Vlaganje

Kako Starbucks monetizira počitnice po vsem svetu

Starbucks (NASDAQ:SBUX)je obvladal umetnost ponudbe omejenega časa (LTO). Podjetje ima številne pijače za vsako sezono, ki jih vrti na svojem jedilniku, in kupci jih imajo radi. Ta taktika najbolje deluje jeseni, ko se občinstvo v Združenih državah zmeša zaradi bučne začimbne kaše (PSL) in med božično praznično sezono, ko znova prikliče številne priljubljene stranke.

The kavna veriga je izpilil svojo igro LTO v ZDA, zdaj pa to taktiko uporablja po vsem svetu. Vendar ne uporablja preprosto istih preizkušenih pijač, ki jih imajo Američani radi na vseh trgih. Namesto tega podjetje kavarne izkorišča svoje lokalno znanje za nekatere resnično edinstvene pijače.

Kavni napitek s stepeno smetano in malim snežakom

Snowman Dark Mocha je na voljo samo v Hong Kongu. Vir slike: Starbucks.

Zakaj LTO in kaj je na meniju?

Starbucks uporablja LTO, da pritegne svoje stranke. To bi lahko pomenilo, da nekoga, ki že nekaj časa ni obiskal, nagovorite, da se ustavi v trgovini, ali pa bi lahko pomenilo, da bi redno privabili, da zapravi več denarja, ko si privošči posebno pijačo. In seveda je poslovni primer svetega grala za LTO, ko dejansko pripelje popolnoma novo osebo v trgovino.

LTO ustvarjajo tudi pozitivno medijsko in socialno medijsko pokritost podjetja. Ljudje uživajo ob prikazovanju fotografij bolj pisanih pijač in zdi se, da novinarji z veseljem pišejo o njih.Te taktike so bile morda dokazane v ZDA, vendar delujejo po vsem svetu. Za praznično sezono 2019 ima Starbucks v svojih trgovinah po vsem svetu pestro ponudbo pijač, ki so zasnovane tako, da ustrezajo lokalnim željam. Ti vključujejo (vendar niso omejeni na):

    Snežak Dark Mocha (Hong Kong):Temna čokoladna moka, prevlečena s prelivi iz snežink, in snežak iz bonbonov, lahko to pijačo postrežemo vročo, ledeno ali kot Frappuccino. Božiček Boots Chocolate Frappuccino (Japonska):Ta pijača igra na dejstvo, da so božične nogavice na Japonskem znane kot 'Božičkovi škornji'. Ta zamrznjena mešana pijača ima 'bogato osnovo iz čokoladne omake in čokoladnih čipov, prelito s hrustljavimi soljenimi krompirjevimi čipsi in končano z užitno slamico za piškote.' Počitniški francoski vanilijev latte (Azija):To je pogled na tradicionalni vanilijev latte z dodanimi modrimi in belimi posipi za 'snežni zaključek'. Postrežemo ga lahko vročega, ledenega ali kot Frappuccino. Toasted Marshmallow Cocoa Hot Chocolate (Evropa):Vroča čokolada z moka omako, 'kombinirana s sirupom marshmallowa, prelita s stepeno smetano z okusom marshmallowa in končana s karameliziranim sladkornim prelivom.' Ponche Navideno (Mehika):Morda najbolj edinstvena pijača na tem seznamu, Ponche Navideno, igra na mehiško tradicijo božičnega punča. Različica Starbucks je narejena iz 'toplega čaja iz hibiskusa z okusom jabolka, guave, cimeta in rjavega sladkorja.' Postrežemo ga lahko vročega ali ledenega. Coquito Creme Frappuccino (Puerto Rico):Beli Frappuccino, narejen brez kave, ta mešana pijača uporablja kokosov sirup, omako bele čokolade, muškatni orešček in cimet, prelit s stepeno smetano in začimbami.

Recept za svetovni uspeh

Nekatere od teh pijač bi se vklopile v meni ameriškega Starbucksa, druge pa bi lahko obravnavali kot eksotične. Vsi dosežejo isto stvar: oni vodijo stranke v Starbucks in privabite redne obiskovalce, da zapravijo več.

Vsaka od teh pijač ne bo postala priljubljena v sezoni. Nekateri se bodo vračali letno, drugi pa se morda nikoli ne bodo vrnili ali pa bodo čez nekaj let postali ponudba, v drugih pa ne. Ta sistem omogoča Starbucksu, da ohrani svoj meni svež in ima pijače, ki se jih stranke veselijo vse leto. To je pameten sistem, ki deluje po vsem svetu.

^