Študentska Posojila

Kako dolgo vas lahko preganjajo neplačana študentska posojila?

Kmalu po podiplomski šoli se je moj mož zaposlil v severozahodni Iowi. Eden prvih parov, s katerimi sva se spoprijateljila, sta bila dva najbolj kul človeka, kar sva jih kdaj srečala. On je bil pilot, ona pa pametna, prefinjena maturantka zasebne šole z vzhodne obale. Povezali smo se, ker smo bili zunaj mesta na območju, ki je le redko sprejelo nove obraze.

Približno leto dni po prijateljstvu sta omenila, da kupujeta ranč, na katerem sta živela. Malo smo bili presenečeni, saj smo verjeli, da so že lastniki nepremičnine. Zdeli so se tako uspešni in so bili precej starejši od nas. V nekem trenutku med postopkom posojila mi je žena zaupala, da imajo težave pri zavarovanju hipoteke. Oba sta pred desetletji odstopila od študentskih posojil in sta zdaj veljala za visoko posojilno tveganje.

Tega pogovora se spomnim, kako jezen je bil moj prijatelj. 'Ali lahko verjameš, da tega ne bodo kar izpustili?'

Hm, ja. Nikoli nisem dobil vtisa, da so posojilodajalci prizanesljivi tipi.

oseba, ki nosi rjuho kot kostum duha za noč čarovnic.

Vir slike: Getty ImagesKaj pa, če preprosto ignoriram svoj študentski dolg?

Ste v skušnjavi, da bi prezrli grozljivo resnico o dolgu za študentsko posojilo? Ne tako hitro. Kot zlobnež v filmu Wesa Cravena se študentska posojila na nek način vrnejo v življenje. Ni zastaranja o tem, kako dolgo vas lahko posojilodajalec preganja za plačilo vaših študentskih posojil. Dolžan si denar. Znesek, ki ga dolgujete, nabira obresti in kazni, ko ni plačan.

Posledice neplačanih študentskih posojil so lahko hude - celo strašljive. Študentska posojila so prikazana na kreditnih poročilih treh velikih podjetij za poročanje o kreditih. Vsako študentsko posojilo je prikazano kot lastna trgovska vrstica, ki prikazuje datum izdaje posojila, dolgovani znesek, zadnji datum poročanja o dolgu, podjetje, ki poroča, in zgodovino plačil.

Neplačana študentska posojila so kot velikanska pajčevina in skoraj vse, kar počnete finančno, se lahko zaplete vanje. Vsako zamujeno, prepozno ali delno plačilo je prikazano v vašem kreditnem poročilu. In neplačilo ali sodba okrožnega sodišča bosta ostala v vaši evidenci leta.To je isto kreditno poročilo, ki se uporablja za ugotavljanje, ali ste upravičeni do kreditne kartice, avtomobilskega posojila ali hipoteke. To je isto poročilo, ki ga najemodajalec uporablja, da ugotovi, ali naj vam ga odda. Med iskanjem službe lahko postane celo temen duh. Vaš posojilodajalec študentskega posojila ima pravico, da vas toži za celoten znesek za obremenitev vaše plače. Poleg tega lahko dajalci zveznih posojil prevzamejo do 15 % vaših mesečnih plačil socialne varnosti ali odvzamejo denar od vrha vaših invalidninskih plačil iz socialne varnosti, razen če vam je bila odobrena odpustnica za invalidnost.

Bo privzeto ostal z mano za vedno?

Neplačana študentska posojila ne ostanite vedno v zapisu. Običajno bo neplačani dolg iz zasebnega študentskega posojila izpadel iz vašega kreditnega poročila sedem let in pol po datumu prvega zgrešenega plačila. Neplačana zvezna študentska posojila bodisi upadejo sedem let po datumu neplačila ali sedem let po datumu, ko je bilo posojilo preneseno iz zveznega programa posojil za družinsko izobraževanje (FFEL) na Ministrstvo za izobraževanje.

Ampak, in tega ne morem dovolj poudariti, to ni kartica za izhod iz zapora. Še vedno dolgujete ta denar in če je na primer študentsko posojilo preneseno, se bo to znova pojavilo na vašem kreditnem poročilu. Da ne omenjam, da vas lahko še vedno pripeljejo na sodišče in vas preganjajo izterjevalci.

In če ste vzeli zvezno posojilo Perkins – študentsko posojilo na podlagi potreb pri Ministrstvu za izobraževanje – vam lahko ta mladiček sledi skoraj za vedno. Ne bo odstopal od vašega kreditnega poročila, dokler je zapadlo stanje. Edini način za izterjavo Perkinsovega posojila (in v resnici vsakega posojila) je, da ga odplačate ali konsolidirate. Lahko samo domnevam, da so imeli naši prijatelji iz Iowe to smolo, da so nosili Perkinsova posojila in jih bodo verjetno odnesli v grob.

Vstopite v junaka, ki se bori z dolgovi

Vsaka strašna zgodba ima svojega junaka, kajne? In v tem ste junak vi. Neustrašno se lahko ukvarjate s študentskimi posojili, tudi ko plačila kljuvajo v vaš proračun kot prizor Ptice . Tukaj je nekaj orožja, ki vam je na voljo:

  • Stopite v stik s svojim serviserjem za posojila. Namesto da preskočite plačila ali odidete, obvestite svojega serviserja, da ne morete izvajati plačil. Vprašajte o možnostih odplačila, ki vam bodo pomagale ostati v dobrem stanju. Lahko se zgodi, da plačujete samo obresti, dokler se ne postavite na noge. Ali pa, če imate posojila pri več serviserjih, jih boste morda lahko vse združili v eno posojilo z nižjimi obrestmi.
  • Če vas ponoči držijo budna zvezna posojila, si oglejte dohodkovni načrt odplačevanja . Ta načrt uporablja vaš dohodek, da določi, koliko si lahko privoščite plačati vsak mesec, in omeji vaša plačila na 10 % do 20 % diskrecijskega dohodka. Morda bo vaše plačilo dovolj znižalo, da boste imeli nekaj prostora za dihanje.
  • Če ne morete dobiti zaposlitve za polni delovni čas, ste poklicani v aktivno vojaško službo ali ste resno bolni, razmislite o vložitvi vloge za odlog študentskega posojila. To je tako enostavno, kot da izpolnite obrazec in ga pošljete posojilodajalcu, kar je običajno mogoče opraviti na spletu. Vaše stanje lahko med obdobjem odloga natečejo obresti, vendar je to veliko bolje kot zamuda pri izplačilu posojila.
  • Izdajatelji zasebnih študentskih posojil niso dolžni odložiti ali vam kakor koli pomagati pri spreminjanju vašega posojila. Vendar je v njihovem interesu, da to storijo. Raje bi prejeli nekaj plačila, kot da bi vedeli, da boste zamudili. Vsekakor je vredno telefonskega klica.

Da, lahko se oddaljite od študentskih posojil in v nekaterih primerih bo neplačilo v sedmih letih padlo na vaše kreditno poročilo. Izginili bi, a ne pozabljeni. Razmislite o tem: tako kot najstrašnejši klovn, ki je kdaj preganjal vaše sanje, se lahko pojavi nekdanji posojilodajalec, da zgrabi vaše vračilo davka, preden prispe v vašo banko.

Ali res želite skozi preostanek svojega življenja gledati čez ramo? Ali ugotovite, da v 20 letih ne morete dobiti hipoteke? Ni vredno - še posebej, če so zdaj na voljo možnosti, ki vam pomagajo upravljati svoj dolg.^