Vlaganje

Če je spletno nakupovanje z živili razlog, da imate Walmart, se ne obremenjujte

Spletno nakupovanje živil naj bi bilo ključni vidik prihodnosti industrije. Pandemija COVID-19 naj bi tudi dokončno zaključila svoj prihod, pri čemer so se novi spletni nakupovalci z živili odločili, da bodo ostali pri poenostavljeni rešitvi nakupovanja. Zato naj bi trgovci z živili, ki so se najbolje odrezali, izkoristili svojo ponudbo za spletno nakupovanje živil, da bi pridobili nove stranke.

Toda nič od tega se ne izteče po pričakovanjih.

To je izhodišče iz najnovejšega pogleda Brick Meets Click podjetja za tržne raziskave na zadevo, ki ugotavlja, da se je junija državna poraba za spletno trgovino z živili zmanjšala tretji mesec zapored.

Glede na to ozadje, če je njegova prisotnost v spletni trgovini edini razlog, da imate zaloge vodilnega na trgu živil Walmart (NYSE:WMT), boste morda želeli ponovno razmisliti o svoji naložbi.

Voznik dostave, ki prinaša naročilo iz kombija do potrošnika

Vir slike: Getty Images.Neuspeh pri zagonu

Za zapisnik to ni katastrofalen padec. Raziskava, ki sta jo izvedla Brick Meets Click in Mercatus, kaže, da so potrošniki v ZDA prejšnji mesec prek interneta kupili živila v vrednosti 6,8 milijarde dolarjev. To je le nekaj sto milijonov dolarjev manj od Mayevih 7 milijard dolarjev.

Kljub temu zaostaja šestmesečni niz upočasnjevanja, zaradi katerega je digitalni del trgovine z živili daleč od drznih ocen, razpisanih v zadnjem letu.

eMarketer je v začetku tega leta ocenil, da bodo ameriški potrošniki letos porabili skoraj 113 milijard dolarjev za spletno nakupovanje živil, na poti do 188 milijard dolarjev do leta 2024. Druga raziskava, ki sta jo izvedla Mercatus in Incisiv konec lanskega leta, je pokazala, da – zahvaljujoč pandemiji – spletna živila nakupovanje bi letos predstavljalo približno 12,5 % trga živil v državi v vrednosti 1 bilijona dolarjev. Ta raziskava je tudi nakazovala, da bodo spletna živila narasla in predstavljala več kot 21 % trga živil, ki bo do leta 2025 znašal skoraj 1,2 bilijona dolarjev. To je zdaj 133 milijard dolarjev vredno spletne prodaje živil, do leta 2025 pa 250 milijard dolarjev.V prvih šestih mesecih letošnjega leta pa nacionalni prihodki od spletne trgovine z živili znašajo skromnih 48,8 milijarde dolarjev in očitno padajo z marčevskega vrha. Takrat je bila sama okužba še precej močna in preden so se cepiva proti koronavirusu začela širiti v velikem številu.

Vir podatkov: Brick Meets Click. Tabela po avtorju. Številke so v milijardah.

Upada tudi skupna številka mesečnih uporabnikov tovrstnih storitev, ki se je junija povzpela na 63,5 milijona, kar je 12 % manj od lanskih 72 milijonov in majskih 66,8 milijona. Morda najbolj zaskrbljujoče je, da je junijska spletna poraba z živili v višini 6,8 milijarde dolarjev druga najnižja mesečna številka, odkar se je okužba razširila. To je skoraj enako številki 6,5 milijarde dolarjev iz marca lani, preden je COVID-19 zajel državo in preden so bili trgovci z živili pripravljeni soočiti s porastom povpraševanja.

Preprosto povedano, potrošniki so rekli, da bodo nakupovanje živil prek spleta postalo normalno. Zdi se, da si je večina premislila.

Napačne stave

Od vseh imen, ki imajo zaradi upočasnitve te revolucije kaj izgubiti, ima Walmart zaradi svojega vodilnega položaja na trgu živil največ.

Podjetje je večino lanske dvomestne odstotne rasti e-trgovine pripisalo povpraševanju po živilih, zdaj pa se to ključno gonilo rasti močno ustavi. Trgovec na drobno je v tem proračunskem letu že namenil 14 milijard dolarjev za kapitalske izdatke – precej nad normo – večinoma za naložbe, ki naj bi zagotovile svoje mesto kot destinacija za spletno nakupovanje potrošnikov. Med področji, ki jih namerava podjetje izboljšati, so zmogljivosti izpolnjevanja, avtomatizacija in 'izboljšanje zmogljivosti prevzema in dostave.' Vse skupaj se največji svetovni trgovec na drobno pripravlja na letno spletno prodajo v vrednosti 100 milijard dolarjev v naslednjih dveh letih, finančni direktor Brett Biggs pa meni, da je 200 milijard dolarjev vredno letno e-trgovino možno.

V kolikor naj bi bila živila ključno gonilo rasti pri doseganju tega cilja, zdaj niso.

Ni samo Walmartova spletna trgovina z živili tisto, kar bi lahko razočaralo, saj se načrtujejo bolje osredotočene naložbe v idejo. Na letošnji konferenci o virtualnem dnevu vlagatelja, ki je potekala marca, Kroger (NYSE: KR)Vodja informacijske službe Yael Cosset je opozoril, da je trgovec z živili podvojil svojo spletno prodajo na 10 milijard dolarjev leta 2020, vendar je dodal, da podjetje pričakuje, da bo do leta 2023 to številko ponovno podvojilo. Podjetja Albertsons (NYSE: ACI) pred kratkim razširil svoje partnerstvo za dostavo živil z Uber Technologies , kar je več kot podvojilo doseg storitve na 400 mest v ZDA. celo Costco veleprodaja (NASDAQ:COST), ki se je v veliki meri izogibal spletni prodaji živil, vse bolj sprejema to idejo. Le pred nekaj dnevi je z Uberjem uvedel tudi pilotni program dostave na dom, ki ponuja dostavo še isti dan na določene trge v Teksasu. Ta posel sledi podobnim dogovorom, ki jih je trgovec sklenil z Instacart in Shipt.

Medtem ko se je večina teh partnerstev začela majhnega obsega (in stroškov), je bila večina sklenjena ob predpostavki, da bo spletno nakupovanje živil glavni gonilnik rasti. Vendar pa temu ni tako – vsaj še ne.

Ni konec sveta, ampak ...

Ne preberite sporočila narobe. Walmartov obstoj ni ogrožen. Kljub letih močne rasti spletne prodaje eMarketer ocenjuje, da bodo prihodki od e-trgovine letos dosegli okoli 65 milijard dolarjev. To je le nekaj več kot desetina njegovega tipičnega letnega poslovanja in vse te dejavnosti niso živila. Drugi trgovci z živili še vedno opravljajo podobno minimalno poslovanje na spletu, čeprav je pandemija prisilila trgovce na drobno, da pospešijo svoja potovanja navzdol po krivulji raziskav in razvoja.

Ta minimalna stopnja vpliva pa je moteča točka. Če ste računali, da bo spletno nakupovanje z živili motor za rast, ki spreminja igro za Walmart ali katerega koli od njegovih vrstnikov, je to videti vse manj verjetno.^