Vlaganje

HMO proti PPO: Je eden boljši od drugega?

Ta članek je bil posodobljen 15. decembra 2016 in prvotno objavljen 16. julija 2015.

Izbire so običajno dobre, vendar so lahko težke, zlasti ko gre za nekaj tako zapletenega, kot je vaše zdravstveno zavarovanje.

Na primer, ugotoviti, ali je bolje izbrati organizacijo za vzdrževanje zdravja ali HMO, kot pa prednostno organizacijo ponudnika ali PPO, zavarovalni načrt je lahko naravnost zmeden, če ne poznate ključnih razlik med obema možnostma.

Obrazec zdravstvenega zavarovanja s stetoskopom in srebrnim peresom na vrhu

Vir slike: Getty Images.

Razlaga HMO

HMO vam omogočajo dostop do zdravnikov in bolnišnic, ki so znotraj mreže, ki jo vzpostavi zavarovalnica.Te mreže zdravstvenih storitev sestavljajo izvajalci zdravstvenih storitev, ki izpolnjujejo določene kvalifikacije in so se strinjali, da bodo zagotavljali svoje storitve po cenah, dogovorjenih z zavarovalnico.

Običajno to pomeni, da izvajalcem zdravstvenega varstva, ki sodelujejo v HMO, zavarovalnica plača manj, kot bi lahko plačali drugače – popuščanje, ki so ga zdravniki in bolnišnice pripravljeni dati v zameno za dostop do več potencialnih pacientov.

Ker zdravstvene organizacije sklenejo pogodbo le z določenim številom zdravnikov in bolnišnic na katerem koli določenem območju in zavarovalnice ne bodo plačale zdravstvenega varstva pri ponudnikih zunaj omrežja, je največja pomanjkljivost zdravstvenih storitev manj izbire in potencialno višji stroški. Druge pomanjkljivosti HMO vključujejo potrebo po pridobitvi napotnice za primarno zdravstveno oskrbo pred obiskom specialista in letne omejitve števila obiskov v ordinaciji, testov in določenih zdravljenj.V zameno za sprejetje omejitev HMO pacienti običajno plačujejo nižje mesečne premije zavarovanja, v nekaterih primerih pa jim morda ni treba plačati nekaterih odbitkov.

Razlaga PPO

PPO nudijo pacientom večjo prilagodljivost kot zdravstveni zdravstveni delavci, vendar ima ta prilagodljivost svojo ceno.

koliko se vzame za socialno varnost

Podobno kot HMO, PPO vzpostavljajo mreže ponudnikov zdravstvenih storitev, vendar imajo PPO manj omejitev pri prejemanju zdravstvene oskrbe od izvajalcev oskrbe ali ustanov, ki ne sodelujejo v njihovi mreži.

Zavarovalni načrti PPO bodo na primer plačali obiske zunaj mreže, pred obiskom specialista pa napotnica ni potrebna, kar lahko pomeni manj obiskov pri vašem zdravniku primarne zdravstvene oskrbe.

Vendar pa bo znesek, ki ga bo vaš zavarovalni načrt plačal zunaj omrežja, verjetno manjši, kot bi plačal za oskrbo v omrežju, kar lahko povzroči presenetljive stroške iz žepa.

Poleg tega se pacientov delež stroškov za obiske zunaj mreže pogosto ne všteva v pacientov letni maksimum za PPO. To pomeni, da ni omejitve, koliko denarja bi lahko na koncu porabili za zdravstveno varstvo zunaj mreže vsako leto.

So PPO res dražji?

Preden se odločijo za zavarovalni načrt, bi morali ljudje razmisliti o doplačilih, sozavarovanju, kritju zdravil in drugih stroških načrta, vendar pogled na povprečno mesečno plačilo premij za zdravstvene organizacije Medicare Advantage HMO in PPO kaže, da lahko prejemniki Medicare plačajo veliko več. za fleksibilnost PPO.

Po podatkih fundacije Kaiser Family Foundation je povprečni regionalni načrt PPO Medicare Advantage v letu 2016, neutežen glede na vpis, stal 75 USD na mesec ali skoraj podvojil 39 USD na mesec, kolikor je stal načrt Medicare Advantage HMO.

Čeprav so mesečne premije PPO višje za prejemnike Medicare Advantage, morda ne bodo višje za ljudi, ki pridobijo zavarovanje prek izmenjav po Zakonu o dostopni oskrbi. Premije se razlikujejo od regije do regije in države do države, zato bi morali potrošniki nakupovati naokoli.

Podobno, če ste zavarovanje pri delodajalcu, se lahko tudi premije zelo razlikujejo; Vendar pa Kaiser Family Foundation poroča, da so PPO še vedno običajno dražji od HMO. Leta 2016 so povprečni letni stroški načrta PPO, ki ga sponzorira delodajalec, znašali 6.800 $, medtem ko so povprečni stroški načrta HMO znašali 6.576 $.

Vezava skupaj

Največja razlika med HMO in PPO je obravnavanje oskrbe zunaj omrežja, vendar se sčasoma ta razlika zamegljuje, saj več HMO omogoča nekatere ugodnosti zunaj omrežja, več PPO pa zmanjša, koliko bodo plačali. za obiske izven omrežja. Ker se vrzel med HMO in PPO manjša, postaja še bolj kritično upoštevati skupne stroške iz žepa, ki presegajo mesečne premije – in na žalost je zaradi tega izbira načrta za potrošnike še bolj zmedena.^