Vlaganje

Je kriptovaluta dobra naložba?

Umazano obogateti je mogoče z vlaganjem v kriptovalute leta 2021. Lahko pa tudi izgubite ves denar. Kako sta lahko oba resnična? Vlaganje v kripto sredstva je tvegano, a tudi potencialno zelo donosno.

Kriptovaluta je dobra naložba, če želite neposredno izpostaviti povpraševanje po digitalni valuti, medtem ko je varnejša, a potencialno manj donosna alternativa nakup delnic podjetij, ki so izpostavljena kriptovaluti.

Poglejmo prednosti in slabosti vlaganja v kriptovalute.

Ali je kriptovaluta varna?

Zaradi številnih dejavnikov kriptovaluta vsaj trenutno ni povsem varna, pojavljajo pa se tudi drugi znaki, da kriptovaluta ostaja.

Kripto je povezano s številnimi tveganji. Vlagatelji in uporabniki se morajo sami odločiti, ali koristi odtehtajo ta tveganja.Tveganja kriptovalut

Borze kriptovalut so bolj kot borze ranljive za vdor in postajajo tarče drugih kriminalnih dejavnosti. Te kršitve varnosti so povzročile precejšnje izgube za vlagatelje, ki so jim ukradli digitalne valute.

Varno shranjevanje kriptovalut je tudi težje kot lastništvo delnic ali obveznic. Borze kriptovalut, kot so npr Coinbase (NASDAQ: COIN)olajšajo nakup in prodajo kripto sredstev, kot so Bitcoin (CRYPTO: BTC)in Ethereum (CRYPTO: ETH), vendar mnogi ljudje zaradi omenjenega tveganja kibernetskih napadov in kraje ne marajo obdržati svojih digitalnih sredstev na borzah.

Nekateri lastniki kriptovalut imajo raje možnosti za hladno shranjevanje brez povezave, na primer strojno opremo ali papirnate denarnice, vendar ima hladilno shranjevanje svoj nabor izzivov. Največje je tveganje izgube zasebnega ključa, brez katerega je nemogoče dostopati do vaše kriptovalute.Prav tako ni nobenega zagotovila, da bo kripto projekt, v katerega vlagate, uspel. Konkurenca je med tisoči projektov blockchain ostra, projekti, ki niso nič drugega kot prevare, pa prevladujejo tudi v kripto industriji. Le majhno število projektov kriptovalut bo na koncu uspelo.

koliko je vreden 1 milijon bitcoinov

Regulatorji lahko zatirajo tudi celotno kripto industrijo, še posebej, če vlade začnejo močno gledati na kriptovalute kot na grožnjo in ne le kot na inovativno tehnologijo.

Ker kriptovalute temeljijo na najsodobnejši tehnologiji, to povečuje tudi tveganje za vlagatelje. Velik del tehnologije se še razvija in še ni obsežno dokazan v resničnih scenarijih.

Sprejetje kriptovalut

Kljub inherentnim tveganjem kriptovalute in industrija veriženja blokov nenehno krepijo. Gradi se prepotrebna finančna infrastruktura, vlagatelji pa imajo vedno več dostopa do skrbniških storitev institucionalnega razreda. Poklicni in posamezni vlagatelji postopoma prejemajo orodja, ki jih potrebujejo za upravljanje in zaščito svojih kripto sredstev.

Trgi kripto terminskih pogodb se vzpostavljajo in številna podjetja postajajo neposredno izpostavljena sektorju kriptovalut. Finančni velikani, kot so Kvadrat (NYSE: SQ)in PayPal (NASDAQ: PYPL)olajšajo nakup in prodajo kriptovalut na svojih priljubljenih platformah, medtem ko so druga podjetja, vključno s Squareom, skupaj vložila stotine milijonov dolarjev v Bitcoin in druga digitalna sredstva. Tesla (NASDAQ: TSLA)v začetku leta 2021 kupil Bitcoin v vrednosti 1,5 milijarde dolarjev.

Medtem ko drugi dejavniki še vedno vplivajo na tveganje kriptovalut, je vse večja hitrost prevzemanja znak zorenja industrije. Posamezni vlagatelji in podjetja si prizadevajo za neposredno izpostavljenost kriptovaluti, saj menijo, da je to dovolj varno za vlaganje velikih vsot denarja.

Je kripto dobra dolgoročna naložba?

Številne kriptovalute, kot sta Bitcoin in Ethereum, se uvajajo z visokimi cilji, ki jih je mogoče doseči na dolgih obzorjih. Čeprav uspeh katerega koli projekta s kriptovalutami ni zagotovljen, če projekt kriptovalute doseže svoje cilje, bi lahko bili zgodnji vlagatelji dolgoročno bogato nagrajeni.

zakaj primanjkuje grafične kartice

Za vsak projekt kriptovalut pa je treba široko razširjenost sprejeti kot dolgoročni uspeh.

Bitcoin kot dolgoročna naložba

Bitcoin, kot najbolj znana kriptovaluta, ima koristi od omrežnega učinka - več ljudi želi imeti Bitcoin v lasti, ker je Bitcoin v lasti večine ljudi. Številni vlagatelji na bitcoin trenutno gledajo kot na 'digitalno zlato', lahko pa bi ga uporabili tudi kot digitalno obliko gotovine.

Vlagatelji v Bitcoin verjamejo, da bo kriptovaluta dolgoročno pridobila vrednost, ker je ponudba fiksna, za razliko od ponudb fiat valut, kot sta ameriški dolar ali japonski jen. Ponudba bitcoinov je omejena na slabih 21 milijonov kovancev, valute, ki jih nadzorujejo centralne banke, pa se lahko natisnejo po volji politikov. Mnogi vlagatelji pričakujejo, da bo Bitcoin z depreciacijo fiat valut pridobil vrednost.

kako se zaloge spreminjajo po urah

Tisti, ki so bikovski o tem, da se Bitcoin pogosto uporablja kot digitalni denar, verjamejo, da ima Bitcoin dolgoročno potencial, da postane prva resnično svetovna valuta.

Ethereum kot dolgoročna naložba

Ether je domači kovanec platforme Ethereum in ga lahko kupijo vlagatelji, ki želijo pridobiti portfeljsko izpostavljenost do Ethereuma. Medtem ko je Bitcoin mogoče obravnavati kot digitalno zlato, Ethereum gradi globalno računalniško platformo, ki podpira številne druge kriptovalute in ogromen ekosistem decentraliziranih aplikacij („dapps“).

Veliko število kriptovalut, zgrajenih na platformi Ethereum, v kombinaciji z odprtokodno naravo dapps ustvarja možnosti za Ethereum, da izkoristi tudi učinek omrežja in ustvari trajnostno, dolgoročno vrednost. Platforma Ethereum omogoča uporabo „pametnih pogodb“, ki se samodejno izvajajo na podlagi pogojev, zapisanih neposredno v kodo pogodb.

Omrežje Ethereum od uporabnikov zbira eter v zameno za izvajanje pametnih pogodb. Tehnologija pametnih pogodb ima velik potencial za motenje velikih industrij, kot so nepremičnine in bančništvo, pa tudi za ustvarjanje povsem novih trgov.

Ker se platforma Ethereum vse bolj uporablja po vsem svetu, se žeton Ether povečuje v uporabnosti in vrednosti. Vlagatelji, ki so navdušeni nad dolgoročnim potencialom platforme Ethereum, lahko neposredno pridobijo z lastništvom etra.

Ali bi morali vlagati v kriptovalute?

Lastništvo nekaj kriptovalut lahko poveča vaš portfelj diverzifikacijo saj kriptovalute, kot je bitcoin, v preteklosti skoraj niso kazale nobene korelacije cen z ameriškim delniškim trgom. Če menite, da bo uporaba kriptovalut sčasoma vse bolj razširjena, je verjetno smiselno, da nekaj kriptovalut kupite neposredno kot del raznolikega portfelja. Za vsako kriptovaluto, v katero vlagate, imejte naložbeno nalogo, zakaj bo ta valuta prestala preizkus časa.

Če se vam zdi nakup kriptovalute preveč tvegan, lahko razmislite o drugih načinih za potencialni dobiček od rasti kriptovalut. Lahko kupite delnice podjetij, kot so Coinbase, Square in PayPal, ali vlagate v borzo, kot je Skupina CME (NASDAQ: CME), ki olajša trgovanje s kripto terminskimi pogodbami. Čeprav so naložbe v ta podjetja lahko donosne, nimajo enakega potenciala rasti kot neposredne naložbe v kriptovalute.

Strokovna vprašanja in odgovori

Motley Fool je iskal vpogled v blockchain od treh finančnih strokovnjakov, dr. Christine Parlor, profesorice in Sylvan C. Coleman, katedre za finance in računovodstvo na poslovni šoli Haas, Univerza v Kaliforniji, Berkeley, in dr. Jimmieja Lenza, direktorja magistra univerze Duke. inženirja v FinTechu in magister inženiringa v kibernetski varnosti ter dr. Merav Ozair, ki je vodilni strokovnjak za blockchain in profesor FinTech na poslovni šoli Rutgers.

DR. BOŽIČNI PARLOR, PROFESOR IN SYLVAN C. KOLEMANSKI PREDSEDNIK ZA FINANCIRANJE IN RAČUNOVODSTVO NA POSLOVNI ŠOLI HAAS, UNIVERZA V KALIFORNIJI, BERKELEJ. VEČINA NJENEGA DELA JE NA INSTITUCIONALNO KOMPLEKSNIH PODROČJIH FINANCIRANJA, BANKARSTVA IN FINANČNE TEHNOLOGIJE. NJENE TRENUTNE DELOVNE DEJAVNOSTI NA FINTEHIJI, PLAČILNIH SISTEMIH, BLOKOVNI verigi in kriptovaluti ter na tržni mikrokstrukturi.

Dr. Jimmie Lenz, direktor Univerze Duke

DR. JIMMIE LENZ, DIREKTOR MAJSTRA INŽENIRINGJA VUKE DUKE V FINTECHU IN MAJSTRA INŽENIRINGA V CYBERSECURITY

Motley Fool: Kaj bi svetovali nekomu, ki ga zanima vlaganje v tehnologijo veriženja blokov?

kako naj izračunam svoj agi

Salon: Bodite radovedni, a tudi previdni. Pomembno je priznati, da na tem področju ni popolnega regulativnega okvira. Zato je pomembno, da naredite domačo nalogo. Najprej razmislite o kraju, ki ga uporabljate za dostop do trga. Obstajajo regulirane kripto borze in mesta trgovanja, obstajajo pa tudi neregulirane. Drugič, čeprav večina žetonov temelji na odprtokodni kodi, ni tako, da imajo enake režime razkritja kot delnice modrih čipov. Zato bodite previdni in raziščite naravo osnovnega žetona. Upoštevajte, da v drugih državah (Kanada, Evropa) obstajajo ETF -ji in ETP -ji, ki sledijo kripto portfeljem, ti v ZDA še niso prejeli regulativne odobritve. Če in ko bodo na voljo potrošnikom, bo to poceni način dostopa do kripto trga, potem pa bo kdo drug obravnaval tržno mehaniko.

Lenz: Učite se in se učite, razvoj v vesolju se dogaja s hitrim tempom, tako da se nenehno pridobiva novo znanje. Kot profesor, ki poučuje blockchain, je to najtežji del, saj vsak semester na novo odkrije tečaj, vendar ohranja moje študente in mene čim bolj aktualne. To ne pomeni zanemarjanja osnovnega znanja, saj je to ključnega pomena, pa tudi nekaj občutka zgodovine, da bi razumeli, zakaj je prišlo do razvoja v določenih časih.

Merav Ozair je vodilni strokovnjak za blockchain in profesor finTech na poslovni šoli Rutgers. Deluje kot raziskovalna direktorica RBS Blockchain Hub, kot tudi svetovalka in raziskovalka na Rutgers Blockchain in FinTech Collaboratory.

Ozair: Tehnologija veriženja blokov je zagotovo prihodnost. Temu ni mogoče ubežati. Vendar je težko napovedati, kateri projekti bodo trajali in kateri propadli ter pozabili.

Večina tehnoloških podjetij blockchain je v zgodnjih, če ne celo zelo zgodnjih fazah. Zato imajo naložbe v podjetja, ki uporabljajo tehnologije veriženja blokov, enaka tveganja kot naložbe v zagon. Tako kot pri vsakem zagonu je razmerje med tveganjem in nagrado visoko.

Zato spoznajte tehnologijo veriženja blokov, temeljito opravite skrbni pregled nad katerim koli projektom - od njegove tehnologije do poslovnega modela do izvedbe. Spoznajte 'problem', ki ga poskuša rešiti, in rešitev, ki jo ponuja - tako s tehnološkega kot poslovnega vidika.

S tehnologijo veriženja blokov je veliko potenciala, vendar je izvedba v podrobnostih.^