Vlaganje

Kako se Carvana uveljavlja na trgu rabljenih avtomobilov

Carvana (NYSE: CVNA)je hitro rastoči spletni trgovec z rabljenimi avtomobili. Po lansiranju v Atlanti leta 2013 podjetje zdaj deluje na 146 trgih z okoli 67 % prebivalstva ZDA na območju pokritosti. Podjetje je od ustanovitve v vsakem četrtletju povečalo prihodke za več kot 100 % in je zdaj tretji največji trgovec z rabljenimi avtomobili po vsej državi. Zdi se, da popolnoma drugačen pristop podjetja omogoča boljšo uporabniško izkušnjo. Ali je ta model prihodnost maloprodaje rabljenih avtomobilov, je odvisno od tega, ali so te ugodnosti dovolj, da bo dovolj potrošnikov pri nakupu rabljenih avtomobilov nevidno.

kako dobiti brezplačno zalogo robinhooda

Povsem drugačen model

Namesto da bi zgradili veliko število lokalnih zastopnikov po vsej državi, kot npr Carmax Carvana prodaja rabljene avtomobile popolnoma na spletu. Kupci brskajo po izbiri, ki je zdaj na več kot 23.000 vozilih, in lahko oddajo naročilo prek spleta, ne da bi kdaj stopili v zastopstvo ali se pogovorili s prodajalcem. Z nekaj kliki lahko celo pridobijo odobritev za financiranje.

Vozilo se nato dostavi kupcu na dom in stranka ima sedem dni časa, da se odloči, ali želi avto obdržati ali vrniti. Alternativno lahko stranke na nekaterih trgih prevzamejo svoj avto na enem od patentiranih prodajnih avtomatov Carvane za edinstveno izkušnjo.

Moški se nasmehne, ko seže skozi okno avtomobila, da bi nekomu vzel ključe od avtomobila.

Vir slike: Getty Images.

Boljša uporabniška izkušnja

Carvanin nacionalni inventar, ki zdaj obsega več kot 23.000 vozil, zagotavlja širši in globlji obseg zalog za potrošnike v primerjavi s tradicionalnimi trgovci z rabljenimi avtomobili, ki zaradi prostorske stiske običajno ne prevažajo več kot nekaj sto avtomobilov. Ta prednost zaloge se zdi še posebej učinkovita na manjših trgih, kjer je manj trgovcev.kje lahko kupim delnico dogecoina

Poleg tega popolnoma spletna izkušnja kupcem omogoča, da se izognejo zloglasni neprijetni izkušnji nakupovanja tradicionalnih rabljenih avtomobilov. V današnjem gospodarstvu je vse več potrošnikov pričakovalo brezhibne, enostavne in takojšnje nakupne izkušnje. To je fenomen, ki Zillow Group 's Rich Barton kliče 'uberized' potrošnike – tiste, ki so bili usposobljeni, da pričakujejo takojšnje izkušnje na zahtevo, kot je avto, ki se prikaže po nekaj klikih na pametnem telefonu. Carvanini avtomobili se ne prikažejo tako takoj Uber 's – običajno v nekaj dneh ali do petih do 15 dneh, če je stranka zunaj enega od trgov podjetja – vendar bi se to moralo sčasoma zmanjšati, ko podjetje gradi več inšpekcijskih centrov in se približuje več strankam.

Aplikacije za dostavo hrane učijo potrošnike, da pričakujejo, da se bo hrana pojavila na njihovih vratih skoraj v trenutku, medtem ko storitve za pretakanje glasbe usposobijo stranke, da mislijo, da lahko takoj zaigrajo skoraj katero koli skladbo, ki je bila kdaj narejena. In seveda, Amazon nas je učil, da pričakujemo izjemno hitro dostavo, zdaj v nekaterih primerih le en dan.

Carvana je preračunano stavila, da so potrošniki pripravljeni na spletno nakupovanje avtomobilov, in doslej se je ta stava v veliki meri obrestovala. Vodstvo pričakuje, da bo podjetje letos prodalo približno 175.000 avtomobilov na spletu, v primerjavi z 2.105 leta 2014. Na trenutni poti bi Carvana lahko razumno prodala od 250.000 do 300.000 avtomobilov prihodnje leto, ko se bo podjetje širilo na več trgov in dozoreli obstoječi trgi.Čeprav podjetje ostaja nedonosno, se hitro približuje dobičku, saj prek obstoječe infrastrukture prodaja več avtomobilov. Če je Carvanin model prihodnost maloprodaje rabljenih avtomobilov, bi moralo podjetje v prihodnosti prodati veliko več avtomobilov in zaslužiti veliko denarja.

je 10.000 $ veliko denarja

Dolga vzletno-pristajalna steza za rast na razdrobljenem trgu

Carvana je hitro rasla, a je lahko še dolga pot. Industrija rabljenih avtomobilov je zelo razdrobljena z največjim trgovcem na drobno, Carmaxom, ki prodaja manj kot 2 % rabljenih avtomobilov po vsej državi. 100 najboljših trgovcev na drobno skupaj predstavlja približno 7 % trga, medtem ko preostali del trga sestavljajo manjši trgovci na drobno in zasebna prodaja. Carvanin tržni delež po vsej državi je le okoli 0,4 %, tako da če je njen model res prihodnost maloprodaje rabljenih avtomobilov, bi morala slediti še veliko več rasti. Dejansko je njegov tržni delež na najstarejšem trgu v Atlanti konec lanskega leta znašal približno 1,9 %, danes pa je zagotovo višji. Tudi če bi se rast Atlante ustavila, bi se maloprodajna prodaja rabljenih vozil Carvane povečala za več kot štirikrat na letošnjo raven, če bi njen tržni delež v preostali državi preprosto dohitel tržni delež v Atlanti.

Toda največji konkurent Carvane ni sedel na mestu. Carmax je svoje poslovanje preoblikoval v 'omnikanalni' model, ki vključuje spletno nakupovalno izkušnjo za tiste stranke, ki jim je to ljubše. Toda glede na zelo razdrobljeno naravo trga se zdi, da imata obe podjetji prostor, da sčasoma pridobita tržni delež na račun manjših trgovcev.^