Vlaganje

Kako bi lahko zgodba GameStop postala še bolj čudna

GameStop (NYSE:GME)velja za eno najuspešnejših delnic v letu. Delnice prodajalca videoiger so narasle zahvaljujoč velikemu kratkemu pritisku, ki se je zgodil ob koncu januarja, in dosegel najvišjo vrednost vseh časov 483 $ na delnico. Nadaljevalo se je z bolj nestanovitnimi nihanji in trenutno se trguje okoli 158 USD, vendar je do danes še vedno višja za 740 % in ima tržno kapitalizacijo približno 11 milijard USD glede na trenutne cene.

Grafikon GME

Podatki GME po YCharts.

je jabolka zdaj dobra zaloga za nakup

Trgovec na drobno se je že leta boril, ko so se kupci preusmerili na digitalno nakupovanje iger, vendar je njegova zaloga od takrat postala ena najbolj vznemirljivih zgodb na trgu. Nekateri biki GameStop stavijo na še en hiter skok, drugi pa menijo, da je velik e-trgovinski vrtec, ki ga vodita vlagatelj aktivist in Žvečljiv soustanovitelj Ryan Cohen bo uspešen. Cohen je že pomagal okrepiti prizadevanja, podjetje pa je pred kratkim objavilo, da ga namerava izvoliti za predsednika upravnega odbora.

Kaj sledi za GameStop? Preberite si, če si želite ogledati dva načina, kako bi lahko bila saga o delnicah še bolj čudna.katere države so legalizirale rekreacijski plevel 2016
Krmilna palica na vrhu kupov denarja.

Vir slike: Getty Images.

Ali bi se GameStop lahko dvignil ob tržnem zlomu?

Uspešnost GameStop-a je bila v mnogih pogledih izjemna in beta je zlasti ena finančna metrika, ki poudarja, kako netipičen je bil tečaj delnice v zadnjem letu. Beta meri, kako volatilna je delnica v primerjavi s širšim trgom ali indeksom, kot je S&P 500 . Vrednost beta 1 pomeni, da se zadevna delnica trguje v skladu s trgom, medtem ko bi vrednost beta 2 pomenila, da bi delnica običajno zabeležila dobičke ali izgube, ki so bili dvakrat večji od indeksa.

Prav tako je možno, vendar redko, imeti negativne beta vrednosti - kar kaže, da so gibanja delnice obratna od tega, kar počne širši trg. GameStop ima trenutno enoletno beta vrednost minus-26, kar je nižje od katerega koli drugega podjetja s tržno kapitalizacijo vsaj 2 milijardi dolarjev. Trenutno je to še vedno najboljša delnica 'bizarnega sveta'. Uporaba beta kot temeljnega merila bi lahko pomenila, da bi bil GameStop odlična delnica v primeru zloma trga.Ali to pomeni, da so delnice dobra zaščita pred zlomom trga? Verjetno ne. Poskušati prikazati prihodnjo uspešnost delnic GameStop na podlagi njegove neverjetno divje poti v zadnjem letu ni smiselno, beta pa je le ena metrika. Ne zagotavlja celovite ali napovedne slike delnice.

katera podjetja ima v lasti berkshire hathaway

Kljub temu je negativna beta vrednost trgovca na drobno vpadljiva in GameStop se izkaže kot najboljši, ko bi naslednji padci popeljali nori tek delnice na povsem novo raven. Zagotovo ne bi bilo prvič, da bi delnice kljubovale konvencionalni naložbeni logiki in GameStop-u 'meme zaloga' status odpira vrata za nepričakovane preobrate.

Kaj bi lahko bilo bolj noro?

Številni vlagatelji in analitiki že dolgo trdijo, da je GameStop na počasnem pohodu smrti in da je le vprašanje časa, kdaj se bo podjetje pridružilo Blockbusterju in FYE med vrstami zastarelih maloprodajnih verig. Toda tisto, kar bi se lahko izkazalo za najbolj nenavaden razvoj v sagi GameStop, je, če bi eksplozivni dobički delnic po kratkih stiskah in meme zagonu odprli vrata za uspešen preobrat e-trgovine.

Vrednotenje GameStop je imelo izjemne koristi od njegovega stanja zalog memov in bi lahko igralo pomembno vlogo pri financiranju velikega e-trgovine podjetja. Nedavno je napovedal, da bo zbral sredstva s prodajo do 3,5 milijona delnic. Podjetje je leto končalo s 635 milijoni dolarjev gotovine v knjigah, uspešna ponudba delnic po trenutnih cenah pa bi zbrala približno 550 milijonov dolarjev za svoje pobude za rast.

Za podjetje in njegovo novo maloprodajo na spletu ostajajo številni izzivi, a če ekipi GameStop to uspe, bi to verjetno šlo za eno največjih korporativnih vrnitev v zgodovini.^