Vlaganje

Kako vložiti 100 dolarjev

Vlaganje vam lahko spremeni življenje na bolje. Toda mnogi ljudje zmotno mislijo, da če nimajo naokoli na tisoče dolarjev, ni dobrega kam vložiti svoj denar. Dobra novica je, da preprosto ni tako. Lahko začnete vlagati s 100 $ ali celo manj.

Najpomembnejša stvar – in način, kako lahko dobite te večje vsote – je, da šele začnete, ne glede na to, kako veliki ali majhni so vaši naložbeni dolarji na začetku. V tem članku boste izvedeli o šestih odličnih načinih za vlaganje nekaj sto dolarjev. Če svoj denar uvrstite v eno ali več teh kategorij na podlagi vaših kratkoročnih in dolgoročnih ciljev, lahko začnete vlagati v dolgoročno finančno neodvisnost.

Naših 6 najboljših načinov za vlaganje 100 $ od danes naprej

Imate 100 $ in ga želite uporabiti. Tukaj je naših šest najboljših predlogov, kaj storiti z njim:

  1. Začnite sklad za nujne primere.
  2. Uporabite aplikacijo za mikro naložbe ali robotski svetovalec.
  3. Investirajte v vzajemni sklad z delniškimi indeksi ali sklad, s katerim se trguje na borzi.
  4. Za nakup delnic uporabite delne delnice.
  5. Vstavite ga v svoj 401(k).
  6. Odprite IRA.

Zdaj pa si oglejmo vsakega od teh bolj podrobno.

je berkshire hathaway dober nakup
Novca za sto dolarjev.

Vir slike: Getty Images.

1. Začnite sklad za nujne primere

Razumljivo je, če je bila vaša prva misel, da začnete tako, da vzamete svojih 100 $ in kupite delnice, kriptovalute ali kakšno drugo naložbo, ki bi lahko podvojila, potrojila ali celo povečala vaš denar 10-krat. Konec koncev se je borza izkazala za najpreprostejši in najbolj dostopen način za ljudi, da sčasoma gradijo svoje bogastvo. Številne kriptovalute so v zadnjih nekaj letih izjemno pridobile na vrednosti.Toda ta sredstva so tudi nestanovitna. Njihova vrednost lahko zelo močno pade z malo ali brez opozorila in pogosto brez jasnega razloga, zakaj. To ni nič hudega, če lahko kupuješ in držiš, in dokler imaš v lasti raznolika kombinacija naložb kjer lahko vaši zmagovalci nadomestijo nekaj poražencev. Čas v trg vam bo pomagal ustvariti bogastvo.

Kaj pa, če teh naložb ne morete obdržati skozi nesrečo in jih morate prodati, ker potrebujete denar? Malo smole in časa lahko pomenita, da je vaša naložba 100 $ zdaj vredna 80 $, 50 $ ali celo manj. Zato začenši z denarjem v prihrankih je daleč pomembnejše od izbire naložb, ki so lahko res nestanovitne.

Predstavljajte si, če bi izgubili službo ali utrpeli nepričakovano bolezen ali nesrečo, ki je vplivala na vaš dohodek več tednov ali celo mesecev. Če imate na voljo večmesečni dohodek v gotovini, lahko preprečite, da bi nepričakovani dogodki v življenju poškodovali vaše finančne načrte. Obrestne mere na varčevalnih računih niso zelo visoke, vendar gre za zaščito vaše slabe strani – ne za zajemanje visokih donosov.2. Uporabite aplikacijo za mikro naložbe ali robotski svetovalec

Ko ste pokrili nujne finančne razmere, ste v veliko boljšem položaju, da začnete vlagati. Če vam je všeč popolnoma avtomatiziran pristop, ki zahteva čim manj truda, je robot-svetovalec morda ravno tisto, kar iščete. Robo-svetovalci uporabljajo aplikacije ali spletna mesta, da se seznanijo z vašimi finančnimi potrebami, nato pa pripravijo naložbeno strategijo za njihovo izpolnitev. Pogosto bodo uporabili osnovne informacije, kot so starost, velikost družine, dohodek in toleranca tveganja, da bi prilagodili portfelj vašim potrebam. Robo-svetovalci nato obravnavajo vse podrobnosti glede izbire naložb, nakupov in prodaj ter vas obveščajo.

Uporabite lahko tudi aplikacijo za mikro vlaganje, ki vlagateljem omogoča, da sčasoma vložijo majhne količine denarja. Na primer, aplikacija za mikro vlaganje vam lahko omogoči, da nakupe s kreditno kartico zaokrožite na najbližji dolar in vložite razliko, hkrati pa vam omogoča, da naložite sredstva, ko imate dodaten denar (na primer 100 USD) za vlaganje.

3. Investirajte v vzajemni sklad z delniškimi indeksi ali sklad, s katerim se trguje na borzi

Delnice so verjetno najmočnejše orodje za ustvarjanje bogastva, ki ga lahko kupi povprečen človek. Vendar pa je lahko zelo težko izbrati zmagovalce, in če naenkrat vlagate le 100 $ (ali celo manj), morda ne bo vredno časa in truda, da izberete posamezne delnice. Tu nastopijo skladi borznih indeksov.

Ko vlagate v sklad delniških indeksov, kupite del vsakega podjetja, ki je v tem indeksu. Z drugimi besedami, če vložite 100 $ v SPDR S&P 500 ETF Trust ( NYSEMKT:VOJUN ), boste lastnik majhnega dela vseh več kot 500 podjetij, ki so v Indeks S&P 500 . Dobite takojšnjo diverzifikacijo in naložbo z dolgo zgodovino zaslužka za vsakogar, ki lahko drži desetletje ali dlje.

Prav tako je enostavno narediti. Svoj denar preprosto vložite v vzajemni sklad z delniškimi indeksi ali v nizkocenovni sklad, s katerim se trguje na borzi. Izbirate lahko med široko paleto delniških indeksov, od priljubljenih, kot je indeks S&P 500, do bolj specializiranih indeksov.

Obstaja nekaj razlik med ETF in vzajemnimi skladi, vključno s tem, kako kupujete in prodajate delnice, katere minimalne naložbe se uporabljajo in kakšne provizije lahko pričakujete. Toda splošna ideja za ETF in vzajemne sklade je, da lahko vlagate v celoten trg ali v izbrane dele z eno samo naložbo.

Ko ustvarite trdne temelje v teh skladih za sledenje indeksom, se lahko razvejate in raziščete druge možnosti vlaganja. Toda indeksni sklad je morda vse, kar boste kdaj zares potrebovali, da boste uspeli s svojim vlaganjem. Vas zanima indeksni sklad, ki stane več kot 100 $? Naslednja tema velja tudi za ETF!

4. Uporabite delne delnice za nakup delnic

Indeksni skladi olajšajo vlaganje v delnice, vendar izbiranje lastnih zalog je odličen način za še boljše donose. Vendar pa je do nedavnega kombinacija borznoposredniških provizij in tečajev delnic prisilila vsakogar, ki je delal z manjšimi vsotami denarja navzven.

kdaj bo borza okrevala

To ni več tako, saj večina posrednikov ne zaračunava več provizij, več večjih posrednikov pa ponuja vlaganje delnih delnic .

Kaj pravzaprav je vlaganje z delnimi deleži? Skratka, namesto da bi dali naročilo za nakup več delnic, svojemu posredniku poveste, koliko dolarjev želite vložiti v delnico in vaš posrednik bo vložil to količino denarja v to delnico namesto vas. Na primer, če ste vložili 100 $ v delnico, s katero se trguje za 500 $, bi vaš posredniški račun pokazal, da ste lastnik 0,2 delnice tega podjetja.

Želite vlagati v indeksne sklade? Dobre novice! Večina posrednikov, ki ponujajo delno vlaganje v delnice, vam bo omogočila tudi nakup delnih delnic ETF-jev.

5. Vstavite ga v svoj 401(k)

Če imate upokojitveni načrt 401(k) ali drug delodajalec, bi bilo financiranje lahko odlična uporaba vaših naložbenih dolarjev. To še posebej velja, če še niste izkoristili ustreznih prispevkov svojega delodajalca. Kaj je to? To pomeni, da bo večina delodajalcev izenačila nekaj denarja, ki ga vložite v svoj 401(k).

Tukaj je primer: Recimo, da vaš delodajalec poravna 50 % vaših prispevkov, do 3 % vaše plače. Če zaslužite 50.000 $ na leto, bo vaš delodajalec v vaš 401(k) vložil 750 $ za prvih 1.500 $ – 3 % vaše plače –, ki jih vložite. To je 50-odstotni dobiček na tistih 125 $ na mesec, ki ste jih vložili.

Še več vam je všeč pri vlaganju v vaš 401(k): nižji davki. Vsak dolar, ki ga prispevate k svojemu 401(k), se šteje za prispevek pred obdavčitvijo, kar pomeni, da ne boste plačali dohodnine od tega dolarja v letu, ko ste ga prispevali na svoj račun. Še bolje, vaše naložbe bodo rasle brez davka, dokler ne začnete prejemati distribucij ob upokojitvi.

Nimate delodajalca ali imate obstranski ali pogodbeni nastop? Ugani kaj? Odprete lahko solo 401(k) . Brezplačnega denarja od delodajalca ne boste dobili, vendar lahko še vedno izkoristite te prispevke pred obdavčitvijo in neobdavčeno rast.

6. Odprite IRA

Imate dodatnih 100 USD, ki jih želite vložiti za upokojitev, ki presegajo 401(k) vašega podjetja? Individualni upokojitveni račun (IRA) je odlična pot in lahko celo majhne vsote denarja sčasoma spremeni v veliko gnezdo.

Recimo, da shranite 100 $ na mesec v IRA 30 let. Glede na zgodovinsko uspešnost S&P 500 bi bilo 36.000 $, ki ste jih vložili, vrednih skoraj 180.000 $. To je moč združevanja dobičkov skozi čas.

Zakaj IRA? V besedi, davki . S tradicionalnim IRA pridobite podobne ugodnosti kot pri 401(k), pri čemer zmanjšate davke na dohodek tako, da vsako leto zmanjšate svoj obdavčljivi dohodek, ki ga prispevate, hkrati pa brez davkov gojite gnezdo, dokler ne začnete prejemati distribucij ob upokojitvi.

Z Roth IRA dobite enako neobdavčeno rast kot pri tradicionalni IRA. Toda namesto da bi vsako leto, ko plačate prispevke, znižali svoj obdavčljivi dohodek, so razdelitve ob upokojitvi 100 % neobdavčene.

ali lahko zaslužite na robinhoodu

Ena smer ne vložiti 100 $

Ena past, ki se je je treba zavedati, je vlaganje v peni delnice. Delnice penija so običajno poceni delnice manjših podjetij ali podjetij, s katerimi se malo trguje. Čeprav se morda zdi logično, da imajo drobna podjetja ali delnice, ki trgujejo za le penije na delnico (ali celo manj), največji potencial donosa, je v resnici svet penijevskih delnic poln goljufivih podjetij in shem črpanja in odlaganja ( pomisli Volk z Wall Streeta ).

Skratka, če se sprašujete, kako najbolje vložiti 100 $ v peni delnice, je odgovor: 'Ne.'

Ne čakajte na vlaganje

Če ste z vlaganjem odlašali, ne čakajte več. Vzemite svojih 100 $ in izberite enega – ali več – od teh šestih načinov, kako ga uresničiti. Presenečeni boste, kakšna bo razlika na dolgi rok.^