Vlaganje

Zgodovina namiguje, da je verjeten zlom borze: 5 podatkov, ki so zaskrbljujoči

Ne glede na to, ali se zavedate ali ne, so vlagatelji bili priča zgodovini v zadnjih 18 mesecih. Prebili so se skozi najhitrejši upad za vsaj 30 % v zgodovini merila uspešnosti S&P 500 (SNPINDEX: ^ GSPC)in uživali v najbolj grozljivem reliju, ki ga je zabeležil. Trajalo je manj kot 17 mesecev, da se je S&P 500 več kot podvojil od dna na medvedjem trgu.

Če pa ima zgodovina kaj povedati o borzi v bližnji prihodnosti,

Vir slike: Getty Images.

1. Zrušitve in popravki se pogosto dogajajo

Prva stvar, ki jo je treba opozoriti, je, kako pogosto se pri indeksu S&P 500 dogajajo zlomi in popravki na borznem trgu. Po podatkih, ki jih je zagotovilo podjetje za tržno analitiko Yardeni Research, je referenčni indeks od začetka leta 1950 doživel 38 padcev za vsaj 10 %. v povprečju pride do zrušitve ali popravka, vsakih 1,87 let. V nekem kontekstu smo več kot 1,4 leta oddaljeni od dna medvedjega trga zaradi zloma koronavirusa in v devetih mesecih, od prejšnjega vikenda, nismo imeli niti 5-odstotnega popravka.

Res je, da se borza ne drži povprečja. Če bi bilo, bi vsi preprosto trgovali na podlagi povprečja in vsi bi prav zdaj srkali mai tai na samotni plaži. Vendar pa ta povprečja zagotavljajo namige o pogostnosti padcev, ki bi jih morali dolgoročni vlagatelji upoštevati.

zakaj so originali netflixa tako dobri

Še več, pomembno je razumeti, da velika večina zrušitev in popravkov ne traja dolgo, čeprav se pojavljajo precej pogosto. Povprečna dolžina omenjenih 38 upadov od leta 1950 je 188 koledarskih dni oziroma približno šest mesecev. Odkar so sredi 80. let prejšnjega stoletja računalniki postali mainstream na Wall Streetu, se je še skrajšala, s povprečno dolžino popravka 155 dni (pet mesecev).Profesionalni posrednik na telefonu z več borznimi grafikoni, prikazanimi na računalniških monitorjih.

Vir slike: Getty Images.

2. Odbijanje od dna medvedjega trga ni nikoli gladko

Naslednja zaskrbljujoča podatkovna točka preučuje, kako se odzove S&P 500, ko najde dno na medvedjem trgu.

Kot omenjeno, je bilo potrebno manj kot 17 mesecev, da se je indeks podvojil glede na najnižjo vrednost marca 2020. Toda če preučimo, kako se je S&P 500 odzval po prejšnjih osmih padcih medvedjega trga, ki segajo v leto 1960, videli bi bistveno drugačno zgodbo .Po vsakem od prejšnjih osmih dna medvedjega trga je v treh letih prišlo do vsaj enega dvomestno-odstotnega zmanjšanja. V petih od osmih teh vzponov medvedjega trga sta bila dva dvomestna padca. Vrnitev s tega, kar je širši trg potisnilo za 20 % (ali več), je proces, ki zahteva čas. Od 23. marca 2020 preprosto nikoli ni bila ravna črta višje, s katero smo bili blagoslovljeni.

Na drugi strani se lahko dolgoročni vlagatelji potolažijo z dejstvom, da je bil vsak zlom ali popravek skozi zgodovino sčasoma postavljen v vzvratno ogledalo zaradi relija bikovskih trgov. Čeprav je trg včasih lahko trden, je dolgoročnemu optimistu močno naklonjen.

Povečevalno steklo na vrhu finančnega časopisa z besedami, tržnimi podatki.

Vir slike: Getty Images.

3. Vrednotenje S&P 500 povzroča težave

Eden večjih opozorilna opozorila za borzo je bilo razmerje med ceno in dobičkom S&P 500. To je ukrep, ki preučuje inflacijo prilagojene zaslužke v zadnjih 10 letih.

Za določen kontekst je S&P 500 Shiller P/E prejšnji teden zaključil pri 38,58, kar je skoraj dve desetletji. Prav tako je več kot dvakrat večji od povprečnega Shillerjevega P/E 16,84, starih 151 let.

Vendar ni zaskrbljujoče, kako daleč nad zgodovinskim povprečjem Shiller P/E. Nasprotno, tako se je S&P 500 odzval vsakič od prejšnjih prehodov in ohranil P/E 30. V vsakem od prejšnjih štirih primerov, ko se je S&P 500 Shiller P/E dvignil in ohranil 30, je indeks izgubil kjer koli. od 20 % do 89 % njegove vrednosti. Medtem ko bi bilo 89 % izgubljenih med veliko depresijo danes skoraj nemogoče zaradi nenehnega posredovanja Federal Reserve in Capitol Hilla, je ključna ugotovitev, da je bil 20-odstotni upad prejšnje minimalno pričakovanje, ko se vrednotenja povečajo navzgor.

Vendar je treba poudariti, da je demokratizacija vlaganja, ki jo je povzročil internet, v zadnjem četrt stoletja znatno povečala P/E večkratnike. Z informacijami, ki so dostopne s klikom na gumb, govorice ne obremenjujejo več vrednotenj, kot so bile v preteklosti. Tako višje vrednosti Shiller P/E lahko postane norma .

Otrok, ki nabira zelenjavo za svoje starše v trgovini.

Vir slike: Getty Images.

4. Inflacija bi lahko bila zlovešč znak

Četrti razlog za zaskrbljenost se hitro povečuje inflacija: naraščajoča cena blaga in storitev.

V začetku tega meseca je ameriški urad za statistiko dela objavil podatke o inflaciji od julija. To poročilo je pokazalo, da se je indeks cen življenjskih potrebščin za vse mestne potrošnike v zadnjih 12 mesecih povečal za 5,2 %. To je nekoliko manj kot 5,4-odstotno povečanje v juniju, kar je predstavljalo najvišjo vrednost v več kot 12 letih. Ko se dvignejo cene za blago in storitve, ki jih ljudje in podjetja plačujejo, se nagiba k zmanjšanju gospodarske rasti (tj. ljudje/podjetja ne morejo kupiti toliko z enako količino denarja).

Zlovešče je, kako tesno so obdobja visoke inflacije povezana z borznimi kocami. Na primer, zadnjič, ko je stopnja inflacije presegla 5%, so bile ZDA sredi velike recesije. Če pogledamo malo dlje, se je stopnja inflacije približala 4 %, preden je počil balon dotcom. In nazadnje, stopnja inflacije se je dvignila pred recesijo v letih 1990-1991.

Vendar razumejte, da korelacija ne pomeni vzročne zveze. Samo zato, ker se je inflacija dvignila, še ne zagotavlja, da se bodo delnice znižale. Kljub temu pa šibkejše kupne moči, povezane z višjo inflacijo, ni mogoče spregledati kot potencialno negativno za ameriško gospodarstvo in delnice.

Roka, ki sega po urejenem kupu bankovcev po sto dolarjev, uporabljenih kot vaba v pasti za miš.

Vir slike: Getty Images.

5. Vlagatelji se zadolžujejo in to je običajno slaba novica

The končna podatkovna točka ki bi moral biti razlog za zaskrbljenost, je maržni dolg. Marža opisuje znesek denarja, ki si ga vlagatelji izposojajo (in plačujejo obresti) za nakup ali stavo na vrednostne papirje.

Čeprav ni popolna korelacija, je naraščajoči maržni dolg pogosto pomenil slabe novice za borzo. Na primer, maržni dolg je poskočil približno šestkrat med padcem črnega ponedeljka leta 1987 in začetkom recesije dotcom. Odkar je marca 2020 dosegel najnižjo raven na medvedjem trgu, se je maržni dolg praktično podvojil z nekaj več kot 400 milijard dolarjev na 844,3 milijarde dolarjev, kažejo podatki Regulatornega organa za finančno industrijo prek Yardeni Research.

Poleg tega je zadnji dvakratni maržni dolg v določenem letu poskočil za vsaj 60 %, tik pred recesijo dotcom in veliko recesijo. Čeprav se je maržni dolg julija dejansko zmanjšal, se je le nekaj mesecev pred tem povečal kar za 70 % na leto do danes.

Težava z maržo je v tem, da lahko posojilodajalci (tj. Posredniki) zahtevajo dodaten kapital na račun ali prodajo premoženja za vzdrževanje minimalnih likvidnostnih zahtev. Če bi vrednostni papir kratkoročno hitro šel v napačno smer, lahko prisilne likvidacije prek klicev kritja povzročijo kaskadni zlom na borzi.

koliko komercialnih pilotov v ZDA

Kot sem omenil, uporaba marže ne zagotavlja, da bo prišlo do zrušitve. Toda tukaj je dovolj opozorilnih znakov, da se vlagatelji zavedajo možnosti za zlom na obzorju.^