Vlaganje

Je medvedjega trga kriptovalut konec?

Tudi potem, ko so v zadnjih tednih kazali znake okrevanja, je cena dveh vodilnih digitalnih kovancev, Bitcoin (KRIPTO:BTC)in Ethereum (KRIPTO:ETH), so od maja padle za skoraj 30 %. Medtem se je obseg trgovanja z vsemi kriptovalutami junija znižal za več kot 40 %, prejšnji mesec pa je dosegel najnižjo raven v preteklem letu.

Vendar bodite opozorjeni, čeprav se zdi, da kriptovalute ponovno pridobivajo pozitiven zagon, so osnove še vedno zaskrbljujoče in lahko se v bližnji prihodnosti poslabša. Posledično se Bitcoin, Ethereum in druge kriptovalute soočajo z naraščajočimi tveganji v prihodnosti.

Oseba, ki sedi za mizo in analizira gibanje kriptovalut na treh prenosnih računalnikih.

Vir slike: Getty Images.

Konec vrste za kriptovalute na Kitajskem

Kitajski vlagatelji so bili leta eni od največjih gonilnikov bikovega trga kriptovalut. To je posledica strogega nadzora odliva kapitala, ki ga izvaja centralna vlada. Pravzaprav je državljanom dovoljeno vsako leto kupiti samo 50.000 dolarjev tujih valut, zato je prenos težko zasluženega denarja v tujino prek kriptovalut postal preprost.

To je zaradi omejene ponudbe napihnilo vrednost nekaterih kovancev. Recimo, da želi kitajski tehnološki milijarder Chen na Kajmanske otoke nakazati 48 milijonov dolarjev prek kriptovalute, znane kot kovanec pošlji me zdaj (SMN). Vendar pa je na voljo le 100 kovancev SMN, zato mora Chen najprej ponuditi ceno vsakega kovanca na 480.000 $, da bo to enkratna transakcija. Vidimo lahko, kako bi lahko cena kriptovalut na ta način pogosto in nenadoma naraščala.A zdi se, da kitajski vladi ta vrzel ni všeč. Vladajoča komunistična stranka je pred kratkim finančnim institucijam in pravnim osebam prepovedala poslovanje z vlagatelji v kriptovalute. Poleg tega province začenjajo prepovedati rudarjenje kriptovalut, navajajoč okoljske pomisleke (ki jih bomo obravnavali pozneje). Težko se bo cena katerega koli premoženja dvignila, ko so njegovi glavni kupci izključeni iz trga, nedavna volatilnost nezamenljivih žetonov (NFT) pa je samo dodala olja v ogenj.

NFT niso takšni, kot se zdijo

Logika za hype NFT je preprosta: pristna, fizična umetnost je draga. NFT so pristna, digitalna umetnost. Zato bi morali biti tudi NFT dragi (posledica: NFT kovanci gredo na Luno). Žal to še zdaleč ni tako. Fizična umetniška dela niso samo draga, saj so ljudje, ki jih kupujejo, poznavalci, ki radi pijejo rdeče vino ob ogledovanju svojih zbirk. Velik del povpraševanja v tem svetu povzroča tudi izogibanje davkom (to je znižanje davkov na zakonite načine).

Nastavitev deluje tako. Recimo, da posameznik z visoko neto vrednostjo (HNWI) po imenu Sarah kupi umetniško delo v vrednosti 5 milijonov dolarjev na dražbi in ga pošlje neposredno v prosto pristanišče – ​​določeno ekonomsko cono, kjer carine in davki ne veljajo, dokler sredstvo ne zapusti. cono -- da bi se zakonito izognili prometnemu davku. Pet let pozneje je umetniško delo ocenjeno na 25 milijonov dolarjev. Sarah nato najame cenilca, ki ima običajno finančno spodbudo, da napihne vrednost dela, da sliko potrdi. Nato ga podari neprofitni organizaciji in lahko zahteva celotno tržno vrednost dela ob certificiranju (25 milijonov dolarjev) kot odbitek od njenega dohodka, običajno v nekaj letih. Ker HNWI to počnejo, lahko vrednost umetniškega dela postane tudi močno napihnjena.Toda povpraševanje ni mogoče ponoviti, ko gre za NFT. Prvič, večina neprofitnih organizacij sploh ne sprejema kriptovalute. Še več, obstaja veliko zmede glede klasifikacije NFT. Denimo, da davčna služba ugotovi, da je bila Sarahin NFT a zbirateljski namesto an neopredmeteno kapitalsko sredstvo , potem smolo. V tem primeru bi jo lahko samo odštela stroškovna osnova (5 milijonov dolarjev) za njeno donacijo - kar je povzročilo odvečno transakcijo. Dokler ni večja jasnost o tem, kako so razvrščeni pod davčno kodo, je za NFT, ki temelji na blokovni verigi Ethereum, malo inherentne vrednosti. Po strani je verjetno v najboljšem interesu strica Sama, da tako ostane.

Medtem je njihova uporabnost za zbiratelje digitalne umetnosti zelo sporna. Kupci dobijo ekskluzivne pravice do artikla, vendar pogosto po zelo visoki ceni za nekaj, kar lahko najdete po vsem internetu (npr. videoposnetek profesionalnega košarkarja). Posledično je malo verjetno, da bi trg dolgoročno pritegnil pomemben kapital vlagateljev. Predpisi niso dohiteli drugih možnih uporab, kot je v nepremičninah, tako da so NFT inovativen način za shranjevanje nečesa, kot je zemljiški list, praksa potrebuje večjo industrijo in regulativno odobritev, preden se začne.

Osupljiva skrb za okolje

Če se vrnemo k Bitcoinu, so stroški energije za rudarjenje ušli izpod nadzora. Ker Bitcoinova nagrada se še naprej prepolovi , morajo rudarji nenehno nadgrajevati svojo opremo, da ostanejo dobičkonosni. Na primer, najnovejši stroj za rudarjenje Bitcoin, Antminer S19, ima porabo energije 3.250 vatov, kar je enakovredno centralnemu klimatskemu sistemu. Pri trenutnih cenah kovancev in energije rudarji običajno porabijo skoraj 2000 $ za svoje račune za elektriko na leto, na stroj . Rudarjenje bitcoinov zdaj porabi 0,55 % svetovne proizvodnje električne energije in preprosto ni trajnostno. Če pogledamo v perspektivo, ena transakcija Bitcoin porabi približno enako količino energije kot 1,2 milijona Pokaži karticatransakcije.

Bitcoin in Ethereum sta dva največja nosilca zastave na celotnem trgu kriptovalut in od tega pisanja imata resne težave s uporabnostjo in omrežjem, ki niso obravnavane. Vlagatelji bi morali razumeti, da bodo tudi cene še naprej izjemno nestanovitne. Iz teh razlogov verjamem, da trg kriptovalut še zdaleč ni končan.^