Vlaganje

Kako postati milijonar s samo 500 $ na mesec

Koliko denarja potrebujete, če želite postati milijonar? Ta številka je verjetno nižja, kot si mislite – še posebej, če imate čas na svoji strani.

kako najti razmerje med ceno in zaslužkom

Vlaganje v borzo pomaga rasti vašega denarja. In če bi vlagali 30 let, bi lahko s to eno preprosto stvarjo povečali svoj račun na 1 milijon dolarjev.

Dolar, zložen v obliki puščice, ki kaže navzgor.

Vir slike: Getty Images.

Med letoma 1926 in 2020 je portfelj, sestavljen iz 100 % delnic z veliko kapitalizacijo, dosegel povprečno stopnjo donosa 10,2 %. Če bi lahko 30 let prihranili 6000 $ na leto (500 $ na mesec) in jih vložili po tej stopnji, bi vaš račun narasel na 1,13 milijona $. Če se ti donosi nadaljujejo, imate še vedno možnost, da s tem dejanjem v naslednjih 30 letih postanete milijonar - vendar morate najprej razmisliti o nekaterih pomembnih stvareh.

Kako se počutite glede nestanovitnosti

Če bi izvedli to naložbo, bi imeli vse svoje deleže v delnicah. In čeprav bi vas ta stopnja donosa lahko pripeljala do statusa milijonarja, ne bi bilo brez vzponov in padcev. Nizka leta bi vključevala leta 1931, ko bi izgubili 43 % svojega bogastva, medtem ko bi visoka leta vključevala leta, kot je 1933, ko bi v enem letu pridobili 54 %.koliko bi bila jabolčna zaloga, če se nikoli ne bi razdelila

Takšna volatilnost ni za vsakogar in možno je, da vas bodo ne glede na vašo starost tovrstni vzponi in padci spravljali v živce. Če je temu tako, bi morda razmislili o trgovanju z nižjo stopnjo donosa za višji letni prispevek. Na primer, v istem časovnem obdobju je portfelj, sestavljen iz 60 % delnic in 40 % obveznic, zaslužil povprečno stopnjo 9,1 % in vlaganje 7.000 $ letno za 30 let bi povečalo vaše račune na 1.060.598 $.

Možno je tudi, da se zdaj počutite udobno s tovrstnimi nihanji, ko pa boste starejši, ne boste. Preglejte svoje tolerance tveganja letno in se prepričajte, da se ne spremenijo. Ustrezno prilagajanje je dober način, da se izognete preveč agresivnosti, ko nameravate kmalu porabiti svoj denar.

Čas na trgu

Januarja 2001 je S&P 500 je leto odprlo pri 1.320. Potem ko je utrpela izgube v letih 2001, 2002 in ponovno v letu 2008, je sklenila desetletje nižje od začetka, pri 1.258. Toda naslednje desetletje je bilo eno izjemne rasti in ta indeks je leto 2020 končal pri 3756 – skoraj trikrat višje kot 20 let prej.Preveč izpostavljenosti nekaterim najslabšim letom in zamuditi nekaj najboljših let bi lahko znatno znižalo vaše povprečje. In najboljši način, da se to ne zgodi, je s časom na trgu. To pomeni, da namesto da bi ugibali, v katerih letih bo prišlo do pozitivne rasti in katera bo negativna, vlagate vsako leto, ne glede na vse.

Pomembna je doslednost

Izjemno pomembno je, da svoje letne prispevke, vložite denar in ostanete vloženi ves čas. Včasih se lahko zgodi, da ne boste mogli doseči svojega cilja in vložiti manj, kot ste načrtovali. Lahko pride tudi do obdobij nestanovitnosti, ko vas prevzamejo živci in zmanjšate izpostavljenost delnicam ali pa denar ostane v gotovini dlje, kot ste načrtovali.

Če uporabljate takšno naložbeno strategijo, je ključna doslednost. Več prispevkov kot preskočite, bolj bi vas to lahko oddaljilo od vaših projekcij. Upoštevanje nenačrtovanih odmorov pri vlaganju vam lahko pomaga, da ostanete na cilju in dosežete svoj cilj.

koliko je vreden johnson & johnson

Delniški trg že od svojega začetka doživlja stalno rast. In vlaganje vanj vam lahko pomaga postati milijonar s samo 500 $ na mesec. Prej ko lahko začnete, več časa imate in večje so vaše možnosti, da dosežete milijon dolarjev.^