Vlaganje

Je Coca-Cola velika dividenda delnica?

Coca Cola (NYSE: KO)delničarji so imeli koristi od ene najmočnejših dividend v zgodovini Wall Streeta. Družba je izplačevala dividende že več kot 100 let in je leta 2021 dosegla 59. zaporedno letno povišanje izplačil. AT&T samo zagotovil trg z mračnim opomnikom, da tudi podjetja z dolgoletno tradicijo povečevanja dividend ne morejo zagotoviti, da se bodo ta redna povišanja nadaljevala za vedno.

napoved cene verige 1000 $

Zaradi tega je to pravi trenutek za vlagatelje, da si podrobneje ogledajo Coca-Colo in ocenijo njeno sposobnost, da ostane velika delnica dividend.

Skupina prijateljev, ki skupaj klopotajo s kozarci sode, medtem ko sedijo za mizo.

Vir slike: Getty Images.

Dividenda Coca-Cole

Zaradi 2-odstotnega povišanja dividend Coca-Cole v februarju so letno izplačilo dosegli 1,68 USD na delnico. Tisti, ki kupujejo po trenutni ceni delnic, bodo prejeli približno 3,1-odstotni donos, kar je več kot dvakrat večji od trenutnega S&P 500 povprečni donos okoli 1,4 %.

Poleg tega je Coca-Cola z več kot 50-imi leti zaporednega povečanja kralj dividend – redka oznaka. Takšni rezultati lahko vlagateljem v dohodek dodatno zaupajo, saj ohranjanje takšnega niza zahteva dolgoročno stabilnost bilance stanja. Zaradi tega nekateri Coca-Colo uvrščajo med najvarnejše dividendne delnice na svetu.Seveda delnice dividend ne morejo izrecno jamčiti za prihodnja izplačila. Kljub temu, ker bi opustitev niza takšnega obsega verjetno povzročila škodljivo izgubo zaupanja v delnice Coca-Cole, lahko vlagatelji čutijo visoko stopnjo zagotovila, da bo vodstvo nadaljevanje teh povišanj izplačil postavilo za prednostno nalogo.

Konkurenčne prednosti, ki podpirajo dividende

Portfelj tega podjetja za pijače daleč presega njegovo vodilno blagovno znamko Coca Cola in ali celo njene gazirane pijače. Podjetje ima zdaj v lasti približno 200 blagovnih znamk, vključno z znanimi imeni, kot so pomarančni sok Minute Maid, Honest Tea, Costa Coffee in mineralna voda Topo Chico.

Lani je na mehiškem in brazilskem trgu predstavil trdo selzero Topo Chico, v začetku tega leta pa jo je pripeljal v ZDA. To je njegov prvi prodor v prostor za alkoholne pijače po kratkem delu v vinskem poslu pred 40 leti.Kljub temu širokemu portfelju pa morajo vlagatelji iskati globlje, da bi našli konkurenčne prednosti podjetja. Izdelki, kot so voda, čaj, kava ali sok, skorajda niso edinstveni. Kljub temu Coca-Cola v veliki meri izstopa s prepoznavnostjo imen, ki jo je v mnogih desetletjih zgradila okoli svojih blagovnih znamk.

Visoka poraba za trženje po vsem svetu pomaga zagotoviti, da se to priznanje nadaljuje. Poleg tega dejstvo, da svoje izdelke postavlja konkurenčno, spodbuja prepoznavnost in zvestobo.

Finančno stanje Coca-Cole

Takšne prednosti so mu v desetletjih pomagale ustvariti dobiček in prosti denarni tok, ki je potreben za financiranje dividend. Coca-Cola je leta 2020 ustvarila nekaj manj kot 8,7 milijarde dolarjev prostega denarnega toka, ko je njeno izplačilo doseglo nekaj več kot 7 milijard dolarjev.

Vendar pa je zaskrbljujoče dejstvo, da dividenda zdaj zahteva 81 % prostega denarnega toka družbe. Predvsem je ta odstotek v primerjavi z ravnmi iz leta 2019 ostal nespremenjen. Ko se je denarni tok zaradi pandemije zmanjšal, je vodstvo Coca-Cole zmanjšalo izdatke za nepremičnine in opremo za 43 %. To mu je omogočilo, da je del svojega denarnega toka, namenjen dividendi, ohranil približno enak.

Poleg tega trenutna gibanja prihodkov in dohodkov so slaba. V letu 2020 so se prihodki zmanjšali za 11 %, medtem ko se je čisti dobiček po nestandardiziranih računovodskih standardih zmanjšal za 6 %, saj je podjetje zmanjšalo stroške poslovanja.

Zapiranje gostinske industrije zaradi pandemije je bilo v veliki meri vzrok za lanski upad prodaje. Toda stopnja rasti prihodkov Coca-Cole se že dolgo giblje v enomestnem odstotnem razponu, podjetje pa za leto 2021 kljub napovedanemu gospodarskemu okrevanju za leto 2021 napoveduje le visoko enomestno odstotno povečanje prihodkov.

Poleg tega bodo novi vlagatelji veliko plačevali za relativno počasno rast. Cena delnice Coca-Cole se je v zadnjih 10 letih zvišala le za 62 % v primerjavi z več kot 216 % dobičkom za S&P 500 . Kljub tej šibki uspešnosti se delnica trguje s približno 33-kratnim dobičkom, kar je razmerje, ki presega dolgoročna zgodovinska povprečja v S&P 500.

KO grafikon

KO podatki YCharts

Naj ga kupim?

Čeprav Coca-Cola ustvarja nadpovprečen donos, imajo potencialni novi vlagatelji dobre razloge za oklevanje. Stroški izplačila dividend Coca-Coli že puščajo malo denarja za vlaganje v podjetje. Tako naj vlagatelji od tu pričakujejo le skromna povišanja izplačil. Poleg tega, če podjetje ne more bistveno povečati dobička v naslednjih nekaj letih, bi lahko bil njegov niz dviga dividend ogrožen. Glede na vse to bi morali vlagatelji iskati delnice z višjim donosom, ki si lahko bolje privoščijo pokritje svojih izplačil.^