Center Znanja

Kako izračunati rast prihodkov za 3 leta

Mnogi vlagatelji iščejo podjetja, ki lahko izboljšajo svojo prodajo po nadpovprečnih stopnjah, zato je koristno vedeti, kako izračunati rast prihodkov iz enega leta v drugo.

Določanje stopnje rasti v enoletnem obdobju je preprosto; preprosto vzamete razliko v prodaji, jo delite z izhodiščno vsoto prihodkov in rezultat pomnožite s 100. Za triletno obdobje je matematika nekoliko bolj zapletena, v nadaljevanju pa bomo orisali celoten izračun.

Naše vzorčno podjetje je imelo naslednjo uspešnost prihodkov:

Čas

koliko verizon plača dividende

PrihodkiKonec leta 0

30 milijonov dolarjev

so etf-ji boljši od vzajemnih skladov

Konec 1. leta33 milijonov dolarjev

Konec 2. leta

41 milijonov dolarjev

Konec 3. leta

45 milijonov dolarjev

Na začetku našega triletnega obdobja, torej ob koncu leta nič, je bila prodajna baza 30 milijonov dolarjev. Do konca prvega leta je zrasel na 33 milijonov dolarjev, do konca drugega leta na 41 milijonov dolarjev in do konca tretjega leta na 45 milijonov dolarjev. Tako so v treh letih prihodki narasli za 50 % oziroma 15 milijonov dolarjev. Toda koliko je zraslo letno ?

Izračun triletne rasti
Pri izračunu rasti za triletno obdobje so vključeni trije koraki (pravzaprav so enaki za vsako obdobje, ki je daljše od enega leta). Najprej vzemite končno številko prodaje in jo delite z začetno številko prodaje. V našem primeru bi to znašalo 45 milijonov USD / 30 milijonov USD ali 1,50 (če bi bil to preprost enoletni izračun, bi to naredili na tej točki: rast prodaje je bila 1,5 – 1 = 0,5 ali 50 %).

kaj pomeni skrajšati delnico

Nato z uporabo eksponentne funkcije na vašem kalkulatorju ali v Excelu dvignite to številko (1,50) na potenco 1/3 (imenik predstavlja število let, 3), kar v tem primeru prinese 1,145.

Na koncu od tega odgovora odštejte 1 in rezultat pomnožite s 100, da ugotovite rast prihodka: 1,145 – 1 = 0,145 X 100 = 14,5%.

To, kar smo pravkar določili, je sestavljena letna stopnja rasti ali stopnja, ki najbolje izraža premično pot prodaje v določenem časovnem obdobju. Povedano drugače, izračunali smo, da je prodaja tega podjetja v zadnjih treh letih rasla po letni stopnji 14,5 %.

kdaj bo trava legalizirana v nas

Potrditev rezultata
To matematiko lahko preverimo preprosto tako, da vključimo našo izračunano stopnjo rasti v triletnem obdobju, opisanem v zgornji tabeli:

  1. 30 milijonov dolarjev x (1 + 0,145) = 34,35 milijona dolarjev v prvem letu
  2. 34,35 $ x (1 + 0,145) = 39,33 milijona $ v 2. letu
  3. 39,33 milijona dolarjev x (1 + 0,145) = 45 milijonov dolarjev v 3. letu

To je to. Upoštevajte, da lahko ta izračun prilagodite tako, da ustreza kateremu koli časovnemu obdobju, ki ga želite izmeriti, preprosto tako, da spremenite imenovalec v funkciji moči. V tem primeru, če bi bilo vse ostalo enako, vendar bi našemu primernemu podjetju potrebovalo štiri leta namesto treh, da je doseglo 45 milijonov dolarjev prihodka, bi samo (1/3) eksponent zamenjali z (1/4), kar bi prineslo 10,7-odstotna letna rast.

Kot vlagatelja, ki spremlja končni rezultat, vas bo morda zanimalo, kakšno vrednost lahko dobite od svojega posrednika. Za več informacij obiščite naš borzni center.

Ta članek je del centra znanja The Motley Fool's Knowledge Center, ki je bil ustvarjen na podlagi zbrane modrosti fantastične skupnosti vlagateljev. Radi bi slišali vaša vprašanja, misli in mnenja o Centru znanja na splošno ali o tej strani posebej. Vaš prispevek nam bo pomagal svetu vlagati, bolje! Pošljite nam e-pošto na center znanja@fool.com . Hvala -- in norca naprej!^