Vlaganje

Kako Ulta Beauty ruši mračni maloprodajni trend

Ulta Beauty (NASDAQ: ULTA)je zabruhnilo na prenatrpani lepotni maloprodajni sceni, ko je podjetje začelo leta 1990 in ustvarilo zavidljive rezultate prodaja v isti trgovini pridobi. Družba je šla na borzo leta 2007 in poroča o pozitivnih letnih izkazih od fiskalnega 2003, kar je tako daleč nazaj, kot so podatki v letnih poročilih družbe.

V času, ko je na maloprodajno industrijo vplivalo dejstvo, da so potrošniki več nakupovanja preusmerili na splet, se je prodaja Ulte več kot podvojila iz proračunskega 2014 v proračunsko leto 2018, medtem ko se je končni rezultat še povečal. Rast popravljenega dobička na delnico Ulte je bila bolj impresivna, saj je družba odkupovala delnice. Proračunsko leto 2018 se je končalo pred približno enim letom, rezultati za poslovno leto 2019 pa naj bi bili objavljeni 12. marca.

barnes & noble, inc.
Metrična FY 2014 FG 2018 Spremenite
Prodaja 3.241 $ 6.717 $ 107 %
Čisti prihodki 257 $ 659 $ 156%
Razredčeni dobiček na delnico 3,98 $ 10,94 $ 175 %

Vir podatkov: Ulta Beauty. Dolar je v milijonih, razen popravljenega dobička na delnico.

Rast prodaje Ulte se je nadaljevala v zadnjem četrtletju, ki se je končalo 2. novembra 2019, in se je v primerjavi z enakim obdobjem lani povečala za 7,9 %, deloma zahvaljujoč 3,2 % povečanju ponudb. Družba je rast comps pripisala večjemu prometu (2,3 odstotne točke) in povečani porabi (0,9 odstotne točke). Čisti prihodki se je v primerjavi z lanskim obdobjem nekoliko zmanjšala, s 131,2 milijona dolarjev na 129,7 milijona dolarjev zaradi višjih prodajnih, splošnih in administrativnih stroškov. To je deloma posledica porabe za pobude za rast na digitalnih področjih in mednarodno širitev. Glede na uspešno rast prodaje podjetja ne dvomim, da se bo ta četrtina izkazala za odstopanje od neto dohodka.

Kako to 3 desetletja staro podjetje nenehno povečuje prihodke v konkurenčni lepotni industriji? Dobro naredi veliko stvari, ki v kombinaciji naredijo Ulta Beauty izredno podjetje.Mlada ženska, ki uporablja ličila, medtem ko se gleda v ogledalo

Vir slike: Getty Images.

Za vsakogar nekaj

Ulta je pretresla industrijo s prodajo številnih blagovnih znamk po različnih cenah in tako pritegnila široko občinstvo. Prej je bila lepotna industrija razdeljena na različne kategorije, ki so se prodajale pri določenih vrstah trgovcev na drobno. Prestižne izdelke so prodajali v veleblagovnicah; množične izdelke so našli v lekarnah in množičnih trgovcih kot npr Walmart ; profesionalne izdelke za nego las so prodajali v salonih in nekaterih trgovcih.Zdaj, s približno 500 blagovnimi znamkami, vključno z lastno zasebno blagovno znamko, ki zajema več kot 25.000 izdelkov v prestižnih in množičnih kategorijah, če iščete lepotni izdelek, ga bo Ulta verjetno imela na zalogi. Kozmetika je njena največja kategorija, ki predstavlja 51 % njene prodaje, vendar obstajajo tudi nega kože, kopeli in dišave; izdelki za nego las in orodja za oblikovanje; salonske storitve; ter izdelki in dodatki za nohte.

Ulta ugotavlja, da je večina njenih trgovin v 'centrih moči', ki so nakupovalna območja s tremi do petimi velikimi trgovinami in manjšimi specializiranimi trgovinami. V trgovskih centrih je manj prisoten.

Poleg tega, da prodaja široko paleto izdelkov, ki jih njeni konkurenti ne, Ulta stremi k nakupovalcu, za katerega meni, da je lepotni navdušenec, ki je 'strasten za kategorijo lepote in ima visoka pričakovanja glede nakupovalne izkušnje.' To je dobra skupina za ciljanje, saj Ulta pravi, da predstavljajo 77 % porabe za lepoto. In Ulta jim želi ponuditi več kot le nabor izdelkov, med katerimi lahko izbirajo.

zakaj so zaloge camber energije padle

Risanje strank

Ulta se še naprej osredotoča na izkušnjo strank s potrošnikom prijaznim konceptom in postavitvijo trgovine.

Postavitev salonov v vsako od njenih trgovin (trenutno jih je več kot 1200) je že dolgo del strategije Ulte. . Ti ponujajo storitve licenciranih strokovnjakov, vključno z delom las, kože in obrvi. To podjetju omogoča promocijo izdelkov in gradi odnos s strankami. Ulta je naredila veliko naložbo, saj je v vsaki trgovini približno osem do deset postaj. Na voljo so funkcije, kot sta strežaj in soba za nego kože. Skratka, profesionalni stilisti in strokovnjaki za nego kože vzpostavijo povezavo s stranko. Dokaz je v rezultatu. Vodstvo ugotavlja, da so tisti, ki obiščejo salon Ulta, pogostejši nakupovalci in zapravijo približno trikrat več kot stranke, ki niso salonske.

Ulta gradi tudi svojo platformo za e-trgovino. Njegov vsekanalni pristop, ki vključuje kupce, da nakupujejo v svojih trgovinah ter prek mobilne aplikacije in spletnega mesta, ni edinstven, vendar podjetje dobro deluje. Od fiskalnega 2014 do 2018 se je e-trgovina povečala po stopnjah od 35 % do 60 % letno. Podjetje v svojem poročanju ne izpostavlja več prodaje e-trgovine, vendar je vodstvo povedalo, da je rast v tretjem četrtletju medletno rast na ulta .com je bil na nizkem koncu svojih 20-30-odstotnih pričakovanj in to je še vedno impresivno. Tisti, ki kupujejo oboje na spletu in v trgovinah so tudi dragocene stranke. Podjetje pravi, da porabijo približno trikrat več kot kupec, ki obišče samo fizično trgovino.

Prizadevanja Ulte so ustvarila bazo zvestih strank. Ob koncu tretjega četrtletja je bilo okoli 34 milijonov strank, ki so bile del programa Ultamate Rewards, v primerjavi s približno 32 milijoni na začetku leta.

Ti člani so predstavljali več kot 95 % prodaje Ulte in podjetje je ugotovilo, da člani programa zvestobe nakupujejo in porabijo več kot tisti, ki niso člani. Program zagotavlja podjetju podatke, ki jih uporablja za učinkovito usmerjanje promocijske in trženjske dejavnosti.

Več rasti naprej

Izvršna direktorica Ulta Mary Dillon je na konferenčnem klicu 5. decembra povedala analitikom, da se podjetje sooča s cikličnimi ovirami, ki so posledica pomanjkanja postopnih inovacij in prepričljive novosti. Povedala je, da je »naša glavna teza, da preprosto ni toliko stvari, ki bi jih ljudje dodali v svojo košarico, ki so ... novi rituali ... na primer oblikovanje ali urejanje obrvi. Ljudje torej kupujejo veliko ličil in rekli bi, da je vključenost v kategoriji še vedno precej visoka, vendar le ne na ravni, kot je bila ob novostih, ki smo jih videli nekaj let. To je vse rešljivo.'

Vodstvo ocenjuje skupni ameriški trg lepotnih izdelkov in salonskih storitev na 145 milijard dolarjev. S približno 7 milijardami dolarjev letne prodaje družbe Ulta lahko podjetje še naprej pridobiva tržni delež.

kaj se dogaja z zalogo amc

Ulta zadnjih nekaj let dodaja okoli 100 novih trgovin letno. Vodstvo načrtuje 70 do 80 trgovin v naslednjih nekaj letih, ocenjujejo, da bi lahko število povečalo na 1.500 do 1.700.

Ultin pristop očitno deluje. Večja prodaja in dobičkonosnost sta privedla do močnega ustvarjanja denarnega toka, del tega pa je uporabil za odkup delnic. V prvih devetih mesecih leta 2019 je za te namene porabila 507 milijonov dolarjev. Zaenkrat se zdi, da povprečna cena približno 309 USD ni dobra poraba kapitala, saj se delnica že nekaj mesecev trguje pod 300 USD.

Medtem je Ulta dosegla svojo rast, medtem ko je bilanca čista. Ne, da bi ga pričakoval, a to daje podjetju več prostora za dihanje v primeru kolcanja.

Skratka, to je podjetje, ki še naprej uresničuje svoj načrt in išče nove poti rasti. Objel je vplivneže, zlasti Kylie Jenner, ki je leta 2018 podpisala pogodbo, s katero je Ulta postala edini trgovec na drobno Kozmetika Kylie .

TO razmerje med ceno in dobičkom (P/E) 25 je približno v skladu z razmerjem P/E S&P 500. Zato ni pretirano drago, a tudi kupčija ni. Težko pa je trditi, da bi plačali polno ceno za kakovostno podjetje.^