Vlaganje

Kako delo na daljavo spreminja restavracijsko industrijo

Delo na daljavo je med pandemijo doživelo razcvet in je imelo različne učinke na gospodarstvo.

Restavracija je bila prizadeta na več načinov, vključno s porastom povpraševanja po digitalnem naročanju in dostavi, kar je povzročilo tudi aplikacije tretjih oseb, kot so avtor Dash (NYSE: DASH)še bolj vitalna. Hkrati je delo na daljavo dalo prednost verigam restavracij s pogonom, močno digitalno infrastrukturo in tistim, ki se nahajajo v bližini, kjer ljudje živijo, v nasprotju z verigami v središču mesta ali na potovalnih destinacijah.

kakšen je trenutni indeks dow jones

V tem Fool Live segmentu, posnetem 2. julija, avtorja Fool.com Jeremy Bowman in Jon Quast ter vodja urada Corinne Cardina razpravljajo o številnih posledicah porasta dela na daljavo za gostinsko industrijo.

Corinne Cardina: Ja, drugo, predvidevam, da bi bilo to ovira za gostinski sektor je delo na daljavo. Na veliko načinov se ljudje vračajo na delo. Morda boste opazili, da se ura poslovnega kosila ponovno pobere, vendar je veliko ljudi, ki delajo na daljavo, da ostanejo tukaj. Številna podjetja so se popolnoma prevesila. Jon, kaj nam lahko poveš o tem, katere kategorije bodo res prizadele trend dela na daljavo, ki ostaja?

Jon Quast: Ja. Ena od stvari, za katere mislim, da jih lahko izvlečemo iz Dardenovih rezultatov. Restavracije Darden (NYSE: DRI), to je Olive Garden, LongHorn Steakhouse. Kaj je drugi veliki? Trenutno mi uide, a v vsakem primeru imajo cel portfelj restavracij, ki jih upravljajo. Eden izmed njih je Capital Grille, in to je v njihovi kategoriji fine dining. Ko pogledate, kje se nahaja Capital Grille, je v številnih velikih mestih in središčih in tista primerljiva prodaja je še vedno zelo nizka. To je bil najslabši del Dardenovega poslovanja v letu 2020. Ko pomislite, kdaj ljudje uporabljajo to restavracijo, je to pogosto kot poslovno kosilo. Greš v pisarno, vzameš kosilo s sodelavci na takem mestu. To se še zelo trudi. Na srečo za Darden, pri tem niso čista igra, zato se to absorbira v njihove splošne poslovne rezultate. Podjetje, ki je bilo pred nekaj leti javno, z imenom Del Frisco's, so bili bolj čista igra. Predstavljam si, da imajo zelo težke čase, kot je delo na daljavo. Vsaj tukaj na hibridni način se zdi, da se nekateri od nas vračajo v pisarno, a morda ne toliko, kot smo bili pred pandemijo.Cardina: Ja, vsekakor. To bo tisto, na kar morate paziti. Vsekakor ne opazimo tistega takojšnjega vrnitve nazaj v bolj fino kosilo. Na kratko se pogovorimo o dostavi. Pandemija je bila vetrnica za dostavo. Nekatere zaloge dostave so boljše od drugih. Velika imena DoorDash, Grubhub, Uber (NYSE: UBER)Eats, Postmates je verjamem zasebno, popravite me, če se motim. Jeremy, ali obstaja katera od teh dostavnih zalog, za katere menite, da so danes najbolj privlačne glede na tradicionalne dostavne zaloge?

Jeremy Bowman: Seveda. Mislim, da sem v času pandemije bil precej medved v tem celotnem sektorju. Mislim, da je ekonomija enote v mnogih pogledih res izgledala precej grdo. Na enem koncu stiskajo stranke in nato tudi restavracije. Nekatera mesta so med pandemijo celo uvedla zgornjo mejo provizij za aplikacije za dostavo. Mislim, da sem videl, da je San Francisco celo glasoval za trajno. Ampak mislim, da se je zgodilo, da je pandemija pravkar preoblikovala industrijo. Dostava zdaj ne izgine. Mislim, da to vemo. Ta podjetja so v zadnjem letu pridobila milijone ljudi, ki so se prijavili za uporabo teh storitev. Tudi nanje smo se navadili. Restavracije so dodale tudi infrastrukturo in so navajene tako delati. Mislim, da so tri glavna podjetja tukaj in Postmates, ki ste jih omenili. Uber je dejansko pridobil Postmates.

Cardina: V REDU.Bowman: Ja. V preteklih letih je bilo v industriji veliko konsolidacije, Grubhub pa odkupuje Jejte samo hrano za vzeti s seboj (NASDAQ: GRUB), ki je evropsko podjetje. Mislim, da vsako podjetje na mizo prinese nekaj drugega. Grubhub je bil zgodnji motilec z vmesnikom za spletno naročanje, nato pa sta ga zmotila Uber in DoorDash, ki sta imela svoje vojske voznikov, ki delajo zanju. Potem ima DoorDash zdaj večinski tržni delež v industriji, s približno 57 %, ki sem ga nazadnje preveril. Mislim, da so lahko imeli toliko uspeha, ker so se postavili na predmestnih lokacijah in dobili veliko verig restavracij, za katere morda ne bi pomislili, da so prijazne za dostavo. Tovarna sira , tiste priložnostne jedilnice, in mislim, da bolj sodelujejo s strani restavracij, da bi zgradili to prodajo. Če mislite, da ima Uber sloves, da je bolj agresiven in samo grabi tržni delež, mislim, da so morda izgubili nekaj strank v restavracijah, ki bi jih sicer dobili. DoorDash ima večjo idejo, da je samo aplikacija za dostavo za vse, ne glede na to, ali gre za vaše naročilo Walgreens ali vaš supermarket ali kaj iz trgovine s strojno opremo. Trenutno razmišljam o teh podjetjih, najbolj mi je všeč DoorDash. To je najbolj zanimivo in meni je to zanimivo gledati v vesolju.

kako izračunati realno obrestno mero

Cardina: Odlično. Pogovorimo se o strani, na katero pri dostavi ne razmišljate. Kdo izdeluje te aplikacije? Jeremy ima res zanimivo zalogo, ki je zame nova, o kateri bomo govorili.

Bowman: Ja. Tudi o tem sem nameraval govoriti malo kasneje. Občutek (NYSE: OLO), so nekako kot protirestavracija aplikacijam za dostavo. Pravkar so imeli IPO marca. Olo pomeni spletno naročanje. To v bistvu počnejo za restavracije. Ustanovljeni so bili leta 2005, vendar so med pandemijo in v zadnjih letih, ko se dostava prek spleta naroča, zelo hitro razvijala. Delajo za restavracije. Pomislite na Uber in DoorDash in njune stvari. Resnično nagovarjajo končnega kupca, da naroči prek njih, nato pa morajo očitno dobiti hrano iz restavracij, vendar so bolj obrnjeni k strankam. Zanimiv je tudi Olo. To je res tehnološka zaloga. Uporabljajo model SaaS, programska oprema kot storitev, ki je bil odličen model za številne delnice v oblaku, ki smo jih nedavno videli. Mislim, da so morda boljša možnost kot DoorDash, ker restavracije želijo sodelovati z njimi. Restavracije jih zaposlujejo neposredno, v nasprotju s tem, da obstaja veliko napetosti z DoorDashes in Uber Eats po svetu. Mislim, da je morda Olo boljše mesto za ogled.^