Vlaganje

Kako skrajšati delnico

Včasih so vlagatelji prepričani, da je večja verjetnost, da bo vrednost delnice padla kot pa zrasla. Če je temu tako, lahko vlagatelji potencialno zaslužijo, ko se vrednost delnice zniža z uporabo strategije, imenovane kratka prodaja . Poznana tudi kot kratkotrajnost delnice, je prodaja na kratko zasnovana tako, da vam prinese dobiček, če se cena delnice, ki ste jo odločili skrajšati, zniža, vendar lahko tudi izgubi denar za vas, če se cena delnice dvigne.

Navzdol usmerjen borzni grafikon ob obrazu Alexander Hamilton iz bankovcev za 10 dolarjev.

Vir slike: Getty Images.

Zakaj bi skrajšali delnico?

Običajno se lahko odločite, da delnico skrajšate, ker menite, da je precenjena ali pa se bo iz nekega razloga zmanjšala. Ker kratkotrajnost vključuje izposojanje delnic, ki jih nimate v lasti, in njihovo prodajo, vam bo padec cene delnice omogočil odkup delnic z manj denarja, kot ste ga prvotno prejeli, ko ste jih prodali.

zakaj so bile zaloge vrhunskih ladij tako visoke

Vendar pa obstajajo nekatere druge situacije, v katerih je lahko skrajšanje delnice koristno. Če imate delnico v določeni panogi, vendar se želite zavarovati pred tveganjem za celotno panogo, bi lahko skrajšanje konkurenčne delnice v isti panogi pomagalo pri zaščiti pred izgubami. Skrajšanje delnice je lahko tudi boljše z davčnega vidika kot prodaja lastnih deležev, še posebej, če pričakujete kratkoročno znižanje cene delnice, ki se bo verjetno spremenila.

Kako skrajšate delnico?

Če želite uporabiti strategijo prodaje na kratko, morate iti skozi postopek korak za korakom:  1. Določite delnico, ki jo želite prodati na kratko.
  2. Prepričajte se, da imate maržni račun pri svojem posredniku in potrebna dovoljenja za odpiranje kratke pozicije v delnici.
  3. Vnesite svoje kratko naročilo za ustrezno število delnic. Ko pošljete naročilo, vam bo posrednik posodil delnice in jih v vašem imenu prodal na prostem trgu.
  4. Na neki točki boste morali zapreti svojo kratko pozicijo tako, da odkupite delnice, ki ste jih prvotno prodali, in nato vrnete izposojene delnice tistemu, ki vam jih je posodil, prek vaše borznoposredniške družbe.
  5. Če se je cena znižala, boste za zamenjavo delnic plačali manj, razliko pa obdržali kot dobiček. Če se je cena delnice dvignila, vas bo odkup delnic dražji, ta dodaten denar pa boste morali poiskati nekje drugje, pri čemer boste utrpeli izgubo na vaši kratki poziciji.

Preprost primer prodajne transakcije na kratko

Evo, kako lahko prodaja na kratko deluje v praksi: Recimo, da ste identificirali delnico, s katero se trenutno trguje po 100 USD na delnico. Mislite, da je delnica precenjena, in verjamete, da bo njena cena v bližnji prihodnosti verjetno padla. V skladu s tem se odločite, da želite prodati 100 delnic na kratko. Sledite postopku, opisanemu v prejšnjem razdelku, in začnete s kratko pozicijo.

kaj je borzni balon

Ko delnico prodate na kratko, boste prejeli 10.000 $ denarnega izkupička, zmanjšano za tisto, kar vam bo posrednik zaračunal kot provizijo. Ta denar bo knjižen na vaš račun na enak način kot katera koli druga prodaja delnic, vendar boste imeli tudi dolžniško obveznost odplačati izposojene delnice v nekem trenutku v prihodnosti.

Zdaj recimo, da delnica pade na 70 $ na delnico. Zdaj lahko zaprete kratko pozicijo tako, da kupite 100 delnic po 70 $ vsaka, kar vas bo stalo 7000 $. Ko ste začeli pozicijo, ste zbrali 10.000 $, tako da vam ostane 3.000 $. To predstavlja vaš dobiček – spet, zmanjšan za vse transakcijske stroške, ki vam jih je vaš posrednik zaračunal v povezavi s prodajo in nakupom delnic.Kakšna so tveganja kratkega dela delnice?

Upoštevajte, da je primer v prejšnjem razdelku, kaj se zgodi, če delnica naredi tisto, kar mislite, da bo – upade.

Največje tveganje, povezano s prodajo na kratko, je, da če se cena delnice dramatično dvigne, boste morda imeli težave s pokrivanjem izgub. Teoretično lahko kratkotrajnost povzroči neomejene izgube - navsezadnje ni zgornje meje, kako visoko se lahko povzpne cena delnice. Vaš posrednik ne bo zahteval, da imate neomejeno zalogo gotovine za izravnavo morebitnih izgub, vendar če izgubite preveč denarja, lahko vaš posrednik sklicuje klic marže -- vas prisili, da zaprete svojo kratko pozicijo z odkupom delnic v najslabšem možnem času.

Poleg tega se morajo prodajalci na kratko soočiti z drugo situacijo, ki jih prisili, da nepričakovano zaprejo svoje pozicije. Če je delnica priljubljena tarča prodajalcev na kratko, je lahko težko najti delnice za izposojo. Če delničar, ki posodi delnico prodajalcu na kratko, želi te delnice nazaj, boste morali pokrij kratko -- vaš posrednik vas bo prisilil, da odkupite delnice, preden boste to želeli.

Bodite previdni pri kratki prodaji

Prodaja na kratko je lahko donosen način za dobiček, če delnica pade na vrednost, vendar je povezana z velikim tveganjem in bi jo morali poskusiti le izkušeni vlagatelji. In tudi takrat ga je treba uporabljati zmerno in šele po natančni oceni tveganj.

naj investiram v bitcoin 2021

Strokovna vprašanja in odgovori

Motley Fool se je imel priložnost povezati s strokovnjakinjo za kratke stike: Sofia Johan, izredna profesorica na finančnem oddelku Fakultete za gospodarstvo FAU.

Sofia Johan, izredna profesorica na oddelku za finance FAU's College of Business. Njeno strokovno področje in raziskovalni interes vključujejo pravna in etična vprašanja na finančnih trgih, podjetniške finance in ureditev finančnih trgov po vsem svetu.

Pestra norec: Prodaja na kratko je lahko tvegana, a tudi donosna. Katere so glavne prednosti in tveganja, ki jih je treba upoštevati pri kratkem delu delnice?

Johan: Kompromis med tveganjem in nagrado ni novost za nobenega vlagatelja, vendar skratka prodaja menim, da ne razumem tveganj. Korist je preprosta. Kot vlagatelj ne morete zaslužiti le z nakupom delnic, ko cene rastejo, ampak tudi, ko cene padajo. To ni nova strategija za bolj izpopolnjene vlagatelje, vendar menim, da so na žalost nedavni dogodki poudarili lepoto prodaje na kratko malim vlagateljem. Pred kratkim sem nekje prebral, da do četrtine obsega trgovanja na delniških trgih ZDA predstavljajo kratke pozicije. Prednosti skrajšanja trga, če se naredijo dobro, ne veljajo samo za vlagatelje. Da, vi kot vlagatelj 'koristite od bede', a hkrati zagotavljate likvidnost trgu. Kratke pozicije udeležencem na trgu olajšajo določanje cen in tako potencialno preprečijo preplačilo drugim vlagateljem. Tveganje je, da mnogi vlagatelji ne razumejo nujno, kako trg deluje, na primer, kako lahko tržna manipulacija poveča tveganje.^