Vlaganje

Kako kupiti zaloge: 6 korakov za začetnike

Torej ste se odločili vlagati v borzo in imate celo nekaj idej o tem, katere delnice želite kupiti. Toda kako dejansko kupite te delnice?

nominalna obrestna mera po davku

Kako dejansko kupujete delnice?

Na srečo je postopek nakupa prvih delnic prek spleta razmeroma hiter in enostaven. Tukaj je vodnik po korakih za začetek vaše poti vlaganja v delnice.

1. Odprite posredniški račun

Najprej boste potrebovali borznoposredniški račun za nakup delnic. Pri izbiri spletnega borznega posrednika upoštevajte dva glavna dejavnika:

    Kaj ponuja posredništvo:Ali borznoposredniška družba ponuja vse izdelke in storitve, ki jih potrebujete? Nekatera borznoposredniška podjetja objavljajo odlične izobraževalne vire za nove vlagatelje. Drugi zagotavljajo dostop do orodij za raziskave zalog in analitičnih orodij. Nekatera spletna posredništva imajo podružnice, kjer lahko osebno prejmete navodila. Morda druge funkcije, kot je zmožnost trgovanja z mednarodnimi delnicami ali nakupa delne delnice , so za vas pomembne. Tega ne ponujajo vse posredniške hiše. Uporabniku prijaznost posredniške platforme:Ali je navigacija po platformi posrednika enostavna? Če želite trgovati s svojo mobilno napravo, mora biti mobilni vmesnik posrednika dobro zasnovan. Številne največje borznoposredniške hiše vam omogočajo uporabo igralnega denarja za izkušnjo njihovih trgovalnih platform, preden vložite, zato poskusite nekaj, da se odločite, katera platforma vam je najbolj všeč.

Večina večjih spletnih posrednikov, kot npr Charles Schwab (NYSE: SCHW), TD Ameritrade (NASDAQ:AMTD), in drugi, so pred kratkim odpravili provizije za trgovanje, kar v veliki meri vzame stroške iz enačbe pri izbiri platforme za posredovanje.

Človek sedi za mizo in uporablja prenosni računalnik.

Vir slike: Getty Images.Ko izberete posredništvo, boste morali izpolniti prijavo za nov račun. To je običajno hitro in enostavno, vendar boste morali imeti pri roki identifikacijo s fotografijo, na primer vozniško dovoljenje in številko socialnega zavarovanja. Če želite, boste potrebovali tudi podatke o svojem bančnem računu financirati svoj novi posredniški račun z uporabo vašega tekočega ali varčevalnega računa. Lahko se odločite za odprtje standardnega posredniškega računa ali namesto tega ustanovite individualni upokojitveni račun (IRA), ki daje nekaj precej lepih davčnih ugodnosti.

Druga odločitev, s katero se lahko soočite, je, ali boste ustanovili maržni privilegij za vaš novi posredniški račun. Privilegij za maržo vam omogoča nakup delnic z denarjem, izposojenim pri vašem borznoposredništvu. Medtem ko vlaganje v maržo na splošno ni dobra ideja, lahko vzpostavitev privilegije marže prinese nekatere druge koristi. Na primer, s privilegijem kritja lahko začnete trgovati na svojem posredniškem računu, preden se vaša deponirana sredstva počistijo.

2. Odločite se, katere delnice želite kupiti

Ne da bi se preveč poglobili v številne možne metode analize in izbire posameznih delnic za nakup, je naslednji korak določiti, katere delnice želite kupiti.Par napotkov:

    Sledite strategiji 'kupi in zadrži':Kupujte samo delnice, ki jih želite imeti v lasti več let. Ne kupujte delnice samo zato, ker mislite, da bo v naslednjih nekaj tednih ali mesecih dobro delovala. Diverzificirajte svoje posesti:Ne vlagajte vsega denarja v eno ali dve delnici. Tudi če za začetek vložite le sorazmerno majhno količino denarja, popestrite svoj portfelj z nakupom nekaj delnic več različnih delnic. S pojavom trgovanja brez provizije lastništvo delnic številnih različnih podjetij ne povzroča dodatnih stroškov.

Preberite več o tem, kako izbrati, katere delnice kupiti, tako da si oglejte naš izčrpen vodnik za vlaganje v borzo.

ravni prometa črnega petka vsak dan

3. Odločite se, koliko delnic boste kupili

Določiti koliko delnic morate kupiti , najprej se odločite, koliko denarja želite vložiti v vsako delnico, ki vas zanima, nato pa ta znesek delite s trenutno ceno delnice. Cene delnic lahko najdete na platformi vašega borznoposredniškega posrednika, tako da iščete bodisi simbol delnice bodisi ime podjetja.

Če vaša borznoposredniška družba trguje z delnimi delnicami, lahko kupite kateri koli znesek delnice v dolarju, ne glede na ceno delnice. Številne posredniške družbe ne kupujejo ali prodajajo delnih delnic, zato bi morali v tem primeru zaokrožiti navzdol na najbližje celo število delnic, da ugotovite, koliko jih lahko kupite.

Recimo, da želite vložiti 1000 $ Microsoft (NASDAQ: MSFT). Preverite Microsoftovo ceno delnice in ugotovite, da je 149,50 $. Če delite 1.000 $ s to ceno delnice, pomeni, da lahko kupite do 6,7 delnic. Ob predpostavki, da vaše posredništvo ne trguje z delnimi delnicami, bi kupili šest delnic Microsofta.

4. Izberite vrsto naročila

Za nakupe zalog obstajajo različne vrste naročil. Vrsta naročila, ki ga oddate za nakup delnic, določa pogoje, pod katerimi želite, da vaš posrednik izvaja transakcije v vašem imenu. Oddaja »tržnega naročila«, ki vašemu posredniku naroči, naj delnico kupi takoj in po najboljši razpoložljivi ceni, je običajno najboljša vrsta naročila za vlagatelje, ki kupujejo in držijo.

Vendar pa boste morda namesto tega želeli oddati 'omejeno naročilo', ki vašemu posredniku navede najvišjo ceno za delnico, ki ste jo pripravljeni plačati. Na primer, če se delnica trenutno trguje za 20,50 $ na delnico in jo želite kupiti le, če je cena nižja od 20 $, potem bi oddali omejeno naročilo. Vaš posrednik bi v vašem imenu opravil samo transakcije, če bi cena delnice padla pod 20 USD.

kaj se zgodi, če bo vaš dražbeni ček prešel na napačen račun

5. Oddajte naročilo zalog pri svojem borznoposredništvu

Če želite oddati naročilo zalog, odprite ustrezen razdelek platforme vašega posredništva in vnesite zahtevane podatke. Vaše posredništvo bo običajno zahtevalo ime podjetja ali delnice, ali želite kupiti ali prodati delnice, in znesek v dolarju ali koliko delnic želite.

Ko se dotaknete gumba 'oddaj naročilo', bi moral biti vaš nakup delnice izveden v nekaj sekundah (če je vrsta naročila tržno naročilo). Vaš portfelj se mora takoj posodobiti, da bo odražal vaše lastništvo na novo kupljenih delnicah.

6. Zgradite svoj portfelj

Zadnji korak v tem procesu je, da zgradite svoj naložbeni portfelj . Zdaj, ko imate posredniški račun in poznate osnove nakupa in prodaje delnic, lahko nadaljujete z dodajanjem denarja na svoj borznoposredniški račun in vlaganjem v delnice, ki bi jih radi imeli v lasti v prihodnjih letih.

Kot končna misel, čeprav je lahko skušnjava spremljati uspešnost svojih delnic vsak dan (še posebej sprva), je pomembno ohraniti dolgoročno miselnost. Vsekakor lahko in bi morali prebrati četrtletna poročila in se naročiti na obvestila o novicah, da boste na tekočem o vsakem od podjetij, v katerih imate zaloge. Toda če se cene vaših delnic nekoliko znižajo, ne prodajajte v paniki. In če se cene vaših delnic dvignejo za nekaj dolarjev, se uprite želji po izplačilu. Najboljši in najpreprostejši način za ustvarjanje bogastva skozi čas je nakup delnic velikih podjetij in jih obdržati tako dolgo, dokler podjetja ostanejo velika.^