Vlaganje

Kako močan dolar vpliva na povprečnega Američana


Močan dolar ni dobra novica. Fotografija: Lin Mei , Flickr.

Močan dolar je v zadnjem času veliko v novicah. Seveda se sliši kot dobra stvar, vendar ni tako preprosto. Mnogi ljudje ne razumejo popolnoma, kaj pomeni močan dolar, in to je škoda. Morda boste presenečeni, kako močan dolar vpliva na povprečnega Američana.

Najprej razložimo, kaj je močan ali šibek dolar. Nanaša se na menjalni tečaj med dolarjem in drugimi valutami. Na primer, preverite, koliko dolarjev je v preteklih letih bilo enako vrednosti britanskega funta:

Leto

Ameriški dolar je enak britanskemu funtu1900

4,87 USD

19403,83 USD

kaj je zdaj dobro kupiti

1960

2,81 USD

1980

2,33 USD

1990

1,78 USD

2000

ali je google dobra zaloga za nakup

1,52 USD

2005

1,82 USD

2007

2,00 USD

2010

1,55 USD

2015.

1,56 USD

kakšna je dobra donosnost

Podatki: MeasuringWorth.com, Google.

Če bi vam leta 1900, Američanu z ameriškimi dolarji, za obrok v Angliji zaračunali 10 funtov, bi to stalo približno 48,70 dolarja, saj bi svoje dolarje pretvorili v funt. (Verjetno bi bile tudi pristojbine za pretvorbo valut, vendar jih zaradi poenostavitve zanemarimo.) Leta 1980 bi 10-kilogramski obrok stal približno 23,30 USD. Prejšnji teden bi to stalo le 15,60 USD.

Dolar sčasoma narašča in pada v primerjavi z drugimi valutami, tako kot valute. Zadnjih nekaj let je bilo zgodovinsko gledano precej močno. Kako to vpliva na vas kot povprečnega Američana? Pa poglejmo.

Zanimive stvari se zgodijo, ko se ena valuta pretvori v drugo. Fotografija: epSos.de , Flickr.

Kako močan dolar vpliva na povprečnega Američana
Tukaj je nekaj najboljših načinov, kako vam močan dolar pomaga ali škodi.

Potovanje : Jasno je, da če vzamete svoje dolarje v tujino, boste za vsakega od njih dobili več funtov ali rubljev ali pesosov ali evrov, kar vam bo omogočilo, da s svojim denarjem kupite več, kot bi lahko s šibkejšim dolarjem. Hotelski stroški, vstopnice v muzeje, vozovnice za križarjenje, obroki v restavracijah, vožnja z vlakom - vsi bodo v bistvu cenejši z močnim dolarjem, kar lahko mnoge Američane spodbudi k potovanju.

Domači turizem : Po drugi strani pa zaradi močnega dolarja potovanje v Ameriko manj privlačno za tujce, saj se bodo zaradi menjalnih tečajev soočili z višjimi cenami. Tako lahko povprečni Američani, ki delajo, recimo za letalske družbe, hotele, restavracije in turistične znamenitosti, doživijo padec poslovanja.

Naložbe : Kljub temu trenutni tečaji ameriških dolarjev mnogim ameriškim podjetjem z velikim svetovnim poslovanjem ne nasmejejo obraza. To je zato, ker ko prodajajo svoje izdelke in storitve v tujini, zbirajo plačila v lokalnih valutah, ki jih nato želijo pretvoriti v ameriške dolarje. Močan dolar pomeni, da bodo dobili manj dolarjev - medtem ko imajo tekmeci koristi od menjalnega tečaja. Prav tako lahko draži te izdelke in storitve za tuje potrošnike kot ponudbe lokalnih tekmecev, kar znižuje prodajo. Po navedbah New York Times januarja 'Več kot 40% prihodkov podjetij v indeksu Standard & Poor's 500 delnic prihaja iz tujine.'

Moj kolega John Rosevear je pred kratkim ponudil nekaj primerov za avtomobilsko industrijo, pri čemer je opozoril, da kljub varovanju, s katerim se številna podjetja ukvarjajo za zaščito pred nihanji valut, približno 70% Ford Motor Company 's(NYSE: F)izguba prihodkov v prvem četrtletju - približno 1,4 milijarde dolarjev - je bila posledica neugodnih tečajev. Za General Motors (NYSE: GM), je znašal 1,8 milijarde dolarjev Toyota (NYSE: TM)in Honda (NYSE: HMC), ki v ZDA prodajajo gomile vozil in nato te dolarje pretvorijo v jen, so nedavno zaradi močnega dolarja nedavno uživali v vetrovih v višini 1,9 in 2,4 milijarde dolarjev. Jasno je, da moč dolarja vpliva na številna podjetja in s tem na številne delnice, v katere so vlagali povprečni Američani. (Za zaščito pred to težavo boste morda trdno izpostavljeni podjetjem, ki delujejo predvsem v Združenih državah.)

kaj se zgodi z vašim 401k, če vas odpustijo

Službe : Če velika ameriška podjetja vidijo svoj dobiček pod pritiskom močnega dolarja in se težje kosajo z domačimi ponudbami po nižjih cenah, to za podjetja ni odlično in lahko povzroči upočasnitev rasti delovnih mest ali celo zmanjšanje števila zaposlenih.

Inflacija : Pozitiven učinek močnega dolarja je, da lahko zadrži inflacijo. To je zato, ker močan dolar znižuje cene uvoženih artiklov, kar pritiska na podobne domače izdelke, da ohranijo nižje ravni cen, da bi bolje konkurirali. Cenejše uvoženo blago je plus za povprečne Američane.

Jasno je, da ima močan dolar veliko koristi, ki jih lahko izkoristimo. Ko pa dolar začne oslabeti, kar se bo najverjetneje sčasoma tudi zgodilo, imamo lahko tudi od tega korist.^