Vlaganje

Kako delujejo denarna nakazila?

Denarna nakazila morda niso najbolj inovativen ali tehnološko napreden način plačila, vendar so lahko v mnogih situacijah zelo priročni. Kaj je denarna nakaznica in kdaj jo je treba uporabiti?

Kaj je denarna nakaznica?
Nakazilo je v bistvu orodje za prenos denarja ali plačevanje. Pomislite na to kot na alternativo čeku. Čeprav lahko čeki in denarna nakaznica opravljajo podobno funkcijo in so tudi videti precej podobni, je treba upoštevati nekaj pomembnih razlik.

Mentalno branje

Vir slike: Getty Images.

Za razliko od rednih čekov se denarna nakazila plačajo vnaprej. To pomeni, da jih namesto posameznikov podpirajo velike agencije ali korporacije, zaradi česar so še posebej dragocene zaradi varnosti in zanesljivosti, ki ju zagotavljajo.

Nakazilo lahko kupite z gotovino ali z debetno ali kreditno kartico. Na voljo so za prodajo v bankah, kreditnih zadrugah, na ameriški pošti in celo Wal-Mart trgovine. Večina denarnih nakaznic ima običajno omejitev 1000 USD, zato boste morda morali kupiti več denarnih nakazil, da boste lahko izvedli plačila za večje zneske. Priložen je tudi majhen strošek. Denarna nakazila iz USPS stanejo največ 1,65 $ na 1000 $, vendar lahko banke in kreditne zadruge zaračunajo precej več.Ko kupite nakazilo, morate vnesti ime prejemnika in svoje ime. V mnogih primerih morate navesti tudi dodatne podatke, kot sta vaš naslov in telefonska številka.

Nakaznice vključujejo račun, ki ga mora kupec hraniti, dokler naročilo ne unovči. To potrdilo služi kot dokaz, da je imetnik dejansko plačnik naročila. Potrdilo vsebuje tudi številko za sledenje, s katero se lahko prepričate, da je denar prišel do pravega prejemnika.

Kdaj uporabiti denarno nakaznico?
V času razcveta digitalnih plačil so lahko denarna nakazila videti kot zastarela alternativa. Vendar pa so lahko izjemno uporabni v nekaterih posebnih situacijah. Na primer, veliko ljudi, ki nimajo tekočega računa, se rutinsko zanašajo na denarna nakazila za plačilo najemnine ali računov za komunalne storitve.kaj so nizkocenovni indeksni skladi

Ko poskušate poslati denar po pošti, so denarna nakazila veliko varnejša alternativa gotovini. Gotovina je mogoče zlahka ukrasti, prejemnik pa lahko tudi zavajajoče trdi, da denar ni prejel po tem, ko je gotovino spravil v žep, zaradi česar je plačnik v težkem položaju.

Toda denarna nakazila se plačajo določenemu posamezniku ali organizaciji, tako kot čeki, tako da ta funkcija znatno zmanjša, zmanjša tveganje v primeru kraje. Poleg tega je mogoče plačilo preklicati iz varnostnih razlogov, ko plačnik meni, da je bil položnik ukraden.

Plačnik lahko spremlja tudi, kdaj je bila nakaznica unovčena, kar prejemniku precej oteži prevaro plačnika s tem, da nakazilo ni prispelo na določeno destinacijo.

Čeki vključujejo tudi podatke o vašem bančnem računu, kar je lahko težava, če prejemnika ne poznate ali mu ne zaupate dovolj, da bi te podatke delil. Nakaznice ne prikazujejo podatkov o vašem bančnem računu. Vendar pa morate biti še vedno previdni, saj lahko nakaznice vsebujejo tudi naslov in telefonsko številko, vaš podpis pa je še vedno lahko ponarejen.

Denarna nakazila so še posebej koristna, če prejemnik ne želi tvegati, da bo prejel plačilo s čekom, ki zaradi nezadostnih sredstev ne bo izplačan. Denarna nakazila so bila že plačana z gotovino vnaprej, za instrument pa jamči izdajatelj, ki je običajno velika, ugledna korporacija. Za razliko od osebnih čekov skoraj ni tveganja, da bi se denarna nakaznica vrnila nazaj zaradi pomanjkanja sredstev. Po drugi strani pa je denarna nakazila še vedno lahko ponarejena, tako da je to pomembno tveganje, ki ga je treba spremljati na strani prejemnika.

Denarna nakazila očitno niso najbolj učinkovit ali udoben način plačila, ki je na voljo, vendar ponujajo precejšnje prednosti na ključnih področjih, kot so preglednost, varnost in preprostost. Za nekatere posebne namene so denarna nakazila lahko pametna izbira.^