Vlaganje

Kako se vaš dohodek sklada z dohodkom povprečnega Američana?

Velika recesija je vplivala na svetovno gospodarstvo, a ameriški delavci so bili med tistimi, ki so bili najbolj prizadeti. Izgube delovnih mest, povezane z osupljivo dobičkonosnostjo podjetij, so povzročile višje stopnje brezposelnosti in nižje povprečne plače, toda zdaj, ko je gospodarstvo zabeležilo štiri zaporedna leta rasti in je brezposelnost na najnižji ravni v šestih letih, se morajo plače okrevati, kajne?

Ne. Najnovejši podatki Urada za statistiko dela kažejo, da se je povprečna urna plača v zadnjem letu povečala le za 1,7 %. To je komaj dovolj, da bi otrokom omogočili študij na fakulteti, a preden postanete preveč malodušni, obstaja nekaj dokazov, da bodo delavci kmalu začeli prejemati dvig plač. Če je tako, bodo zaposleni morda želeli videti, kako se njihov dohodek ujema s povprečnim delavcem, preden se odpravijo za pogajalsko mizo.

Po številkah
Po podatkih Urada za statistiko dela je bil povprečni ameriški delavec decembra plačan 24,57 USD na uro ali 850,12 USD na teden. To se je povečalo s 24,17 USD na uro in 829,03 USD na teden pred letom dni.

Vendar pa je povprečni dohodek lahko zavajajoč, saj se plače močno razlikujejo od panoge do panoge.Na primer, zaposleni v javnih službah so bili decembra najbolje plačani delavci, ki so v povprečju zaslužili 35,86 USD na uro ali 1509,71 USD na teden. To je bilo bistveno bolje kot maloprodajni delavci, ki so v povprečju zaslužili 17,04 $ na uro ali 536,76 $ na teden.

Spremembe pred nami
Čeprav so se povprečne urne plače v zadnjem letu le še povečale, obstajajo znaki, ki kažejo, da bi se plače lahko kmalu dvignile.Po navedbah Glassdoorja so zaposleni bolj samozavestni, kot so bili v svoji zaposlitveni situaciji kot od recesije, in delavci so vse bolj optimistični glede možnosti za dvig plač. Dejansko večina zaposlenih misli, da bodo letos prejeli povišanje plače med 3 % in 5 %. Poleg tega, če zaposleni ne dobijo tega povečanja plače, je veliko večja verjetnost, da bodo iskali novo službo kot kadar koli vsaj od konca leta 2008.

Vir: NFIB

To bi lahko pomenilo, da se moč oblikovanja cen začne vračati nazaj na zaposlene. Če se to zgodi, bo morda prišlo do obračuna plač med zaposlenimi in malimi podjetji. Decembra je Nacionalna zveza neodvisnih podjetij ali NFIB poročala, da le 15 % menedžerjev pričakuje, da se bodo plače v prihodnjih mesecih zvišale. To je precej majhna številka glede na to, da je indeks optimizma za mala podjetja NFIB na najvišji ravni od leta 2006.

Veselim se
Če bodo plače v letu 2015 končno začele naraščati, bi morali biti zaposleni pripravljeni na načrte, ki vključujejo zmanjšanje dolga in povečanje prihrankov za upokojitev.

Po navedbah Bankrate , približno četrtina Američanov nima nujnih prihrankov in po podatkih Federal Reserve skoraj polovica Američanov nima denarja, vloženega na račune za upokojitev. Na žalost bodo tisti, ki imajo račune za upokojitev, verjetno ugotovili, da znesek, ki ga imajo na sebi, verjetno ne bo dosegel ciljev za upokojitvene dohodke. Po podatkih Employee Benefit Research Institute se le 18 % delavcev počuti samozavestnega glede svojega finančnega položaja med upokojitvijo.

Da bi se to spremenilo, bodo morali delavci shraniti več denarja v načrtih, ki jih ponuja podjetje 401(k) ali 403(b), pa tudi v tradicionalnih IRA ali Rothovih IRA. Ti naložbeni instrumenti so odličen način za kopičenje denarja skozi čas. Na primer, če povprečni delavec, ki zasluži 850 $ na teden, prejme 3-odstotno povišico v višini 25,50 $ na teden in ta delavec vsako leto shrani ta dodaten denar v naložbo, ki letno zasluži hipotetičnih 6,5 %, bi vlagatelj imel dodatnih 51.876,42 $ v 20 letih . To morda ne bo dovolj, da bi povprečen Joe dobil poletno posestvo na Deviških otokih, vendar bi zagotovo lahko veliko prispevalo k zagotavljanju, da bodo vlagatelji imeli več dohodkov ob upokojitvi kot njihovi vrstniki med upokojitvijo.^