Vlaganje

Kako vlagati v vrednostne delnice

Vlaganje vrednosti je umetnost iskanja delnic, ki trgujejo za popust glede na njihovo resnično ali intrinzično vrednost. Ta koncept je lahko razumeti, vendar je v praksi mogoče najti podcenjene delnice zelo težko narediti. Konec koncev, če je podjetje očitno podcenjeno, bi ga vsi kupili, cena bi se dvignila in ne bi bilo več podcenjeno.

Če želite biti resnično učinkovit vlagatelj vrednosti, boste morali najti vrednostne delnice, s katerimi se trguje za ugodne ocene, za katere ve malo drugih ljudi. Če želite to narediti, se morate najprej seznaniti z nekaterimi pomembnimi koncepti vlaganja vrednosti in nekaterimi bistvenimi meritvami naložb. Prav tako boste morali razviti lasten sistem analize delnic in iskanja tistih, ki trgujejo za manj, kot so resnično vredni.

S tem v mislih je tukaj povzetek tega, kar morate vedeti, preden začnete, da boste lahko vlagali v vrednostne delnice na pravi način in našli svoje prezrte priložnosti za kupčijo.

15 odstotkov popusta na etiketo na prodajnem stojalu za oblačila.

Pomislite na vlaganje vrednosti kot iskanje blaga, ki je znižano, le da so 'blago' zaloge. Vir slike: Getty Images.

Kaj je vrednostna delnica?

Delnice lahko na splošno razvrstimo v eno od dveh kategorij - vrednostne delnice ali delnice rasti. Vrednostne delnice so ohlapno opredeljene kot podjetja, ki trgujejo za vrednotenja, ki so pod splošnim povprečjem borznega trga. Običajno so vrednostne delnice dolgo uveljavljena podjetja z dosledno dobičkonosnostjo, stabilnimi tokovi prihodkov in počasno, a enakomerno rastjo. Večina (vendar ne vse) delnice z vrednostjo izplača dividende, tradicionalne naložbene metrike, kot so razmerje P/E in izračuni knjigovodske vrednosti, se na splošno dobro prevedejo v vrednost delnic.Po drugi strani so delnice rasti ohlapno opredeljene kot tiste podjetij, ki rastejo prihodke hitreje od povprečja borznega trga. Na splošno so to delnice v zgodnjih fazah rasti ali uveljavljena podjetja, katerih prihodki še naprej rastejo s konstantno visoko stopnjo. Za delnice rasti je manj verjetno, da bodo izplačale dividende, tradicionalne naložbene metrike pa pogosto ne veljajo dobro za delnice rasti.

Kot si lahko predstavljate, je tukaj nekaj sivega območja in popolnoma je mogoče, da se delnica prilega obema kategorijama. Na primer, nekateri ETF-ji rasti delnic kot Vanguard Growth ETF (NYSEMKT: VUG)lastne delnice Apple , hkrati pa je tehnološki velikan vodilni lastnik nekaterih vrednostnih ETF-jev, kot je iShares S&P 500 Value ETF ( NYSEMKT:IVE ). To je vsekakor smiselno – Apple je podcenjen v primerjavi s preostalim trgom na podlagi več meritev vrednotenja in številni vidiki poslovanja podjetja hitro rastejo.

Tukaj je ena ključna točka, ki jo moramo razumeti, preden nadaljujemo. Kljub implikaciji besede 'vrednost' niso vse vrednostne delnice nujno dobre naložbe.Na primer, obstaja vrsta delnice, znana kot 'past vrednosti', ki je videti kot poceni delnica, vendar je poceni z razlogom . Vsekakor je dobra ideja, da se vlagatelji naučijo pasti vrednosti rdečih zastav, ki jih iščejo, kot je a predober, da bi bil resničen dividendni donos (znan tudi kot past za donos) ali razmerje P/E, ki je v primerjavi s podobnimi videti kot neverjetna kupčija.

Če smo popolnoma jasni, so vrednostne delnice kategorija delnic, ki imajo določene značilnosti. vrednost vlaganje je praksa iskanja najboljših priložnosti med vrednostnimi delnicami.

Glavni cilj vrednostnega vlaganja

Bistvo vlaganja vrednosti je najti delnice, ki trgujejo za popust na pravo vrednost svojega posla. Z drugimi besedami, lahko vlagatelj vrednosti namerava kupiti delnice podjetja za 0,90 $ za vsak 1 $ vrednosti, ki jo predstavljajo. Ideja je, da bo sčasoma trg spoznal pravo vrednost teh podjetij, kar bo povečalo njihove cene delnic hitreje kot celoten delniški trg.

V bistvu želi vlagatelj vrednosti kupiti bankovce za 100 $, ki so po naključju prodane za bistveno manj kot 100 $.

To se sliši kot dovolj preprost koncept, vendar je lažje reči kot narediti. Konec koncev, če je nekdo bil očitno prodaja bankovcev po 100 $ za 80 $, kupčija ne bi obstajala predolgo. Najti morate bankovce za 100 $, ki se prodajajo poceni, za katere ve le malo drugih. Če želite učinkovito oceniti vrednost delnic in poiskati ugodnosti, ki jih večina ljudi spregleda, se boste morali seznaniti z nekaterimi pomembnimi koncepti vlaganja, naučiti se nekaj meritev vlaganja in biti pripravljeni porabiti veliko časa za učenje, kako uporabiti te koncepte in meritve za ocenjevanje zalog v resničnem svetu.

Pomembni koncepti vlaganja vrednosti

Preden začnete z vlaganjem vrednosti, morate razumeti nekaj pomembnih konceptov. Tukaj je kratek vodnik po nekaterih izrazih, ki jih morate poznati, preden začnete ocenjevati vrednostne delnice, v katere boste vlagali.

Intrinzična vrednost

To je osrednji koncept vlaganja vrednosti in ga je tudi najtežje opredeliti. Intrinzična vrednost se nanaša na resnično vrednost podjetja, vendar tega ni mogoče določiti na noben način. Z drugimi besedami, če ste prosili 10 izkušenih analitikov vrednostnih delnic, da izračunajo notranjo vrednost podjetja, boste verjetno dobili 10 različnih odgovorov. Način, kako postati uspešen kot vlagatelj vrednosti, je razviti lasten učinkovit način za izračun notranje vrednosti podjetja.

Dve osebi pregledata računovodske izkaze.

Vir slike: Getty Images.

Varnostna meja

Ena stvar, ki jo vlagatelji pogosto iščejo, je znana kot varnostna meja ali nekaj, kar bi moralo omejiti vlagateljev potencial za izgube. To je lahko tako preprosto kot iskanje podjetja, ki trguje z velikim popustom na svojo knjigovodsko vrednost ali ki izplača trdno dividendo, ki je precej nad povprečjem. Na primer, če analizirate investicijski sklad za nepremičnine ali REIT, katerega nepremičnine imajo pošteno tržno vrednost 1 milijardo dolarjev brez dolga, obstaja precejšnja varnostna meja, če je tržna kapitalizacija podjetja le 750 milijonov dolarjev. Legendarni vlagatelj vrednosti in Berkshire Hathaway direktor Warren Buffett nekoč je dal odličen opis, ki pove, kako pomembno je iskati mejo varnosti:

kaj je etf vs indeksni sklad

Na meji varnosti, kar pomeni, ne poskušajte voziti 9.800 funtov težkega tovornjaka čez most, na katerem piše, da je, veste, nosilnost: 10.000 funtov. Toda pojdite malo po cesti in poiščite enega, ki pravi, zmogljivost: 15.000 funtov.

Gospodarski jarek

To je koncept, ki ga je populariziral Warren Buffett in se nanaša na podjetje, ki ima nekakšno trajno konkurenčno prednost, ki lahko sčasoma pomaga zaščititi njegov tržni delež in dobičkonosnost. Če navedem samo en primer, Coca Cola (NYSE: KO)ima prednost obsežne distribucijske mreže in dragocene blagovne znamke, katerih kombinacija omogoča podjetju, da svoje izdelke po svetu premika učinkoviteje kot konkurenti in zaračuna višjo ceno kot ti konkurenti. Gospodarski jarki lahko pride v obliki stroškovnih prednosti, imen blagovnih znamk, ekosistema izdelkov ali visokih stroškov zamenjave za potrošnike, če naštejemo le nekaj možnosti.

Knjigovodska vrednost

Podjetje Knjigovodska vrednost je opredeljen kot vrednost njegovega premoženja minus obveznosti in ga je mogoče enostavno izračunati z iskanjem teh dveh številk v bilanci stanja podjetja. Knjigovodsko vrednost lahko izračunate tudi na podlagi delnice, tako da to število delite s številom uveljavljajočih se delnic, ki jih ima podjetje. To je zelo pomemben koncept za vlagatelje vrednosti, saj je iskanje delnic, ki trgujejo za nižjo vrednost od vrednosti sredstev, ki jih predstavljajo, lahko dober način za iskanje podjetij s prenizko ceno.

Opredmetena knjigovodska vrednost

To je po konceptu podobno knjigovodski vrednosti, vendar izključuje neopredmetena sredstva, kot so dobro ime in pravice intelektualne lastnine. Z vidika vlaganja vrednosti se to lahko uporabi za vključitev meje varnosti pri določanju prave vrednosti sredstev podjetja - navsezadnje je težko reči, za koliko stvari, kot je intelektualna lastnina, bi se lahko prodale v likvidaciji.

Denarni tok

Denarni tok podjetja je definiran preprosto kot razlika med denarjem, ki teče na račune podjetja, in denarjem, ki odteka. Če podjetje v določenem četrtletju vzame 50 milijonov dolarjev in porabi 30 milijonov dolarjev za naložbe v opremo, izplačilo dividend itd., bi imelo denarni tok 20 milijonov dolarjev. Javna podjetja izdajo izkaz denarnih tokov skupaj z vsakim četrtletnim poročilom, na dnu pa lahko najdete spremembo denarnih sredstev podjetja, ki je skupni denarni tok za poročevalsko obdobje.

EBITDA

To pomeni dobiček pred obrestmi, davki, amortizacijo in amortizacijo. EBITDA se uporablja v več meritvah vlaganja vrednosti, saj naj bi dal več različico „zaslužka“ od jabolka do jabolka kot neto dohodek. Nepremičninske družbe so na primer upravičene do številnih amortizacijskih odbitkov, ki zmanjšujejo čisti dobiček, čeprav dejansko ne stane nič. EBITDA lahko pomaga pri obračunu takšnih izkrivljanj.

Prosti denarni tok

Denarni tok iz poslovanja, zmanjšan za njegove kapitalske izdatke, je opredeljen kot prosti denarni tok. Na primer, če poslovne dejavnosti podjetja ustvarijo neto denar v višini 40 milijonov dolarjev in je podjetje porabilo 10 milijonov dolarjev za novo opremo, bi imelo prosti denarni tok 30 milijonov dolarjev.

Razmerje izplačil

To je metrika, ki vlagateljem pomaga oceniti stabilnost in vzdržnost dividend podjetja. Koeficient izplačila je odstotek dobička podjetja, ki ga izplača delničarjem kot dividende. Na primer, če bi določeno podjetje v letu 2018 zaslužilo 1,00 USD na delnico in izplačalo 0,40 USD na delnico v obliki dividend, bi imelo razmerje izplačil 40%. Čeprav ni posebne definicije visokega razmerja izplačil, očitno želite videti, da podjetje zasluži več kot dovolj denarja, da še naprej plačuje (in upajmo, da povečuje) svoje dividende. To je lahko koristno za primerjavo varnosti in trajnosti dividend, ki jih izplačuje več različnih podjetij.

je nrg dobra zaloga za nakup

Diskontirani denarni tok

Matematika oz analiza diskontiranih denarnih tokov so zunaj obsega tega članka, vendar je to še vedno pomemben koncept, ki ga je treba omeniti v razpravi o vlaganju vrednosti. Osnovna ideja je, da to omogoča vlagateljem, da določijo prihodnjo vrednost denarnih tokov uveljavljenega podjetja – z drugimi besedami, ob upoštevanju inflacije, da bi ugotovili, koliko je vreden prihodnji denarni tok podjetja. danes .

5 vrednosti naložbenih meritev, ki jih morate poznati

Naslednji korak je, da se naučite nekaj najbolj uporabnih meritev vlaganja vrednosti za primerjavo delnic. V nobenem posebnem vrstnem redu, tukaj je pet, ki jih boste verjetno redno uporabljali v svoji analizi.

Razmerje med ceno in dobičkom (P/E).

To je morda najbolj razširjena metrika pri vlaganju, vendar je razmerje med ceno in zaslužkom oz. P/E razmerje je še vedno pomembna razprava. Če ceno delnice podjetja delimo z letnim dobičkom, lahko dobimo dobro osnovo za primerjavo s podjetji s podobnimi dejavnostmi in stopnjami rasti. Dve pogosto uporabljeni različici te meritve vključujeta zadnjih 12 mesecev zaslužka podjetja (znanih kot zaostanek 12 mesecev ali TTM zaslužek) ali naslednjih 12 mesecev predvidenega zaslužka podjetja (znanega kot prihodnji zaslužek).

Razmerje med rastjo cene in zaslužka (PEG).

The Razmerje PEG se pogosto obravnava kot merilo za vlaganje v rast, vendar je lahko koristno tudi za vlagatelje z vrednostjo. Na kratko, razmerje PEG zagotavlja metodo primerjave jabolk z jabolki za podjetja, ki rastejo z različnimi stopnjami. Če ena vrednostna delnica raste zaslužek z 9-odstotno letno hitrostjo, medtem ko druga raste za 5%, vam lahko PEG pomaga to upoštevati. Če želite izračunati razmerje PEG, preprosto delite razmerje P/E podjetja z letno stopnjo rasti zaslužka. (Opomba: Razen če podjetje ne povečuje zaslužka po znatni stopnji – recimo 5 % ali več – razmerje PEG ni posebej uporabno.)

Večkratni denarni tok

Tradicionalni izračuni zaslužka ne povejo vedno celotne zgodbe o tem, kako deluje podjetje. Obstajajo podjetja, ki imajo navidezno nizke 'zaslužke' kljub temu, da so zelo dobičkonosna na podlagi denarnega toka (nepremičnine so dober primer), druga pa imajo lahko zavajajoče visoke zaslužke. Z uporabo večkratnika denarnega toka podjetja, ki se imenuje tudi razmerje med ceno in denarnim tokom ali večkratnik EBITDA, lahko uporabite drugo meritev, ki lahko razčisti kakršno koli izkrivljanje, ki obstaja v poročanem zaslužku podjetja.

Dolg glede na EBITDA

Če ima podjetje visok dolg, lahko povzroči, da ga trg ceni ceneje kot podjetja z relativno nizkim dolgom. Vendar pa je lahko previsok dolg razlog za zaskrbljenost. Torej je smiselno v svojo analizo vključiti meritev dolga, razmerje med dolgom in EBITDA pa je eno najučinkovitejših in ga je tudi najlažje izračunati.

Razmerje med ceno in knjigo (P/B)

Knjigovodska vrednost podjetja je tisto, kar bi (teoretično) ostalo, če bi podjetje zaprlo svoja vrata, prenehalo poslovati, poplačalo dolgove in prodalo svoje premoženje. Z drugimi besedami, vrednost opreme, zgradb in preostalega poslovnega premoženja podjetja je znana kot njegova „knjižna vrednost“. Izračun cene delnice podjetja kot večkratnika njegove knjigovodske vrednosti je lahko dober način za primerjavo, kako draga ali poceni so podjetja v isti industriji trgujejo za. Če naredite korak dlje, lahko v izračunu uporabite tudi opredmeteno knjigovodsko vrednost podjetja – to izključuje stvari, kot sta dobro ime in intelektualna lastnina. Iskanje podjetij, ki trgujejo za manj kot knjigovodsko ali opredmeteno knjigovodsko vrednost, vendar imajo sicer močne poslovne osnove, je ena najpogosteje uporabljenih metod vlaganja vrednosti.

Preberite nekaj knjig o vlaganju z veliko vrednostjo

Kakor koli bi si želel, nikakor ne morem v nekaj odstavkih ali celo v celotnem članku temeljito razložiti, kako oceniti notranjo vrednost delnic. Lahko pa priporočim nekaj najboljših knjig, ki so bile kdaj napisane o vrednostnem vlaganju v delnice.

Warren Buffett govori z novinarji.

Warren Buffett velja za enega najbolj vrednih vlagateljev vseh časov. Vir slike: Motley Fool.

Prvič, Inteligentni vlagatelj Benjamina Grahama pogosto omenjajo, da je najboljša knjiga, ki je bila kdaj napisana o vlaganju vrednosti, in je temeljni kamen naložbene filozofije Warrena Buffetta in številni drugi uspešni vlagatelji vrednosti. Ima poglobljene, a razumljive razlage metod vrednotenja za iskanje poceni delnic.

Grahamova druga knjiga, Analiza vrednostnih papirjev , je bil pravzaprav napisan pred leti Inteligentni vlagatelj , in čeprav je to nekoliko težje branje, je obvezno branje za vse, ki se želijo temeljito naučiti analizirati vrednostne delnice. To sem pogosto rekel Inteligentni vlagatelj je 'vrednost vlaganja 101', medtem ko Analiza vrednostnih papirjev je podiplomska šola za vrednostne vlagatelje.

Na kratko, informacije v tem članku vam bodo dale odlično ozadje, ko gre za razumevanje nekaterih ključnih konceptov in meritev pri vlaganju vrednosti. Branje teh knjig vam bo dalo orodja za njihovo učinkovito uporabo v resničnih situacijah.

Bistvo naložbe v vrednostne delnice

Vrednostne delnice so večinoma dolgo uveljavljena podjetja, ki imajo stabilne (vendar ne hitre) stopnje rasti, stabilne prihodke in dosledno dobičkonosnost. Vrednostne delnice vas na splošno ne bodo obogatile čez noč – in to ni cilj. Če ste slišali izraz 'počasen in vztrajen zmaga v dirki', je to eden najboljših načinov za povzetek strategije vlaganja vrednosti.

Vzemite na primer legendarnega vrednostnega vlagatelja Warrena Buffetta. Buffett nikoli ne kupuje delnic, ker misli, da se bodo njihove cene dvignile ta mesec ali letos – kupuje delnice, ker meni, da je osnovni posel vreden več, kot on plača, in je pripravljen čakati leta (ali celo desetletja) na prava vrednost, ki se odraža v ceni delnice.

Če se naučite ocenjevati takšne delnice in najti te vrednostne delnice, ki se trguje z diskontom glede na njihovo intrinzično vrednost, si lahko zagotovite prednost, ko gre za vlaganje v nakup in držite. Ideja je, da bo sčasoma trg seveda popravil vse napačne cene. Delnice, ki jih kupite za manj, kot so resnično 'vredne', se bodo zato cenile hitreje kot celoten trg, kar bo prineslo vrhunske dolgoročne naložbene donose.

Nekateri najuspešnejši vlagatelji na svetu uporabljajo ta načela vlaganja vrednosti v svoji strategiji, vi pa lahko uporabite enake metode pri oblikovanju svojega portfelja.^