Vlaganje

Če bi v Teslin IPO vložili 5000 $, bi zdaj imeli toliko denarja

Ni veliko bolj kontroverznih delnic kot Tesla (NASDAQ:TSLA), proizvajalca električnih vozil, ki je od prve javne ponudbe leta 2010 prevzel avtomobilski svet.

Potem ko je sprva izdelal 'konceptni avtomobil' Roadster, je Tesla prešel na model S, limuzino visokega razreda, in model X, luksuzni SUV. Toda ti dosežki bledijo v primerjavi s predstavitvijo modela 3, prvega Teslinega avtomobila za množični trg, ki se začne pri nekaj več kot 35.000 $, ki je bil predstavljen leta 2017.

kakšno je dobro razmerje p/e

Model 3 ima potencial, da spremeni igre v avtomobilski industriji, saj bi lahko dovolj poceni vozilo spodbudilo množično uporabo električnih vozil, kar bi vodilo v krepostni krog, kjer Tesla dosega veliko ekonomijo obsega ter povečuje marže in dobičke. Prihodnje leto bo podjetje predstavilo model Y, cenovno ugoden križanec, ki bi lahko dosegel ali presegel uspeh modela 3. Še bolj razburljivo, Tesla načrtuje, da bo svoj novi tovornjak predstavil prihodnji teden, 21. novembra.

Čeprav je delnica za leto komaj pozitivna, se je v zadnjih treh mesecih povečala za več kot 45 %. Povečanje je prišlo po poročilu v tretjem četrtletju, ki je preseglo pričakovanja o dobičku, pa tudi po navdušenju nad novimi vozili, ki še niso bila predstavljena.

TSLA Graf skupnih donosov od leta do datuma (dnevni).Skupni donos TSLA od leta do datuma (dnevno) . Podatki po YCharts .

Seveda Musk in njegova ekipa ne razmišljajo kratkoročno, temveč dolgoročno. Na dolgi rok so bile Tesline delnice zelo dobičkonosne za zgodnje vlagatelje - tudi če je podjetje samo trenutno nedonosno, saj vlaga v motečo rast. Torej, kako dobro so se izkazali zgodnji delničarji?

Dobro oblečena ženska, z roko, ki jo drži šofer, stopi iz limuzine na rdečo preprogo.

Teslina delnica se je povečala za 20-krat. Vir slike: Getty Images.Kako nizka je bila cena IPO?

Noben od teh nedavnih uspehov ni bil zagotovljen, ko je podjetje izšlo junija 2010. Vse, kar so morali vlagatelji nadaljevati, je bila vera v Elona Muska in njegovo ekipo ter njihovo vizijo, da ustvarijo prvo novo javno avtomobilsko podjetje v ZDA po letu 1956. Dodajanje še večje tveganje, šlo je za povsem električno vozilo, koncept, ki ga številnim velikim podjetjem ni uspelo proizvesti dobičkonosno.

Pravzaprav je Teslina delnica 29. junija 2010 z malo več kot vizijo, vodilno tehnologijo in serijskim podjetnikom z odličnimi izkušnjami na čelu objavila vrednost le 17 $. več kot 40 % na 23,89 $. Toda tudi če bi bili javni vlagatelj, ki ne bi dosegel cene IPO pred trgovanjem, bi še vedno zaslužili majhno bogastvo.

Danes Teslina delnica znaša 347 dolarjev, kar je nekaj več kot 20-krat več kot cena IPO in več kot 14-kratna cena ob koncu prvega dne trgovanja. To je skupni donos 1.941 % oziroma 1.322 %. Če bi vložili 5.000 $ in bi imeli srečo, da ste prišli na IPO ceno 17 $, bi bila vaša delnica Tesle danes vredna 102.050 $. V devetih letih in štirih mesecih je to povprečni letni donos 38,3 %.

Trenutna polemika je zelo podobna preteklosti

Seveda je Tesla že dolgo sporna. Še danes so številni ugledni vlagatelji, kot sta Jim Chanos in David Einhorn, kratki Teslini delnici. Musk in Einhorn sta se celo zapletla v besedno vojno Twitter pred kratkim, ko se je Musk zgražal nad Einhornovo izgubljeno kratko stavo in Einhorn izpodbijal Teslino resnicoljubnost v zvezi s finančnimi podatki. Nekateri drugi skeptiki so se osredotočili na številne odhode vodilnih delavcev iz podjetja. Po drugi strani bi biki lahko sklepali, da je visoka fluktuacija posledica Tesline zahtevne deloholične kulture, ki ustvarja splošne koristi.

Vendar pa je Teslo vedno spremljala polemika, tudi ko je bila njena cena ena dvajsetina cene, kot je zdaj. Kot lahko vidite, se je kratko zanimanje za Teslo od leta 2012 gibalo okoli 20 % vseh delnic.

TSLA grafikon kratkih obresti

TSLA kratko obresti . Podatki po YCharts .

ali je prepozno za nakup Tesla delnic

Ni treba posebej poudarjati, da so te kratke stave proti Tesli do zdaj izgubile veliko denarja.

Splača se biti optimist

Težko je natančno predvideti, kam bodo delnice Tesle šle od tu naprej, saj je njena tržna kapitalizacija narasla na več kot 60 milijard dolarjev in le malokdo bi ji rekel, da je 'poceni'. Prav tako je bilo težko videti osupljiv uspeh, ki bi ga imel na trgu, ko bo šel v javnost leta 2010.

Vendar ni bilo težko vedeti, da je bil Elon Musk pameten, tehnološko podkovan in da je imel vizijo lansirati zelo moteč izdelek. Muskovo mnenje je bilo, da ima Tesla neprimerljivo hitrost inovacij, ki bi jo lahko katapultirala mimo velikih, birokratskih in zastarelih uslužbencev. Glede na nedavne rezultate se zdi, da Tesla to obljubo izpolnjuje.

Seveda vznemirljiva rastoča podjetja ne uspejo vedno ( Moveipass , kdo?). Toda lekcija za vlagatelje - zlasti mlade vlagatelje - je, da se lahko špekulacije o motečih rastočih podjetjih z visoko vloženimi ustanovitelji-izvršnimi direktorji včasih izplačajo, in to v veliki meri. Kot lahko vidite, dokler ste dobro razpršeni, lahko donos samo ene 'Tesle', če se držite dolgoročno, nadomesti številne druge naložbe v rast, ki niso uspešne. Prepričajte se, da ste naredili več stav in pozicij glede na vašo toleranco tveganja.

Zdi se, da je Tesla na dobri poti, da se vpiše v zgodovino. Čeprav delnice morda ne bodo ustvarile velikih donosov v zadnjih devetih letih, jih bo zagotovo razburljivo gledati.^