Vlaganje

Kako Netflix zapira zavese v kinodvoranah

Ameriški kinematografi so imeli lani najslabši obisk v skoraj 20 letih. Po predhodnih ocenah so gledališča v letu 2014 prodala 1,26 milijarde vstopnic, kar je 6 % manj od 1,34 milijarde v letu 2013. Nazadnje je bila tako slaba prodaja leta 1995, ko so jih prodali le 1,21 milijarde.

Kritiki so s prstom pokazali na šibek pridelek poletnih uspešnic, vključno z Neverjetni Spider-Man 2 in Transformatorji: Age of Extinction , vendar je v tem trendu več kot nekaj flopsov. Američani imajo preprosto več izbire za storitve zabave in videa na zahtevo, kot je npr Netflix (NASDAQ:NFLX)pomagajo narediti lokalni multipleks passé.

Prodaja vstopnic za kinodvorane je leta 2002 dejansko dosegla vrhunec pri 1,57 milijarde, leta 2001–2004 pa so bila po podatkih Box Office Mojo štiri najboljša leta za industrijo. Na splošno se je prodaja vstopnic zmanjšala za 20 % od vrha pred več kot desetletjem, vendar je na podlagi na prebivalca padec še bolj strm, saj se je prebivalstvo od leta 2002 povečalo za 10 %. V tem letu si je povprečni Američan ogledal 5,5 filmov v gledališče, medtem ko je bilo lani ta številka le 4, kar je skoraj 30-odstotni upad. Prodaja na prebivalca ni bila tako nizka, dokler se vodijo evidence, od leta 1980.

Pojav 3-D filmov je pomenil, da so se povprečne cene in s tem prodaja na blagajnah v zadnjem desetletju znatno povečale, kar je bilo dobro za kinodvorane, vendar se zdi, da je celo ta nagrada popustila, saj naj bi se povprečne cene vstopnic po projekcijah zvišale. s samo 8,13 $ v letu 2013 na 8,15 $ v letu 2014. Medtem ko so se cene vstopnic zvišale, so tudi povprečni stroški snemanja filma narasli z le 10 milijonov dolarjev leta 1980 na skoraj 100 milijonov dolarjev.čisti dobiček je manj kot bruto dobiček

Zadnja slika
Američani imajo danes več možnosti za zabavo kot kdaj koli prej. V zadnjem desetletju smo bili priča izdaji pametnega telefona, tabličnega računalnika, pretakanja videoposnetkov, televizije visoke ločljivosti in interneta ter interaktivnih video iger ter številnih drugih inovacij.

Kinodvorane so medtem naredile malo na področju inovacij, da bi sledile naraščajoči ravni konkurence domače zabave, z opazno izjemo 3-D filmov, ki zdaj postajajo videti kot modna muha, saj je število 3-D-izdaj se je od leta 2011 vsako leto zmanjšalo.

Tri glavne kinodvorane. AMC Entertainment (NYSE:AMC), Cinemark Holdings (NYSE:CNK), in Regal Entertainment (NYSE: RGC)še vedno solidno dobičkonosne, vendar so prihodki upadli skupaj s prodajo vstopnic v zadnjem letu, kot kaže spodnji grafikon.Graf prihodkov RGC (TTM).

Prihodki RGC (TTM) podatki po YCharts .

katera bo naslednja delnica na razcvetu

Resnična grožnja gledališčem pa prihaja zaradi porasta pretakanja in videa na zahtevo. Netflix ni skrival svojih želja po predvajanju filmov na isti dan, ko so premierno prikazani v kinematografih. Leta 2013 je glavni direktor za vsebino Ted Sarandos dejal:

Zakaj ne bi premierno predvajali filmov na Netflixu, še isti dan, ko se odprejo v kinematografih? Zakaj ne bi sledili želji potrošnikov, da gledajo stvari, ko želijo? Lastniki gledališč dušijo tovrstne inovacije na vsakem koraku ... Skrbi me, da ko lastniki gledališč poskušajo zadušiti inovativnost in distribucijo, ne samo, da bodo ubili gledališča, ampak bi lahko ubili tudi filme.

Netflix je že naredil pomembne korake, da bi tekmoval z gledališči. Jeseni je objavil, da bo izdal svoj prvi večji celovečerni film, Čučeči tiger, skriti zmaj: Zelena legenda , v sodelovanju z The Weinstein Company, premierno na Netflixu in v IMAX gledališča 28. avgusta 2015. The Čepeči tiger nadaljevanje je le prvi od številnih izvirnih filmov, ki jih pričakuje Netflix, ki je produciral že več kot ducat izvirnih serij in številne posebne stand-up komedije.

Sveti gral voditelja pretakanja je uničiti hollywoodski okenski sistem, model, po katerem se filmi sprva predvajajo v kinematografih, nato pa nekaj mesecev pozneje na DVD-jih in pretakanju. Ni presenetljivo, da so se glavne gledališke verige uprle odmiku od tega sistema in trije velikani so med tistimi, ki gredo tako daleč, da zavrnejo prikazovanje Čepeči tiger nadaljevanje, a se bodo morda lahko upirali le toliko časa.

Podaj kokico
V zadnjem četrtletju je imel Netflix več kot 36 milijonov ameriških gospodinjstev, naročenih na njegovo storitev pretakanja, kar je več kot 20 % več kot leto prej. Pri približno 100 USD/leto bodo ti naročniki v naslednjem letu prinesli približno 3,6 milijarde USD prihodkov. Kinodvorane so leta 2014 prodale 1,26 milijarde vstopnic po povprečni ceni blizu 8 dolarjev, kar je prineslo približno 10 milijard dolarjev, kar je daleč pred Netflixom, a trend očitno deluje proti njim. V naslednjih petih do desetih letih bodo Američani verjetno porabili več za Netflix kot za vstopnice za kino.

Hollywoodski model se že začenja spreminjati. Sočasno izdajanje filmov v video na zahtevo je postalo bolj priljubljeno, in ko se Netflixova tržna moč povečuje, bodo nekateri studii neizogibno začeli igrati žogo. Weinstein že ima.

Kinodvorane ne bodo izginile, vendar se bo upad prodaje vstopnic verjetno le še pospešil, ko se bodo možnosti na zahtevo izboljšale. Po znatni širitvi v 90. letih se je rast kinematografskih platnov ustavila, slabo uspešna kina pa se lahko začnejo zapirati, ko prodaja pada. Kot odgovor na upadajoče povpraševanje lahko gledališke družbe zvišajo tudi cene vstopnic, da bi nadomestile manjše količine.

Kot Netflix ve bolje kot kdorkoli, želi ameriški potrošnik gledati filme, kadar in kjer jim je všeč, v sistemu prostega trga pa potrošniki na koncu skoraj vedno dobijo, kar želijo.

Zasluge še ne bodo prišle v kinodvorane, vendar bodo morali najti boljše načine, kako pritegniti gledalce filmov, če upajo, da bodo ostali dobičkonosni. V nasprotnem primeru bi lahko zaslon počasi zbledel v črn.^