Vlaganje

Je 3M delnica nakup?

Večpanožno industrijsko podjetje 3M (NYSE: MMM)je ena najbolj zanimivih delnic na trgu. Po eni strani je vrednost 3M dovolj nizka, da pritegne vlagatelje z vrednostjo. Po drugi strani pa je zaradi pandemije težko spremljati napredek pri njenih prizadevanjih za prestrukturiranje.

Medtem se podjetje sooča z morebitno odgovornostjo zaradi predhodne proizvodnje spojin PFAS. Oglejmo si podrobneje, kaj morate vedeti, preden kupite delnico.

Zelena tipka na tipkovnici, ki pravi nakup delnic.

Vir slike: Getty Images.

Najnovejša zgodovina 3M

Ker je izgubila pot in svojo premium bonitetno oceno, je vodstvo 3M začelo 2020 odločeno prestrukturirati podjetje za rast. Takrat bi lahko kdorkoli, ki bi želel oceniti naložbo, mislil, da je šlo le za umiritev in spremljanje napredka podjetja. Vlagatelji so iskali izboljšave predvsem v segmentih potrošnikov in zdravstvenega varstva, ki so bili prej slabo uspešni.

Obdobje slabega poslovanja družbe 3M je pripeljalo do tega, da mu je trg odvzel prejšnjo premium oceno. To velja za večkratnik vrednosti podjetja (tržna kapitalizacija plus neto dolg) glede na dobiček pred obrestmi, obdavčitvijo, amortizacijo in amortizacijo (EBITDA), kot tudi za večkratnik cene in prostega denarnega toka.Graf MMM EV do EBITDA

Podatki avtorja YCharts

Vstopite v pandemijo

Žal je imela pandemija COVID-19 druge zamisli, zaradi izkrivljanja nje na prodajo 3M pa je bilo težko ugotoviti, kako uspešna so bila prizadevanja 3M za prestrukturiranje.Spodnji grafikon prikazuje zadetek v drugem četrtletju 2020, ko je gospodarstvo ugasnilo. Nato so 3M-ovi respiratorji (varnostni in industrijski segment) ter izdelki za zaščito in zaščito dihal (zdravstvo) zaradi pandemije močno rasli. Poleg tega so ukrepi bivanja doma spodbudili 3M-ove izdelke za nego doma in za izboljšanje doma (potrošnik). Medtem je segment transporta in elektronike še naprej trpel.

Vir podatkov: 3M predstavitve. YOY = leto za letom. Grafikon avtorja.

V letu 2021 so vsi segmenti podjetja 3M zdaj v načinu rasti in mnoga podjetja se bodo srečala z enostavnimi primerjavami z letom 2020. Zato vodstvo pričakuje organsko rast prodaje v lokalni valuti v razponu od 3 % do 6 % za leto 2021. Vmesna točka obsega je višji od vsega, kar je 3M izdelal od leta 2015, razen leta 2017.

Vir podatkov: 3M predstavitve. YOY = leto za letom. Grafikon avtorja.

Po letu 2021

Pravo vprašanje je, kaj lahko vlagatelji pričakujejo od 3M, ko se premika skozi leto 2021 in nato v okolje po pandemiji? Številna podjetja (respiratorji itd.), ki imajo koristi od pandemije, bi lahko doživela upočasnitev ali upad rasti. Medtem se stroški surovin in logistike povečujejo, vodstvo pa zdaj pričakuje, da bodo stroški v letu 2021 znašali 0,30–0,50 USD na delnico v primerjavi s prejšnjo oceno 0,20 USD. Za referenco, smernice podjetja znašajo od 9,20 do 9,70 USD v dobičku na delnico (EPS) v letu 2021.

Tudi prodaja 3M, povezana z avtomobilizmom (razpršena po vseh segmentih, ki niso potrošniki), bi se lahko upočasnila zaradi zmanjšanja proizvodnje pri proizvajalcih avtomobilov zaradi pomanjkanja polprevodnikov. To je del razloga, zakaj ima vodstvo tako širok razpon (od nizke do visoke enomestne rasti) za svoje smernice za celoletno organsko rast prodaje v segmentu transporta in elektronike.

Vendar ima 3M tudi zbirko podjetij, ki naj bi uživala v cikličnem okrevanju in lahko prevzamejo štafeto od podjetij, ki imajo koristi od pandemije.

Vrstice novih obraznih mask.

Vir slike: Getty Images.

indeksni sklad vanguard nasdaq-100

Osredotočite se na zdravstveno varstvo

Uspešnost v segmentu zdravstvenega varstva je verjetno kritično merilo dejavnosti 3M pri prestrukturiranju. Vodstvo je leta 2020 prodalo posel z dostavo zdravil družbe 3M in leta 2019 kupilo podjetje za zdravstvene informacijske sisteme in oskrbo ran.

Na ravni celotnega podjetja je izvršni direktor Mike Roman nadzoroval zmanjšanje poslovnih segmentov s petih na štiri. Stroški so se zmanjšali in poslovne skupine 3M zdaj upravljajo globalno in ne po državah.

Je 3M nakup?

Na podlagi odličnega ustvarjanja denarnega toka je 3M odlična možnost za vrednost. Na primer, analitiki Wall Streeta pričakujejo 18,6 milijarde dolarjev prostega denarnega toka v naslednjih treh letih, kar ustreza skoraj 16 % njegove trenutne tržne kapitalizacije. To bi moralo Romanu dati dovolj ognjene moči za nadaljevanje prestrukturiranja podjetja in pripravo na morebitno odgovornost PFAS.

Previdni vlagatelji bodo želeli še naprej čakati na trdne dokaze o izboljšanju, zlasti v segmentu zdravstvenega varstva, saj se več milijard dolarjev obremenitev še naprej umirja. Vendar pa za večino vlagateljev 3M še naprej predstavlja dobro vrednost.^