Vlaganje

Je zaloga Baidu nakupa?

Baidu 's(NASDAQ:BIDU)delnice so padle 12. avgusta, potem ko je kitajski tehnološki velikan objavil svoj dobiček v drugem četrtletju. Družba je premagala ocene analitikov o najvišji in spodnji vrstici, vendar so bile njene smernice za tretje četrtletje mehkejše od pričakovanih in so kazale, da se njegova osnovna dejavnost spet upočasnjuje.

Delnice Baidu so se v zadnjih šestih mesecih kot Kitajska že zmanjšale za polovico razbito na svojih vrhunskih tehnoloških podjetjih, zato je moral zadeti home run, da je ustavil krvavitev - vendar mu ni uspelo izbiti žoge iz parka. Oglejmo si globlje poslovanje Baidu in preverimo, ali se njegove delnice še splača kupiti.

Uporabnik pametnega telefona s pogledom na mesto v ozadju.

Vir slike: Getty Images

Njena rast se spet upočasnjuje

Prihodki Baiduja v drugem četrtletju so se v primerjavi z enakim obdobjem lani povečali za 20 % na 31,4 milijarde juanov (4,86 milijarde dolarjev), kar je tesno premagalo ocene za 50 milijonov dolarjev. To je bilo že četrto zaporedno četrtletje s pozitivno rastjo prodaje, hkrati pa je predstavljalo upočasnitev glede na 25-odstotno rast v prejšnjem četrtletju.

Obdobje2. četrtletje 2020

3. četrtletje 2020

Četrtletje 20201. četrtletje 2021

koliko ur povprečen človek dela na leto

2. četrtletje 2021

Rast prihodkov (MLET)

(1%)

1 %

5 %

25 %

dvajset%

Vir podatkov: Baidu. YOY = leto v leto.

Baidu pričakuje, da se bo upočasnitev nadaljevala z 8- do 19-odstotno medletno rastjo prihodkov v tretjem četrtletju. Sredina te napovedi je precej pod pričakovanji analitikov glede 19-odstotne rasti.

Baidu je v prvi polovici leta 2021 ustvaril 65 % svojih prihodkov iz poslovanja s spletnim trženjem v primerjavi s 66 % v prvi polovici leta 2020. Ta osnovna dejavnost je pred tem utrpela sedem zaporednih letnih upadov prihodkov, preden je končno spet rasla v prvem četrtletju 2021.

Rast prihodkov (MET)

2. četrtletje 2020

3. četrtletje 2020

Četrtletje 2020

1. četrtletje 2021

2. četrtletje 2021

Spletno trženje

(8 %)

(1 %)

kolikšen odstotek denarja naj bo v mojem portfelju

0 %

27%

18 %

Drugi

18 %

5 %

18 %

enaindvajset%

dvajset%

Vir podatkov: Baidu.

Baidujevo spletno trženjski posel je imel težave, ko so se oglaševalci oddaljili od njegovega osrednjega iskalnika Tencent 's(OTC: TCEHY)monolitna platforma WeChat, novičarska aplikacija ByteDance Jinri Toutiao in njena aplikacija za kratke video posnetke Douyin (bolj znana v ZDA kot TikTok) in platforme, usmerjene v generacijo Z, kot je Bilibili . Kitajska gospodarska upočasnitev, skupaj s trenutno trgovinsko vojno in pandemijo COVID-19, so to bolečino še poslabšale.

Ta upočasnitev prisilil Baidu, da se je bolj zanašal na svoje poslovanje 'drugih', ki večino svojih prihodkov ustvari s svojo hčerinsko družbo za pretakanje videov iQiyi (NASDAQ:IQ)in Baidu Cloud. Toda obe podjetji sta še vedno nedonosni in dejansko obremenjujeta Baidu's prilagojeni EBITDA robovi:

Obdobje

2. četrtletje 2020

3. četrtletje 2020

Četrtletje 2020

1. četrtletje 2021

ni dobra zaloga za nakup

2. četrtletje 2021

Prilagojena marža EBITDA

27%

32 %

28%

enaindvajset%

23%

Vir podatkov: Baidu.

Vendar je Baidujev prilagojeni čisti dobiček v drugem četrtletju še vedno narasel za 5 % v primerjavi z letom dni na 5,36 milijarde juanov (830 milijonov dolarjev) ali 2,39 dolarja na ameriški depozitni delež (ADS), kar je preseglo ocene za 0,33 dolarja.

Ta presežek zaslužka je bil posledica enostavne primerjave iz leta v leto za segment spletnega trženja, ki je imel težave med pandemijo pred enim letom. Širitev poslovanja Baidu's Managed Page, ki ohranja celotno spletno prisotnost podjetja v Baidujevem ekosistemu, in rast njegove mobilne aplikacije - ki zdaj služi 580 milijonom aktivnih uporabnikov mesečno - sta okrepila to okrevanje.

Ambiciozni dolgoročni načrti, a veliko kratkoročnih ovir

Na dolgi rok Baidu pričakuje, da bo razširitev svoje umetne inteligence in ekosistemov brez voznika – kar se odraža v njegovem virtualnem pomočniku DuerOS, njegovi odprtokodni avtonomni platformi za vozila Apollo in partnerstvih za električna vozila – razširila svoje poslovanje prek storitev spletnega trženja. .

kje banka hrani vaš denar

Prav tako pričakuje svojo platformo za ustvarjanje vsebine BJH, svoje upravljane strani in načrtovani prevzem VESELJE 's(NASDAQ:YY)YY platforma za pretakanje videoposnetkov v živo za zmanjšanje odvisnosti segmenta spletnega trženja od njegovega osrednjega iskalnika. Vendar ta preobrazba ostaja v zgodnjih fazah in ne bo preprečila kratkoročne upočasnitve.

Izvršni direktor Baiduja Robin Li gleda demonstracijo za Apollo.

Vir slike: Baidu.

Med konferenčnim klicem je finančni direktor Baiduja Herman Yu mehke smernice za tretje četrtletje pripisal 'razvijajočim se' razmeram s COVID-19 na Kitajskem, ki se trenutno spopada z novim valom okužb z različico delta.

Toda na obzorju so tudi drugi izzivi. Vlada je pred kratkim odobrila Tencentov prevzem Sogou (NYSE: SOGO), drugi največji iskalnik na Kitajskem, in njegova integracija v WeChat bi lahko od Baiduja odtegnila več uporabnikov. Baidujev prevzem YY Live še ni zaključen in nenehni zatrt Kitajske nad njenimi tehnološkimi podjetji – ki ga namerava nadaljevati do konca leta 2025 – bi lahko še vedno iztiril dogovor.

Baidujev AI Cloud se še vedno sooča s hudo konkurenco na kitajskem trgu infrastrukture v oblaku - kjer zaostaja na četrtem mestu Alibaba (NYSE: BABA), Huawei in Tencent – ​​in lahko bo minilo še leta, preden bo ustvaril pomembne prihodke od svojih AI in podjetij brez voznikov.

Da bi bile zadeve še hujše, bi lahko nov ameriški zakon izbrisal kitajske delnice, ki kotirajo v ZDA, kot je Baidu, če v naslednjih treh letih ne bodo v skladu z novimi revizijskimi pravili. SEC še ni začel tega odštevanja, vendar bi ta grozeča grožnja lahko omejila dobičke Baidu - tudi če se njegova rast spet pospeši.

Baidu trenutno ni vreden nakupa

Baidujeve delnice so videti poceni s 16-kratnimi prihodki, vendar si zaslužijo ta popust, ker podjetje raste počasneje od njegove vrstniki v industriji , njegova prihodnost pa je videti nejasna. Zato se vlagatelji ne bi smeli dotikati Baiduja – ali katere koli druge velike kitajske tehnološke delnice – dokler ne dobimo jasnejšega pogleda na razmere na Kitajskem.^