Vlaganje

Koliko delnic naj kupim delnice?

Pri odločanju, koliko delnic določene delnice kupiti, je treba upoštevati nekaj dejavnikov. Poleg tega, koliko kapitala imate na voljo, morate razmisliti o razpršitvi in ​​o tem, ali lahko kupite delne delnice.

Glede na to je tukaj kratek vodnik, ki vam lahko pomaga določiti idealno število delnic za nakup.

Koliko delnic naj kupim?

Tukaj je nekaj vprašanj, ki si jih morate zastaviti, ko se odločate, koliko delnic boste kupili.

Koliko delnic lahko kupite na podlagi cene?

Najprej poglejmo, koliko si deliš lahko kupiti. Ob predpostavki, da vaš posrednik ne zaračunava provizij za trgovanje z delnicami (večina priljubljenih spletnih posrednikov ne), je izračun števila delnic, ki jih lahko kupite z določeno vsoto denarja, enostaven.

Tukaj je postopek v treh korakih:  1. Poiščite trenutno ceno delnice, ki jo želite. Ponudbo lahko dobite prek svojega posrednika ali prek finančnega spletnega mesta. Prepričajte se, da gledate ponudbo v realnem času, ne pa zakasnjene.
  2. Znesek denarja, ki ga imate na voljo za vlaganje v delnico, delite z njeno trenutno ceno delnice.
  3. Če vam vaš posrednik dovoli nakup delnih delnic, je rezultat število delnic, ki jih lahko kupite. Če lahko kupite samo polne delnice (najpogostejše), zaokrožite navzdol na najbližje celo število.

Na primer, recimo, da želim kupiti Apple (NASDAQ: AAPL)delnice in imam 2000 $ za vlaganje. Glede na kotacijo delnic v realnem času Apple trguje za 325 $ na delnico, ko to pišem. Če delim ti dve številki, dobim približno 6,15 delnic. Moj posrednik trenutno ne podpira delnih delnic, kar pomeni, da si lahko privoščim nakup šestih delnic Appla.

Kaj pa diverzifikacija?

Tukaj je pomembna točka, zlasti za nove vlagatelje. Samo zato, ker ti lahko kupiti določeno število delnic določene delnice ne pomeni, da bi morali. Na primer, če vložite 1000 $ na novo odprti posredniški račun in delnico, ki jo želite imeti v lasti, trgovate za 50 $, imate možnost kupiti kar 20 delnic.

Vendar ne pozabite na diverzifikacija portfelja . Namesto velikega položaja v eni delnici bi bila morda boljša naložbena strategija, če bi svoj začetni posredniški depozit razdelili na nekaj različnih podjetij.Večina strokovnjakov pravi začetnikom, da če boste vlagali v posamezne delnice, bi morali na koncu poskusiti imeti v svojem portfelju vsaj 10 do 15 različnih delnic, da boste ustrezno diverzificirali svoje lastništvo. In ker večina posrednikov ne zaračunava več provizij za spletno trgovanje z delnicami, je bolj praktično kot kdaj koli prej razporediti relativno majhno količino kapitala na številne različne pozicije delnic.

Ali se splača kupiti eno delnico?

Vsekakor. Pravzaprav je s pojavom trgovanja z delnicami brez provizije povsem izvedljivo kupiti eno samo delnico. V zadnjih mesecih sem večkrat kupil eno delnico, da bi jo dodal k poziciji preprosto zato, ker sem imel na svojem borznoposredniškem računu majhno količino denarja.

Če pa je vaš posrednik eden redkih, ki še vedno zaračunava provizije, manjše naložbe morda ne bo praktično. Na primer, če vaš posrednik zaračuna 4,99 USD provizije za trgovanje, da bi kupil eno delnico General Motors (NYSE:GM), ki je od tega pisanja delnica 29 USD, bi morali plačati provizijo v višini več kot 17 % vrednosti vaše naložbe. Če še vedno plačujete provizije, razmislite o prehodu na najboljšega spletnega posrednika, ki se je pridružil revoluciji brez provizij.

koliko ste obdavčeni na delnice

Ali je mogoče kupiti manj kot eno delnico?

mogoče. Koncept oz delni deleži obstaja že leta, predvsem za namene reinvestiranja dividend. Na primer, če vam delniški položaj, ki ga imate, izplača skupno 10 USD četrtletnih dividend in je cena delnice 40 USD, vam ponovno vlaganje dividend običajno omogoča nakup 0,25 dodatnih delnic. V zadnjih letih pa so posredniki začeli sprejemati idejo, da bi vlagateljem omogočili neposreden nakup delnih delnic.

Obstajata dve veliki prednosti vlaganja z delnimi deleži. Prvič, novim vlagateljem omogoča dostop do delnic z visoko ceno delnice. Kot en primer, če Amazon.com (NASDAQ:AMZN)se trguje za 2.500 $ na delnico, bi lahko vlagatelj, ki ima za vlaganje le 500 $, kupil 0,2 delnice.

Drugič, delno vlaganje v delnice omogoča vlagateljem vlaganje vse svojega denarja za delo. Z uporabo našega primera Amazon, če bi imeli 4.000 $ za vlaganje in ne bi imeli možnosti kupiti delnih delnic, bi lahko kupili samo eno delnico in bi imeli 1.500 $ na voljo. Z delnimi delnicami bi lahko vložili svojih celotnih 4000 $ in kupili 1,6 delnic velikana e-trgovine.

Koliko delnic naj bi bilo ti kupiti?

Bistvo je, da na to vprašanje ni univerzalnega odgovora - odvisno je od vaše osebne situacije. Ne pozabite upoštevati teh pomembnih dejavnikov:

  • Koliko denarja morate vložiti.
  • Ne glede na to, ali morate razpršiti svoj naložbeni portfelj ali želite ves razpoložljivi kapital vložiti v delnice.
  • Provizije ali posredniške provizije, ki jih morate plačati (če obstajajo).


^