Center Znanja

Kako izračunati letno stopnjo rasti za realni BDP

Bruto domači proizvod (BDP) je kot najširše merilo gospodarske aktivnosti po pozornosti ekonomistov, vlagateljev in finančnih medijev verjetno drugi takoj za mesečnim poročilom o zaposlenosti. Zato je vredno vedeti, kaj predstavlja glavna statistika – letna stopnja rasti v realnem BDP. Spodaj si bomo podrobno ogledali, kako izračunati to stopnjo, vključno z delujočim primerom.

Kaj je bruto domači proizvod?

Bruto domači proizvod ali BDP meri vrednost vseh končnih dobrin in storitev, ki jih proizvedeta delo in lastnina na dobro določenem geografskem območju. Na primer, lahko izdelate ocene BDP za Kalifornijo, Evropsko unijo ali celo svet.

V praksi so najbolj razširjeni podatki o BDP podatki na ravni države. BDP velja za najširši kazalnik gospodarske aktivnosti države in nalogo merjenja BDP običajno nosijo nacionalne statistične agencije.

V ZDA je Urad za ekonomsko analizo (BEA), ki je del ameriškega ministrstva za trgovino, zadolžen za pripravo uradnih podatkov o BDP in poroča o teh podatkih na četrtletni osnovi (čeprav gre za ocene BDP skozi nekaj popravkov – tretja ocena se šteje za dokončno).

Za več, kot boste verjetno kdaj želeli vedeti o BDP in sedmih računih NIPA, si lahko ogledate to 25-stransko BDP na prvem mestu iz BEA.Kaj pomeni 'realni' v 'realnem BDP'?

Morda ste slišali, da se ekonomisti ali novinarji sklicujejo na 'realni BDP'. To se nanaša na ocene BDP, ki so bile prilagojene inflaciji.

Čeprav bi politiki z veseljem sestavljali svoje lastne številke BDP, ne obstaja kaj takega, kot je namišljeni BDP.

Zakaj se prilagajati inflaciji?

Če bi primerjali BDP za dve obdobji, merjeni na nominalni osnovi (imenovane ocene BDP v 'trenutnih dolarjih'), bi pričakovali, da se bo BDP sčasoma povečal zgolj zaradi splošnega zvišanja ravni cen blaga in storitev.razmerje med tržno in knjigovodsko vrednostjo

Vendar nas resnično zanima, kako gospodarska dejavnost napreduje skozi čas. Če izločimo učinek inflacije iz trenutnih ocen BDP v dolarju, da bi ustvarili realne (ali „zaklenjene dolarske“) ocene, nas približa temu cilju.

Zakaj izračunati stopnjo rasti?

Podatki o BDP za četrtino ločeno niso tako uporabni. Da bi dobili občutek za spremembe v gospodarski dejavnosti, ekonomisti, strokovnjaki za kapitalske trge in številni drugi ljudje radi spremljajo stopnjo rasti v realnem BDP. Pravzaprav je to edina najpomembnejša številka v četrtletnih izdajah BEA in edina, ki je omenjena v prvem odstavku izdaje.

Ni presenetljivo, ko gre za podatke o BDP, je to tudi številka, ki se najpogosteje navaja. Ko ljudje v industriji finančnih storitev ali finančnih medijih omenjajo 'številko BDP' ali 'natis BDP', se sklicujejo na eno stvar: letno stopnjo rasti v realnem BDP. Zelo redko je, da kdo omeni znesek BDP v dolarjih.

Kako se izračuna realna stopnja rasti BDP?

V ZDA je stopnja rasti, o kateri poroča BEA, četrtletna stopnja rasti, ki je rast realnega BDP iz četrtletja v drugo, izražena v odstotkih. Stopnja rasti je izražena na letni ravni, zato sta pri izračunu dva koraka:

    Korak 1

Prvič, najdemo stopnjo rasti realnega BDP na četrtletni osnovi, ki je preprost izračun v odstotkih, ki povezuje spremembo BDP v zadnjem četrtletju z ravnjo BDP v četrtletju pred njim:

Kjer BDPQse nanaša na raven BDP v četrtletju Q in BDPQ-1je BDP v prejšnjem četrtletju, Q-1.

    2. korak

Obrnimo se na stopnjo, ki smo jo dobili v koraku 1 kot g (četrtletno) (tako kot moška revija). Ne pozabite, da je to četrtletna obrestna mera in iščemo letno obrestno mero, zato jo letno razvrstimo po naslednji formuli:

Letna stopnja je enaka stopnji rasti v enem letu, če bi BDP še tri četrtletja (ali enako povprečno stopnjo) rasel po isti četrtletni stopnji.

Izračun realne stopnje rasti BDP - delujoč primer
Oglejmo si primer z uporabo najnovejših podatkov o BDP. Naslednja slika prikazuje del Excelove preglednice, ki jo lahko prenesete s spletnega mesta BEA (najdete jo tukaj -- kliknite na 'Samo tabele' na desni strani strani).

Poudarjena sta dva podatka, ki ju bomo potrebovali za naš izračun: BDP za prvo in drugo četrtletje 2015.


Vir: Urad za ekonomsko analizo.

Če uporabimo formulo iz 1. koraka, je četrtletna stopnja realne rasti BDP v drugem četrtletju 2015 enaka:

najboljši indeksni skladi za nakup zdaj

(16 324,3 - 16 177,3) / 16.177,3 = 0,0091 = 0,91 % (četrtletna stopnja)

Če uporabite formulo iz 2. koraka za iskanje letne stopnje:

(( 1 + .0091 ) ^ 4)-1 = .0369 = 3,69 % (letna stopnja)

Če zaokrožimo na eno decimalko, dobimo letno stopnjo rasti BDP 3,7 %.

Če je naša matematika pravilna, bi se morala ta številka ujemati s tisto, ki je bila objavljena v sporočilu za javnost BEA:


Vir: Urad za ekonomsko analizo.

Uspeh!

Medčetrtletne stopnje rasti: brez začimb, prosim!

Tehnično se stopnja, ki smo jo pravkar izračunali, imenuje četrtletna desezonirana letna stopnja (lahko se prikaže kot 'QoQ SAAR'), ker uradne statistične organizacije v svojih izračunih uporabljajo desezonirane ocene BDP. Desezoniranje poskuša nevtralizirati učinek sprememb BDP, ki so zgolj posledica ponavljajočih se sezonskih pojavov, da bi prišli do podatkov, ki dajejo boljšo sliko osnovne gospodarske aktivnosti in njene cikličnosti.

Glede na BEA, '[E] primeri dejavnikov, ki lahko vplivajo na sezonske vzorce, vključujejo vreme, praznike in urnike proizvodnje.'

Tukaj je primer sezonskega dejavnika: na podlagi svojih novoletnih zaobljub se ljudje januarja množično pridružijo telovadnicam. Ali to pomeni, da je fitnes industrija eksplodirala od prejšnjega meseca? Seveda ne.

zakaj podjetje deli svoje delnice?

Če želite odgovoriti na vprašanje, ali se je dejavnost v panogi izboljšala ali poslabšala, bi verjetno želel primerjati januarske rezultate s tistimi, ki so bili doseženi januarja prej. Dober instinkt: logično je, da ustrezna četrtletja ne zahtevajo sezonskih prilagoditev in to je ena od prednosti druge metode za izračun letne stopnje rasti BDP.

Ali obstaja druga metoda za izračun stopnje rasti BDP?

Da. Namesto letne četrtletne stopnje je mogoče izračunati medletno letno stopnjo, ki je odstotna sprememba realnega BDP med danim četrtletjem in istim četrtletjem prejšnjega leta (npr. drugo četrtletje 2015 v primerjavi z drugo četrtletje 2014).

Z uporabo istega zapisa kot prej:

Kot je bilo omenjeno zgoraj, vlada ne poroča o rasti BDP v ZDA, vendar je kitajska naslovna stopnja rasti BDP medletna letna stopnja, ki ji veliko sledi:


Vir: Nacionalni statistični urad Kitajske.

Kako se primerjata obe metodi izračuna?

Sčasoma je medletna stopnja veliko manj nestanovitna kot četrtletna in je predmet manjših popravkov. Ko pogledate graf medčetrtletne stopnje, je težko razbrati trend.

Poleg tega, ker primerja ustrezna četrtletja, medletna stopnja ni odvisna od metodologije za desezoniranje, ki je potrebno, ko primerjate dve zaporedni četrtletji.

Državni statistični uradi ne upoštevajo enotne metodologije za desezoniranje; medletne stopnje so zato bolj primerne za mednarodne primerjave.

Glavna prednost uporabe četrtletne stopnje rasti je v tem, da je lažje prepoznati prelomne točke v gospodarstvu, kot je konec recesije/začetek ekspanzivnega obdobja.

Naslednji graf prikazuje obe stopnji rasti za obdobje 2005 do 2014. Vidite lahko, da je v času velike recesije 2008–2009, ko je medletna stopnja (rdeča črta) dosegla najnižje stanje, četrtletna stopnja se je že močno okrepila in je bila blizu ravni, kar kaže na to, da je recesije skoraj konec:

Obe metodi imata prednosti in slabosti (čeprav ekonomski statistiki na splošno raje uporabljajo medletno stopnjo). Dobra novica je, da bo vsaka statistična agencija vredna denarja objavila obe stopnji. Tudi če ne, imate zdaj vsa potrebna orodja, da jih sami izračunate s podatki o BDP. Vendar se prepričajte, da ste izbrali prave: sezona in inflacija prilagojena je vaša mantra.

In ko boste videli, kako delujejo gospodarstva v celoti, boste morda želeli začeti staviti na posamezne njihove dele – torej podjetja. Če menite, da je čas, da začnete kupovati delnice, si oglejte naš posredniški center, ki ima nekaj dobrih nasvetov, kako začeti.

Ta članek je del centra znanja The Motley Fool's Knowledge Center, ki je bil ustvarjen na podlagi zbrane modrosti fantastične skupnosti vlagateljev. Radi bi slišali vaša vprašanja, misli in mnenja o Centru znanja na splošno ali na tej strani posebej. Vaš prispevek nam bo pomagal svetu vlagati, bolje! Pošljite nam e-pošto na center znanja@fool.com . Hvala -- in norca naprej!^