Vlaganje

Kako varna je zveza Walgreens Boots in njene dividende?

Walgreens Boots Alliance (NASDAQ:WBA)je maloprodajni lekarniški velikan, ki ima v lasti na tisoče trgovin po ZDA. 120 let staro podjetje je postalo domače ime za številne Američane. Toda njen poslovni model se sooča z resnimi izzivi, zlasti ker se vse več potrošnikov obrne na spletne vire za zdravstvene storitve in recepte. Amazon , ki se vse bolj osredotoča na trg zdravstvenega varstva, je le eden od tehnoloških akterjev, ki želi motiti farmacevtski sektor s svojo novo storitvijo Amazon Pharmacy.

Toda Walgreens se prilagaja in spreminja v upanju, da bo njegova ponudba v trgovinah postala privlačnejša za potrošnike - toda ali se bo strategija izplačala? Če se ne, bi lahko Walgreens postal tvegana naložba in bi lahko celo ogrozil njihov impresiven niz povečanja dividend.

Medicinski izdelki v lekarni.

Vir slike: Getty Images.

Kako močan je njegov posel trenutno?

Walgreens je 7. januarja objavil svoj dobiček v prvem četrtletju za obdobje, ki se je končalo 30. novembra 2020. Prodaja ni bila tako slaba, saj je narasla za 5,7 % medletno na 36,3 milijarde dolarjev. Utrpel je izgubo v višini 308 milijonov dolarjev v primerjavi z dobičkom v višini 845 milijonov dolarjev v obdobju pred letom, vendar je bila to posledica izgube lastniškega kapitala, ki jo je poročala o svoji naložbi v AmerisourceBergen kar je skupaj znašalo 1,4 milijarde dolarjev. V nasprotnem primeru bi bilo za podjetje solidno in dobičkonosno četrtletje.

Glede na prihodnost v letu 2021 je Walgreens dejal, da lahko cepijo desetine milijonov Američanov proti COVID-19. Vendar podjetje opozarja, da bo kakršen koli dobiček, ki ga bo pridobil, verjetno le komaj nadomestil negativne učinke pandemije, ki vključujejo ljudi, ki ne obiskujejo tako pogosto njenih lekarn.Walgreens se zaveda, da mora narediti nekaj resnih sprememb v svojem poslovanju, če želi ostati konkurenčen spletnim grožnjam Amazona, ki ima v lasti PillPack in je novembra 2020 lansiral Amazon Pharmacy. Eden od načinov, kako to počne, je, da se bolj osredotoči na svoje maloprodajne dejavnosti. in širi svojo ponudbo, da spodbudi kupce, da še naprej prihajajo v trgovine. Tik pred objavo zaslužka je Walgreens objavil, da bo prodal večino svojega veleprodajnega farmacevtskega poslovanja AmerisourceBergenu za 6,5 ​​milijarde dolarjev. Lani je podjetje objavilo, da v VillageMD vlaga milijardo dolarjev in da bo v naslednjih petih letih odprlo do 700 klinik primarne zdravstvene oskrbe v ZDA. Klinike bodo v njenih trgovinah, kar bo potrošnikom omogočilo, da se odpravijo v zdravniško ordinacijo med obiskom njihove lokalne lekarne Walgreens.

Toda tukaj je težava v tem, da Walgreens lahko z vstopom v zdravstveno varstvo ustvari tudi večjo konkurenco zase. Walmart je odprl zdravstvene klinike na izbranih lokacijah v Georgii, Arkansasu in Illinoisu. Leta 2021 namerava odpreti več klinik na Floridi. Njegove nizkocenovne zdravstvene storitve, vključno s primarno in nujno oskrbo, bi lahko velikega trgovca na drobno naredile še bolj kot eno mesto za potrošnike, kot je že. Walmartova širitev zdravstvenega varstva je še v zgodnjih fazah, vendar bi lahko bila še ena potencialna ovira na poti Walgreensove prihodnje rasti.

Za vlagatelje zaradi tega obeti niso strašno rožnati, saj Walgreens običajno posluje z zelo majhnimi maržami, ki v nobenem od zadnjih petih četrtletjih niso bile višje od 3 %. Če pa ste predvsem vlagatelj dividend , je vaša glavna skrb morda bolj o tem, kako izgleda denarna pozicija za Walgreens, ne pa o potencialu rasti.Ali je Walgreenova dividenda varna?

Eden najboljših razlogov za vlaganje v Walgreens so njegove dividende. Z donosom 3,8 % zaslužite boljše izplačilo kot povprečna delnica na S&P 500 , ki plača približno 1,6 %. Najboljše pa je, da ima podjetje impresivne dosežke pri povečanju izplačil dividend. Walgreens, aristokrat dividend, je dvigoval izplačila že 45 let zapored – še pet povečanj in postal kralj dividend.

Zaradi priliva denarja, ki ga je prejel od prodaje svoje veleprodajne enote, denar za Walgreens kmalu ne bo problem. V zadnjem četrtletju je podjetje s svojimi vsakodnevnimi dejavnostmi ustvarilo 1,2 milijarde dolarjev gotovine. Naložbene dejavnosti so znašale le 259 milijonov dolarjev in so podjetju pustile veliko za izplačilo denarnih dividend v višini 405 milijonov dolarjev. Za vlagatelje dividend je podjetje v močnem denarnem položaju, zaradi česar je verjetno, da bo Walgreens še naprej plačeval in po možnosti zvišal izplačila v bližnji prihodnosti. Čeprav so vlagatelji lahko zaskrbljeni, da ima podjetje negativno razmerje izplačil, je pomembno vedeti, da računovodski prihodki (ki jih razmerje izplačil upošteva) vključujejo nedenarne stroške, zaradi česar je lahko podjetje včasih videti, kot da je v slabšem stanju kot res je.

Bi morali danes vlagati v delnice Walgreensa?

V zadnjih 12 mesecih so delnice Walgreensa padle za 6 %, medtem ko je S&P 500 narasel za več kot 18 %. Njegovo vnaprejšnje razmerje med ceno in dobičkom Razmerje (P/E) 9,9 pomeni, da je vrednost delnice nekoliko višja od konkurence Zdravje CVS , ki trguje s skoraj 9,4-kratnim prihodnjim dobičkom. Oba sta poceni nakupa, če jih damo v kontekst indeksa S&P 500, kjer se povprečna delnica trguje z večkratniki več kot 28-kratnega zaslužka.

Vendar to ni nujno dovolj razlog, da bi rekli, da je Walgreens poceni in zato dober nakup. Če se potezi, ki jih podjetje izvaja danes, ne bodo izplačali, bi lahko delnice na koncu postale past vrednosti. Z nizkimi maržami in veliko konkurenco je težko biti optimističen glede prihodnosti Walgreensa. Torej, razen če ste v tem za dividende, je to delnica zdravstvenega varstva, ki se ji je verjetno treba izogibati, vsaj dokler ne najde načina za ustvarjanje bolj prepričljive in trajnostne rasti.^