Vlaganje

Ali je zaloga Compass Pathways nakup?

Kompasne poti (NASDAQ:CMPS)z začetno javno ponudbo 18. septembra zbral 146 milijonov dolarjev. Medtem ko je bila cena IPO določena na 17 dolarjev, se je prvi dan trgovanja odprla pri 23,40 dolarja in dan zaključila pri 29 dolarjih. Delnica se je ta teden trgovala v bližini 36 dolarjev. Britansko farmacevtsko podjetje preizkuša sintetično obliko psilocibina, psihedelične spojine, ki se naravno pojavlja v 'čarobnih gobah', kot terapijo za depresijo, ki je odporna na zdravljenje.

Psilocibin deluje tako, da se veže na serotoninske receptorje v možganih. Serotonin je nevrotransmiter, ki uravnava razpoloženje, spanec in apetit.

Compass Pathways ni edino farmacevtsko podjetje, ki se ukvarja z uporabo psihedeličnih zdravil kot terapij, ampak ima prednost ker je njegov sintetični psilocibin, COMP360, leta 2018 prejel status prebojne terapije s strani ameriške uprave za hrano in zdravila. Podjetje COMP360 preizkuša v kliničnem preskušanju faze 2b.

Mlada ženska na vrhu gore.

VIR SLIKE: GETTY IMAGES

upokojiti se s 3 milijoni dolarjev pri 60

Seveda obstajajo opozorila

Medtem Volivci Oregona so pravkar opravili ukrep 109 Da bi omogočili nadzorovano, terapevtsko uporabo psilocibinskih gob, je zdravilo še vedno nezakonito povsod drugod v ZDA, razen v Denverju, Santa Cruzu in Oaklandu v Kaliforniji. Na zvezni ravni je psilocibin razvrščen kot zdravilo s seznama I, kar pomeni, da ima ni sprejete medicinske uporabe.Kljub temu se je treba spomniti le, da je bila Oregon ena prvih držav, ki je to dovolila uporaba medicinske marihuane da vidimo, kam bi se ta trend lahko usmeril. Okrožje Columbia je pred kratkim sprejelo tudi pobudo za glasovanje, ki v bistvu dekriminalizira gojenje, posedovanje in prodajo psilocibinskih gob, čeprav bi mestni svet DC ali kongres še vedno lahko preprečila, da bi pobuda začela veljati.

Drugi ulov, in to je velik, je, da Compass Pathways, čeprav ga financirajo tako bogati podporniki, kot sta milijarder PayPal Peter Thiel in ustanovitelj Apeiron Investment Group Christian Angermayer, še ne služi denarja. V svojem nedavno poslanem poročilu za tretje četrtletje je podjetje navedlo, da je v prvih devetih mesecih leta izgubilo 41,5 milijona dolarjev v primerjavi z izgubo v višini 12 milijonov dolarjev v enakem obdobju leta 2019. Predvsem zaradi IPO ima podjetje 196,5 milijona dolarjev v gotovini, kar pravi, da bo dovolj, da bo trajalo do leta 2023.

Trenutni konkurenti, potencialni tekmeci

Medtem ko ima Compass prednost v Združenih državah, nekatera kanadska farmacevtska podjetja, kot sta Mydecine Innovations Group in Cybin, prav tako iščejo psilocibin kot terapijo za duševno zdravje in imajo prednosti, ki jih Compass Pathways nima.Za razliko od Compassa, ki lahko zaradi ameriških zakonov spojino proizvaja le sintetično, ima Mydecine licenco Health Canada za uporabo psilocibina, pridobljenega neposredno iz gob, kar je veliko cenejši način pridobivanja. Cybin dela na lastni licenci za trženje topljivega peroralnega traku psilocibina.

sq tečaj delnice danes na delnico

In vsaj dve drugi podjetji sta očitni kandidati, da sprejmeta, kar sta se naučila o trgu medicinske konoplje, in to strokovnost preneseta v nišo psilocibina: Velika Britanija GW Pharmaceuticals (NASDAQ:GWPH)in s sedežem v Chicagu Cresco Labs (OTC:CRLBF).

GWPH grafikon

GWPH podatki po YCharts

Potencial za rast je gob

Centri za nadzor in preprečevanje bolezni ocenjujejo, da bo 1 od 5 odraslih v Združenih državah v katerem koli letu doživelo kakšno obliko težave z duševnim zdravjem. Če je mogoče dokazati, da lahko psilocibin pomaga celo majhnemu deležu njih, bi lahko bili potencialni prihodki od tega precejšnji.

Leta 2017 je prodaja antidepresivov znašala 14,1 milijarde dolarjev, glede na študijo Allied Market Research, ki pravi, da pričakujejo, da se bo ta prodaja do leta 2023 povečala po skupni letni stopnji 2,1 %. Če se izkaže, da je psilocibin varnejši, učinkovitejši , in manj zasvojenost kot mnogi trenutno razpoložljivi antidepresivi – za kar so nekatere znanstvene študije pokazale, da je res – bi lahko zdravilo pomembno vplivalo na prodajo teh zdravil.

In obstaja veliko drugih potencialnih aplikacij za psilocibin: Raziskovalci na univerzi Johns Hopkins raziskujejo, ali je lahko učinkovito zdravljenje za posttravmatsko stresno motnjo, Alzheimerjevo bolezen, odvisnost od opioidov, anoreksijo in odvisnost od alkohola.

Še vedno pa je veliko če

Tudi če klinična preskušanja pokažejo, da je psilocibin 'naslednja medicinska marihuana', bi bilo potrebno dolgo regulativno in politično geslo, da bi jo legalizirali za uporabo v večini ZDA, kaj šele na zvezni ravni.

Compass Pathways bi se soočil tudi z veliko potencialno konkurenco, če bi bila njegova terapija odobrena, in mora pokazati, da lahko prinaša dobiček. Vendar pa so potencialni dobički ogromni, če je mogoče. To ni vrsta delnice, za katero bi priporočal, da namenite velik delež svojega portfelja, vendar je potencialno vredna manjše naložbe, odvisno od stopnje tveganja, ki ste jo pripravljeni sprejeti.^