Vlaganje

Če bi leta 2014 v JD.com vložili 1.000 dolarjev, bi danes imeli toliko

JD.com (NASDAQ: JD), največji neposredni trgovec na drobno na Kitajskem, je maja 2014 stopil na borzo po 19 $ na delnico. Če bi v prvotno javno ponudbo (IPO) vložili 1000 USD, bi bila vaša naložba danes vredna skoraj 4000 USD. Toda če bi čakali štiri mesece in vložili teh 1000 $ Alibaba 's(NYSE: BABA)Namesto tega bi bila vaša naložba vredna približno 2.200 USD.

V retrospektivi je JD videti veliko boljša naložba kot Alibaba. Vendar so delnice JD dejansko slabše delovale pri Alibabi že leta pred a grožnja regulativnih organov je v zadnjih 12 mesecih skoraj prepolovila ceno delnice Alibabe. Poglejmo nazaj na nestanovitne donose JD v zadnjih sedmih letih, se pogovorimo o njegovih prihodnjih načrtih in poglejmo, kam bi lahko vodile njegove zaloge.

Dostavno vozilo JD.com.

Vir slike: JD.com.

Kako je JD.com postal največji trgovec na drobno na Kitajskem?

Podjetje JD je bilo ustanovljeno leta 1998 kot dobavitelj optične opreme. Leta 2004 je lansiral svojo prvo spletno platformo za podjetja za potrošnike (B2C), svoj katalog pa je postopoma razširil s knjigami, CD-ji, DVD-ji in drugimi izdelki.

Število aktivnih računov strank JD se je z 12,5 milijona v letu 2011 povečalo na 96,6 milijona v letu 2014. Ta številka je v zadnjem četrtletju dosegla 531,9 milijona.Hitro rast podjetja JD so podprli naraščajoči dohodki in stopnje prodora interneta na Kitajskem, širitev spletnega nakupovalnega centra in logistične mreže ter prednost njegovega zgodnjega premika na državnem trgu e-trgovine. Za razliko od Alibabe, ki je predvsem povezovala prodajalce s kupci na Taobao in Tmall, ne da bi opravila zaloge, je JD opravil zaloge in izpolnil lastna naročila.

Ustanovitelj Alibabe Jack Ma je ​​trdil, da se bo kapitalno intenziven pristop JD leta 2015 končal s 'tragedijo', vendar je JD še naprej naraščal. Njene operativne marže so se izboljšale, ko je prišlo do ekonomije obsega, njen prvi trg pa je kupce zaščitil pred nekvalitetnim in ponarejenim blagom, ki je pogosto teklo po Alibabinih trgih.

Alibaba je dosegla več spletnih nakupovalcev na Kitajskem in ohranila višje marže kot JD, vendar je JD zaradi višjih prihodkov (od prevzemanja zalog) postal največji trgovec na drobno v državi. Močna rast podjetja JD je pritegnila tudi velike naložbe iz Tencent v letu 2014 in Walmart v letu 2016.JD je pridobil veliko kupcev s svojimi nakupovalnimi mini programi na Tencentovem WeChatu, vodilni kitajski platformi za sporočanje z več kot 1,25 milijarde aktivnih uporabnikov na mesec. Sodeluje tudi z Walmartom pri opravljanju spletnih dostav živil. Vsa tri podjetja menijo, da je Alibaba skupen nasprotnik.

Njegovo zalogo je skoraj iztiril grdi škandal

Med fiskalnim letom 2014 in 2020 se je letni prihodek JD povečal s 115,0 milijarde juanov na 745,8 milijarde juanov (114,3 milijarde dolarjev) pri skupni letni stopnji rasti (CAGR) 36,6 %. Leta 2019 je postala dobičkonosna, njen čisti dobiček pa se je leta 2020 več kot štirikrat povečal na 49,3 milijarde juanov (7,6 milijarde dolarjev).

Stopnje rasti družbe JD so v delnico pritegnile več vlagateljev, toda obtožbe o posilstvu proti ustanovitelju in izvršnemu direktorju družbe Richardu Liuju avgusta 2018 so povzročile, da se je njegova cena decembra znižala na nizkih 20 dolarjev. Te obtožbe so bile naslednje poletje opuščene, vendar je škandal pokazal, kako pomemben je bil Liu za podjetje. V času aretacije je imel Liu 80-odstotni glasovalni delež v JD, nenavadno pravilo pa je upravi družbe prepovedalo sprejemanje ključnih odločitev v njegovi odsotnosti.

Liu se je pred kratkim umaknil iz vsakodnevnega poslovanja podjetja in prepustil vajeti Xu Leiju, izvršnemu direktorju JD Retail, na novoustanovljenem položaju predsednika podjetja. Liu še vedno ohranja večinski glasovalni delež v družbi JD, vendar Xujeva promocija utira pot Liujevi morebitni upokojitvi - tako kot se je Jack Ma v zadnjih osmih letih odrekel vlogi generalnega direktorja in izvršnega predsednika.

JD-jeva vrnitev in načrti za prihodnost

Analitiki pričakujejo, da se bodo prihodki podjetja JD letos povečali za 28%, prihodnje leto pa za 23%, saj bo še naprej pridobival več uporabnikov v kitajskih nižjih mestih, razširil izbor izdelkov in razširil novejši trg tretjih oseb.

JD Logistics , ki je bil objavljen maja v Hongkongu, se bo povečal, saj bo zunanjim strankam zagotavljal več storitev tretjih oseb. Družba, ki jo še vedno obvladuje JD, že ponuja avtomatizirane dostave z vozili brez voznika in brezpilotnimi letali - in to omrežje bi se moralo v naslednjih nekaj letih še širiti.

JD Health , ki je bil lani decembra izločen na drugi IPO v Hongkongu, bi lahko še razširil doseg JD na spletne trge zdravstvenega varstva in telezdravja. Njeni manjši oddelki za oblake in fintech bi lahko imeli tudi možnosti za rast, potem ko Kitajska ohladi regulativni zatir na platformah za zbiranje podatkov.

Delnice JD so letos februarja dosegle najvišjo vrednost 108,29 USD na delnico, vendar so jo zaradi kitajskega zatiranja njenih vrhunskih tehnoloških podjetij vrnile na sredino 70 dolarjev. Delnice JD še vedno izgledajo poceni pri razmerju P/S, ki je manj kot enkrat letošnja prodaja , verjetno pa vlagatelji ne bo plačal višjo premijo, dokler regulativni nasprotni vetrovi ne popustijo.^