Vlaganje

Koliko vozil bi Tesla lahko dostavila to četrtletje?

Leto 2021 je bilo leto velike rasti za Tesla (NASDAQ: TSLA). Dobave vozil proizvajalca električnih avtomobilov so se povečale, saj ima podjetje koristi od večje proizvodnje v svojih tovarnah.

Hitra rast proizvodnje in dobav vozil naj bi se nadaljevala tudi v drugi polovici. Toda obseg te rasti je nejasen, zlasti ker ostajajo globalne omejitve glede ponudbe in logistike. Kljub temu lahko še vedno določimo razumno oceno o Teslinih dobavah v tretjem četrtletju pred koncem obdobja tega meseca.

Model X z odprtimi vrati s sokolovim krilom.

Model X. Vir slike: Tesla.

Močan zagon

Po skoraj vseh merilih je bila Teslina rast v prvi polovici leta 2021 zvezdna. Skupna dobava v tem obdobju je presegla 386.000. To je več od približno 179.000 v prvi polovici leta 2020 in 320.000 v drugi polovici leta 2020.

Močno povečanje dobav v primerjavi s prvo polovico leta 2020 je spodbudila povečana proizvodnja v tovarnah vozil podjetja v Kaliforniji in Šanghaju.Pomembno je, da je Tesla v svoji posodobitvi za drugo četrtletje dejala, da je končala obdobje z 'svetovnim povpraševanjem po vozilih na rekordnih ravneh', s čimer se je Tesla dobro pripravila za močnejše dobave v tretjem četrtletju.

Q3 ocena dobave vozila

Kljub Teslinemu jasnemu proizvodnemu in prodajnemu zagonu je napovedovanje dobav podjetja v tretjem četrtletju težko zaradi nenavadne dobavne verige in logističnega okolja. Svetovno pomanjkanje polprevodnikov in prezasedenost pristanišč sta bili težavi, s katerimi je Tesla moral delati 'izjemno trdo', da bi se premagal v drugem četrtletju - in vodstvo je dejalo, da pričakuje, da se bodo te težave nadaljevale tudi v tretjem četrtletju.

Iz tega razloga je Tesla v svoji posodobitvi delničarjev v drugem četrtletju dejala, da bo 'dobava komponent močno vplivala na stopnjo naše rasti dostave do konca tega leta.'Kljub temu se zdi Tesla prepričana, da lahko močna medletna rast vztraja. Družba je ponovila napotke za skupno število dobav v letu 2021, da se bodo v letu 2020 povečale za več kot 50 %. To pomeni več kot 364.000 dobav v drugi polovici leta.

Navsezadnje bodo Tesline dobave v tretjem četrtletju verjetno določene predvsem zaradi omejitev ponudbe. Če pa bi Tesla v tretjem četrtletju dostavila polovico svojih pričakovanih dobav za drugo polovico leta 2021, bi to pomenilo več kot 182.000 dobav – 30 % več kot v tretjem četrtletju 2020. Seveda, če omejitve ponudbe ne bodo odpravljene. nimajo veliko negativnega vpliva na proizvodnjo, dobave bi lahko bile veliko višje od tega.

Vlagatelji bodo verjetno videli, koliko vozil je Tesla dobavila v tretjem četrtletju do 3. oktobra, saj podjetje običajno poroča o svojih četrtletnih dobavah vozil v treh koledarskih dneh po koncu vsakega četrtletja.^