Vlaganje

Koliko je vreden bankovec 500 $?

Kup združene valute.

Vir slike: Getty Images.

Ameriški valutni sistem je skozi leta doživel številne spremembe. Zlasti papirni denar je doživel svoj delež sprememb, od katerih so bile nekatere narejene za premagovanje naraščajoče prefinjenosti tatov. Druge spremembe v sistemu papirnega denarja je zaradi naraščajočih stroškov in pomanjkanja povpraševanja naredilo ameriško ministrstvo za finance. Zaradi teh sprememb je bilo v preteklih letih ukinjeno več apoenov papirne valute, vključno z bankovcem za 500 dolarjev. Čeprav je ministrstvo za finance prenehalo tiskati te račune pred leti, to ne pomeni, da je bankovec za 500 dolarjev postal ničvreden kos papirja.

Zgodovina bankovca za 500 dolarjev
Prvi bankovec za 500 $ je izdala provinca Severna Karolina maja 1780, nato pa je Virginija sledila z lastnim bankovcem za 500 $ pozneje istega leta. Med vojno leta 1812 in med državljansko vojno so bili izdani dodatni bankovci z visokim apoenom kot valuta Konfederacije. Poleg tega je v obdobju zveznih bankovcev, ki se je začelo leta 1861, kongres odobril izdajo bankovcev za 500 dolarjev. Zadnja izdaja bankovca za 500 dolarjev je bila bankovca zveznih rezerv, izdana leta 1934, na kateri je predsednik William McKinley na sprednji strani (na sliki zgoraj desno ).

Zvezne rezerve je julija 1969, ko je začelo jemati bankovce iz obtoka, uradno ukinilo bankovce z visokimi apoenimi, ki vključujejo bankovec za 500 dolarjev. Kljub temu so ti računi še vedno zakonito plačilno sredstvo. Vendar je zaradi vrednosti zbirateljskega predmeta bolje, da račun prodate zbiratelju, kot da ga dejansko uporabite za nakup.

Koliko je danes vreden bankovec za 500 dolarjev
Kot pri vsakem zbirateljskem predmetu, vrednost bankovca v vrednosti 500 $ določajo številni dejavniki, vključno z njegovim stanjem in redkostjo. Najpogostejši bankovec za 500 dolarjev je prej omenjena bankovec Federal Reserve iz leta 1934, na katerem je McKinley. Natisnjenih je bilo več kot 900.000 teh računov; vendar naj bi jih manj kot 75.000 še danes v obtoku in so zato na voljo zbiralcem. Ti računi so lahko vredni od 600 do več kot 1500 dolarjev na kos s povprečno vrednostjo približno 40-odstotne premije na nominalno vrednost računa.Vendar pa so lahko kakšni bankovci za 500 dolarjev vredni veliko več. Najbolj vreden je bankovec za 500 dolarjev, ki je bil izdan leta 1928 in ima na koncu osemmestne serijske številke bankovca simbol zvezdice. Ta račun je zaradi svoje redkosti lahko vreden več kot 10.000 $. Simbol zvezde tudi dvigne vrednost bankovca iz leta 1934 za 500 dolarjev na več kot 1500 dolarjev na kos.

S seboj
Čeprav ZDA že desetletja niso izdale bankovcev za 500 dolarjev, so ti računi še vedno zakonito plačilno sredstvo. Kljub temu ga ne uporabljajte za nakup živil, saj je račun za zbiralca vreden veliko več od njegove nominalne vrednosti. Splošno pravilo je, da bi moral račun prinesti približno 40-odstotno premijo na svojo nominalno vrednost, vendar bi morali lastniki bankovca v vrednosti 500 dolarjev, da ga oceni več zbiralcev, da dobijo pošteno vrednost za račun, preden ga prodajo, saj bi lahko bil vreden. veliko več.

^