Vlaganje

Kako delujejo varčevalne obveznice?

Ameriške varčevalne obveznice so eden najosnovnejših finančnih instrumentov, ki jih podpira polna vera in kredit ameriške vlade. Tukaj bomo pregledali, kaj so varčevalne obveznice, kako služijo denar skozi čas, kako ugotoviti vrednost vaših varčevalnih obveznic in kako unovčiti svoje varčevalne obveznice.

Razumevanje varčevalnih obveznic

Varčevalne obveznice so vrednostni papirji, ki jih ZDA vladne zadeve plačati svoje potrebe po posojilu. Ko kupite ameriško varčevalno obveznico, dejansko posojate svoj denar vladi po določeni obrestni meri, vlada pa bo odgovorna za odplačilo posojila v celoti - to je glavnica in obresti.

Varčevalne obveznice veljajo za naložbe z nizkim tveganjem, ker jih podpira vlada ZDA. Z drugimi besedami, verjetnost, da ameriška vlada ne bo mogla odplačati svojih obveznosti iz varčevalnih obveznic, je izjemno majhna. Zato je tudi tveganje za posameznega vlagatelja izjemno majhno, še posebej v primerjavi z borznimi naložbami.

Ko kupite varčevalno obveznico, boste zaslužili obrestno obrestovanje . Z dvema primarnima vrstama varčevalnih obveznic – Serija I in Serija EE – boste zaslužili obresti, ki se povečujejo polletno, tako da se vsakih šest mesecev obresti prištejejo znesku glavnice. Nato se za naslednjih šest mesecev obračunajo obresti na nov in višji znesek glavnice. Varčevalne obveznice so edine državne obveznice, ki prinašajo obresti.

Ameriške varčevalne obveznice so davčno odložene, kar pomeni, da ne plačate nobenega davka, saj zaslužite obresti od obveznice. Davek boste plačali samo ob odkupu – ali v trenutku, ko unovčite obveznico. Imate možnost poročati o obrestih, kot so jih zaslužili skozi celotno življenjsko dobo obveznice, vendar boste zavezanec za davek šele, ko bo obveznica unovčena.Serija I in Serija EE obveznice so oproščene davka tudi na državni in lokalni ravni. To pomeni, da boste še vedno dolžni davek IRS, vendar vam bo prihranjena kakršna koli davčna obveznost, ki presega to. Poleg tega, če uporabljate varčevalne obveznice za kritje kvalificiranih stroškov izobraževanja in ste bili ob nakupu obveznic stari vsaj 24 let, boste oproščeni plačila zveznega davka na vse zaslužene obresti obveznice.

kako visoko se bodo dvignile zaloge robide

Kot upravičenca do obveznice lahko navedete preživelega, ki bi postal neposredni lastnik, če bi nepričakovano umrl. Preživeli bi imel možnost, da ne stori ničesar (obveznico zadrži, dokler ne zapade), unovči obveznico ali jo ponovno izda na njihovo ime. Če ni imenovan noben preživeli, bi varčevalna obveznica postala del premoženja pokojne osebe, podobno kot katero koli drugo premoženje brez imenovanega upravičenca.

Veliko podrobnih informacij o varčevalnih obveznicah je na voljo tudi na TreasuryDirect Spletna stran.Varčevalne obveznice.

Vir slike: Getty Images.

Koliko je vredna moja varčevalna obveznica?

Vrednost vaših obveznic lahko ugotovite na spletnem mestu TreasuryDirect, ki je osrednji repozitorij za prodajo in vrednotenje državnih obveznic.

Za določitev vrednosti varčevalne obveznice boste morali poznati naslednje podatke:

    Serija: To mora biti natisnjeno na obrazcu vaše varčevalne obveznice ali jasno opisano v vašem spletnem računu. Morda ste lastnik serije I, serije EE ali Serija E varčevalne obveznice. Denominacija: nominalna vrednost, prikazana na vaši individualni obveznici. Serijska številka obveznice: Edinstven alfanumerični identifikator, ki bo TreasuryDirectu pomagal pri iskanju vaše natančne obveznice. Datum izdaje: mesec in leto izdaje vaše obveznice.

Prav tako morate vedeti, kako vložiti zahtevek, če ste izgubili obveznico ali ste jo ukradli ali uničili. Vložiti boste morali a podroben obrazec zahtevka ki bo zahteval določen mesec in leto nakupa, pa tudi vašo številko socialnega zavarovanja, ime in naslov. Ni treba posebej poudarjati, da je najbolje, da spremljate obveznice, ki jih imate, še posebej, če imate papirnate varčevalne obveznice.

Kako unovčiti svoje varčevalne obveznice

Zdaj prihaja razburljiv del: dejansko unovčenje vaših varčevalnih obveznic. Različne obveznice se odkupijo na različne načine, večino pa je mogoče odkupiti pri banki ali prek TreasuryDirect.

Elektronske varčevalne obveznice, kot so tiste, ki jih ponuja spletno mesto TreasuryDirect, je mogoče unovčiti prek vašega spletnega računa. To je precej preprost postopek, ki ga gosti storitev ManageDirect.

Unovčenje papirnatih obveznic pa zahteva nekoliko več truda. Fizične obveznice boste morali prinesti v banko ali drugo finančno institucijo. Najbolje je, da pokličete vnaprej, da se prepričate, ali bo institucija, ki jo imate v mislih, dejansko unovčila vaše varčevalne obveznice.

Od tam naprej gre za vzpostavitev identitete. Če ste stranka banke, boste preprosto morali predložiti neko obliko veljavnega osebnega dokumenta. Če ne, je postopek morda nekoliko strožji. Toda dokler ste zakoniti lastnik obveznic, jih ne boste imeli težav z unovčenjem, ko boste dokazali lastništvo.

Pomembno je upoštevati, da bo vrednost vaše obveznice najvišja, če počakate do zapadlosti, da jo unovčite. To je iz dveh razlogov: prvič, vaša obveznica bo imela več časa za zaslužek z zapletenimi obrestmi, in drugič, za nekatere obveznice (kot so obveznice serije EE) je zagotovljeno, da se bodo ob zapadlosti vsaj podvojile. Z daljšim čakanjem na unovčenje svojih obveznic boste zaslužili več obresti in izkoristili vse vgrajene prilagoditve cene.

Varčevalne obveznice in vi

Omejitve nakupa za ameriške varčevalne obveznice niso astronomsko visoke, zato je lahko njihovo dodajanje v svoj naložbeni portfelj smiselno v pravih okoliščinah. Z nekaj osnovnimi informacijami o varčevalnih obveznicah se lahko premišljeno odločite o tem, ali so primerne za vas.

Ne pozabite, da so varčevalne obveznice naložbe z nizkim tveganjem. To pomeni, da je zelo malo verjetno, da boste izgubili denar, hkrati pa ne boste postali milijonar samo z varčevalnimi obveznicami. Varčevalne obveznice so na splošno smiselne kot del širše raznolik portfelj z jasnim naložbenim ciljem.

Ne glede na to je pametna ideja spoznati osnove varčevalnih obveznic in jih prenesti na področje premisleka o naložbah.^