nekatere je ta oblika trgovanja mamljiva. Kaj je boljšega kot kupiti nekaj vročih delnic, počakati uro ali dve in nato zaslužiti več kot 100.000 $? Zdi se tako preprosto, tako enostavno. Dejstvo je, da je dosledno služenje denarja kot dnevni trgovec redek dosežek. Ni povsem nemogoče, je pa vsekakor nepremišljen način vlaganja težko prisluženega denarja. Za tiste, ki razmišljajo o dnevnem trgovanju za preživljanje, je pomembno razumeti nekatere pasti, ki se lahko pojavijo.

Je dnevno trgovanje dobra ideja?

Skratka, ne, dnevno trgovanje ni dobra ideja. Vendar pa se lahko zdi se kot dobra ideja, odvisno od tega, kako deluje borza. Dnevno trgovanje je v bistvu igra na kratkoročno nestanovitnost (ali gibanje cene) delnice na kateri koli dan. Dnevni trgovci kupijo delnico na enem mestu čez dan in nato prodajo iz pozicije, preden se trg zapre. Če se cena delnice dvigne v času, ko jo ima trgovec v lasti, lahko trgovec ustvari kratkoročni kapitalski dobiček. Če se cena zniža, dnevni trgovec ustvari kratkoročno kapitalsko izgubo.

Glavni razlog, zakaj je dnevno trgovanje slaba ideja, je povezan s transakcijskimi stroški. Dva najbolj vidna transakcijska stroška sta davki in provizije, kot so provizije za trgovanje. Če kupite delnico in jo prodate pred potekom enega leta, se vsako povečanje vrednosti delnice obdavči po vaši običajni davčni stopnji, ki je verjetno bistveno višja od davčne stopnje, ki bi se uporabljala, če bi delnico držali leto ali več. Glede na platformo za trgovanje, ki jo uporabljate, in vrsto zavarovanja, s katerim trgujete, lahko plačate tudi provizijo vsakič, ko kupite ali prodate delnico. Ti transakcijski stroški so lahko dragi za dnevne trgovce.

Zaradi neločljive narave kapitalskih trgov je tudi dnevno trgovanje običajno izgubljena ponudba. Gibanje cen delnic iz minute v minuto na kateri koli določen dan je le naključno in se ponavadi takoj prilagodi vsem novim javno dostopnim informacijam. Poleg tega, ko oddate tržno naročilo za nakup ali prodajo, trgujete proti veliki skupini izpopolnjenih institucionalnih vlagateljev in visokofrekvenčnih trgovalnih strojev. Verjetnost, da poznate nekaj, kar profesionalni vlagatelji ne vedo – ne da bi šlo za nezakonite notranje informacije –, je zelo malo verjetna.

Glede na to, da je uspešno dnevno trgovanje redek podvig – in še redkejši pri a dosledno osnova - obstaja veliko razlogov, da se popolnoma izogibate dnevnemu trgovanju. Trdo ste delali za svoj denar in se tega denarja ne bi smeli spraviti v nepotrebno nevarnost. Še posebej, če upoštevate znatno napihnjeno davčno stopnjo, odmerjeno pri kratkoročnih poslih (prodaja vseh delnic v posesti eno leto ali manj), je pošteno reči, da dnevno trgovanje ni vredno tveganja.Rdeča igralna kocka in pisani žetoni za poker na igralni mizi.

Vir slike: Getty Images.

Ali lahko zaslužite z dnevnim trgovanjem?

Večino časa dnevno trgovanje ni dobičkonosno, vendar to ne pomeni, da lahko nikoli biti dobičkonosen. Vlagateljem včasih uspe napovedati gibanje delnice in pridobiti šestmestni dobiček z natančnim časovnim določanjem trga. Ti trgovci se morda ukvarjajo z delnicami penijev, da bi dosegli svoje velike donose, ali pa imajo občasno srečo – kot to počne vsak dan veliko ljudi v igralnicah.

Morda boste slišali zgodbe o nekaterih trgovcih, ki služijo denar v profesionalnih okoljih, zapustijo svoja investicijska podjetja in se imenujejo 'uspešni' dnevni trgovci – vendar ne da bi kdaj tvegali svoj denar v nobenem poslu! Neprofesionalnemu vlagatelju, ki se poskuša naučiti dnevnega trgovanja z lastnim denarjem, verjetno ne bo uspelo. V redkih primerih lahko posamezni vlagatelj zajame eksplozivne dobičke. Toda veliko pogostejši so primeri dnevnega trgovanja, ki uniči življenja ali finančne situacije.Dnevno trgovanje v primerjavi z vlaganjem

Vlaganje v tradicionalnem smislu se na splošno ne nanaša na dnevno trgovanje. Čeprav je „vlaganje“ širok pojem, je uveljavljeno, da je najučinkovitejši način za dosledno ustvarjanje stabilnih in pozitivnih donosov po davku preprosto nakup delnic ali obveznic in jih dolgoročno obdržati. Ti morda plačati provizijo za nakup, odvisno od vaše posredniške platforme, vendar ne boste plačali davkov, dokler ne prodate vrednostnega papirja. Tudi ko prodate, je vaš dobiček, ki se šteje za dolgoročni kapitalski dobiček, obdavčen po stopnji, nižji od vaše običajne dohodnine. Kratkoročni dobički, ki jih zaslužijo dnevni trgovci, so obdavčeni po grozljivi navadni dohodninski stopnji.

Dolgoročni vlagatelji, ki kupujejo in držijo, običajno ne doživljajo čustvenih nihanj, ki prizadenejo večino dnevnih trgovcev – tudi če njihova lastnina pridobijo vrednost. Če bi namesto dnevnega trgovanja ustvarili in vzdrževali portfelj nizkocenovnih skladov, s katerimi se trguje na borzi (ETF), bi bile možnosti za ustvarjanje dobička v daljšem časovnem obdobju izjemno v vašo korist. Vlaganje v tradicionalnem smislu nagrajuje tiste, ki so pripravljeni svoje naložbe zadržati dlje časa.

Vlagatelji z dolgoročnimi lastniškimi deleži so v dobrem položaju za popestriti njihove naložbe in s tem zmanjšajo tveganje velikih izgub. Dnevni trgovci, ki kupujejo in prodajajo le nekaj priljubljenih delnic, imajo portfelje, ki so veliko manj razpršeni, zato imajo gibanja katere koli delnice veliko večji vpliv na njihovo finančno zdravje. Dolgoročno vlaganje v raznolik niz vrednostnih papirjev poveča verjetnost, da se bo vrednost vašega portfelja sčasoma stalno povečevala.

Je dnevno trgovanje isto kot igranje na srečo?

Pošteno je reči, da sta dnevno trgovanje in igre na srečo vsaj zelo podobna. Slovarska definicija iger na srečo je 'praksa tveganja denarja ali drugih vložkov v igri ali stavi.' Ko sklenete dnevno trgovino, ste stave da se bo naključna gibanja cene določene delnice gibala v smeri, ki jo želite.

Na enak način, kot se strokovni igralci pokra neusmiljeno učijo in vadijo, da bi bili uspešni v igri, je nekaj uspešnih dnevnih trgovcev (ki so morda v institucijah) ponavadi izjemno dobro seznanjeni s tem, kako se trgi premikajo kratkoročno. Če bi igralec pokra začetnik izzval mizo strokovnjakov, bi lahko verjetno dobil eno ali dve igri, vendar bi skoraj zagotovo izgubil denar na splošno. Čeprav dnevno trgovanje ni povsem enako kot igranje na srečo, ostaja ena stvar glede prakse: večino časa ni dobičkonosna.

Ali so delnice penija enake kot dnevno trgovanje?

Ne, niso. 'Penny delnice' in 'dnevno trgovanje' sta dva popolnoma ločena izraza, vendar ju pogosto najdemo skupaj v različnih kontekstih. Penny delnice so preprosto delnice, ki trgujejo za cene, nižje od 5 $. Dnevno trgovanje je dejanje nakupa in prodaje delnice v istem trgovalnem dnevu ali v podobno kratkem časovnem obdobju. Številni dnevni trgovci se odločijo, da se osredotočijo na nakup in prodajo delnic peni, vendar je dnevno trgovanje možno za vse delnice, tudi delnice z modrimi žetoni.

Nekateri dan trgovci kupujejo in prodajajo predvsem peni delnice zaradi možnosti visoke odstotek pridobiti v relativno kratkem času. Delnica po ceni 1 dolar bi morala pridobiti le 1 dolar vrednosti, da bi vlagatelj dosegel 100-odstotno donosnost svoje začetne naložbe. Za primerjavo, trgovanje z delnicami pri 100 $ bi moralo pridobiti še 100 $ na vrednosti, preden bi dosegli isti 100-odstotni dobiček. Dnevni trgovci včasih poskušajo izkoristiti hitra (in naključna) gibanja navzgor pri delnicah penijev, da bi zajeli velike odstotne dobičke – kljub temu, da so gibanja delnic v katerem koli posameznem dnevu neverjetno nepredvidljiva in dobički še zdaleč niso zagotovljeni.

Davki na delnice, s katerimi se trguje dnevno

Ko kupite delnico in jo nato prodate v istem trgovalnem dnevu, boste morda zaslužili. Dolžni pa bi bili tudi davki na dobiček, ki je enak ceni, po kateri prodate delnico, zmanjšani za začetno nakupno ceno. Stopnja davka na kratkoročni kapitalski dobiček je enaka davčni stopnji, odmerjeni na vaš običajni dohodek (npr. denar, ki ga zaslužite z delom). Ta davčna stopnja je na splošno višja od davčne stopnje, odmerjene na dolgoročne kapitalske dobičke, ki nastanejo šele po tem, ko delnica ali drug vrednostni papir ostane v vašem portfelju eno leto ali dlje. Precej višje davčne stopnje, ki se uporabljajo za kratkoročne kapitalske dobičke, so še en razlog, da razmislite o držanju svojih naložb vsaj eno leto.

Poleg svoje prirojene tveganosti se dnevno trgovanje še posebej ne izplača, če upoštevate bistveno višje davčne stopnje, uvedene za kratkoročne posle.

Kako boste vložili svoj denar, je na koncu odvisno od vas

Odločiti se morate, kako najbolje porabiti svoj denar. Če se odločite za dnevno trgovanje, je najbolj preudaren pristop, da tvegate zneske v dolarjih, ki so relativno nizki – recimo, ne več kot 10 % vrednosti vašega celotnega portfelja. Ta znesek bi lahko zadostoval za pridobitev izkušenj pri dnevnem trgovanju, vendar ne bo popolnoma uničil vašega portfelja, če bi vaše kratkoročne pozicije povzročile velike izgube. Če razmišljate tudi o drugih strategijah za ustvarjanje neto vrednosti, bi bilo pametno, da se naučite številnih prednosti dolgoročnega vlaganja.^