Vlaganje

Evo, zakaj bi Warren Buffett imel rad te 3 neustavljive delnice

Berkshire Hathaway (NYSE:BRK.A) (NYSE:BRK.B), konglomerat, ki ga vodi Warren Buffett, ima v lasti ogromen portfelj delnic, ki je danes vreden več kot 300 milijard dolarjev. Od potrošniške elektronike in finančnih storitev do avtomobilov in telekomunikacij, Berkshire zagotovo ima v lasti raznoliko paleto podjetij.

Oracle of Omaha daje prednost podjetjem, ki jih je enostavno razumeti, imajo močno blagovno znamko in imajo koristi od a konkurenčna prednost . S to perspektivo se je opredelila skupina sodelavcev Motley Fool Mehiški žar Chipotle (NYSE:CMG), Costco veleprodaja (NASDAQ:COST), in Prodajno silo (NYSE:CRM)kot tri izjemna podjetja s funkcijami, ki bi jih Warren Buffett vzljubil.

Warren Buffett.

Vir slike: Getty Images.

Popularizacija hitre priložnostne kulinarične izkušnje

Neil Patel (mehiški žar Chipotle): Buffett je zelo seznanjen z gostinska industrija , ki je bil prej v lasti Restavracija Brands International . Toda pionir hitre priložnosti, Chipotle, ima nekaj ključnih značilnosti, ki bi jih moral iskati vsak vlagatelj.

S 2853 skupnimi lokacijami in prihodki v zadnjih 12 mesecih v višini 6,8 milijarde dolarjev je Chipotle razvil splošno priznano potrošniško blagovno znamko. Glede na to, da po ocenah 30 % restavracij propade v prvem letu, doseganje te ravni obsega ni lahek dosežek. Chipotle je postal spreten v trženju, naslonil se na kanale družbenih medijev in uvedel sklede za burrito, ki jih navdihujejo slavne osebe, da bi predstavil prave sestavine in preproste uporabljene metode kuhanja. Šele julija 2021 je podjetje predvajalo svojo prvo nacionalno televizijsko reklamo, ki samo dokazuje, da ponudba visokokakovostne hrane po dostopnih cenah govori sama zase.Krepitev blagovne znamke še bolj je poudarek na digitalnem. V zadnjem četrtletju so naročila prek spletnega mesta podjetja, mobilne aplikacije in storitev dostave tretjih oseb predstavljala skoraj polovico vse prodaje. Zdaj obstaja več kot 23 milijonov članov Chipotle nagrajevanja, ki imajo možnost, da svoje najljubše izdelke naročijo pred časom. Od 56 novih lokacij, ki jih je podjetje odprlo v drugem četrtletju, jih je bilo 45 opremljenih s Chipotlane, ki je možnost vožnje. V današnjem hiperkonkurenčnem restavracijskem in maloprodajnem okolju služimo strankam na kakršen koli način, ki je zanje najbolj primeren.

Nekaj, kar bi Warren Buffett resnično cenil, je Chipotlejeva dokazana cenovna moč. Po zvišanju plač zaposlenih je družba junija dvignila cene jedilnikov do 4 %. Vendar to ni imelo negativnega vpliva na povpraševanje. Pravzaprav je Chipotle uspelo v četrtletju zabeležiti impresivno 24,5-odstotno operativno maržo na ravni restavracij, kar je najvišje od tretjega četrtletja 2015. »V skladu s preteklostjo smo opazili zelo malo odpora zvišanju cen na katerem koli od teh kanalov,« je direktor Brian Niccol, omenjen na nedavni klic o zaslužku .

Delnica je v zadnjih petih letih narasla za skoraj 400 %, vendar na podlagi vnaprejšnjega razmerja med ceno in dobičkom 76 nikakor ni poceni. Chipotle je fantastičen posel in ima lastnosti, ki jih Buffett išče pri svojih naložbah. Vendar bi ga odsotnost varnostne meje verjetno odvrnila.koliko je vreden 1 dolar srebrni certifikat

Jarek velike velikosti

Jeremy Bowman (Costco): Berkshire Hathaway Warrena Buffetta je bil dolgoletni lastnik Costco Wholesale, prodajalca skladišč, ki temelji na članstvu, vendar je konglomerat zaloge prodal konec lanskega leta. Ni bilo jasno zakaj, čeprav je bilo to morda zaradi vrednotenja. Vendar so delnice Costco od takrat še naprej pridobivale.

Čeprav se je Buffett morda ločil od Costca, obstaja več razlogov, zakaj je Costco še vedno videti kot klasična delnica Buffetta.

Prvič, Costco je očitno vodilni v maloprodaji skladišč. Podjetje ima samo dva neposredna konkurenta, Walmart 's Sam's Club in BJ's Veleprodajni klub , Costco pa je bistveno pred obema tekmecema v ključnih meritvah, kot sta prodaja na kvadratni čevelj in skupni prihodek. Pravzaprav je Costco drugi največji trgovec na drobno v ZDA za Walmartom s 196 milijardami dolarjev prihodkov lani.

Model članstva ponuja številne konkurenčne prednosti ali ekonomske jarke, kot bi rekel Buffett. Zaklene stranke in jih spodbuja, da porabijo več denarja v trgovinah Costco. Costco svoje izdelke ceni po skoraj ceni, spodbuja zvestobo strank in ustvarja poslovni model, kjer članarine, ki za večino strank znašajo 60 USD na leto, predstavljajo glavnino njegovega dobička. Costco ima 90-odstotno stopnjo zadrževanja strank v Severni Ameriki in se uvršča blizu vrha v raziskavah zadovoljstva strank, kar je močan znak za prihodnjo rast podjetja.

Podjetje še naprej odpira nove trgovine, za razliko od mnogih velikih trgovcev na drobno, in vlaga v svojo platformo za e-trgovino, ki se je povečala med pandemijo.

Nasmejana oseba z mobilnim telefonom v roki, ki potiska voziček v trgovini.

Vir slike: Getty Images.

Ker se nakupovalna središča spopadajo in drugi navadni trgovci na drobno omajajo, Costcoov poslovni model ostaja zmagovalec, njegove najnižje cene pa bodo kupcem prišle v njegove trgovine. Costco ima celo zgodovino izplačevanja izdatnih posebnih dividend vsakih nekaj let.

V maloprodajni industriji je le nekaj delnic videti tako neprebojno kot Costco.

Sila, s katero je treba računati

Eric Volkman (Salesforce): Omenjeno je bilo že prej, vendar je vredno ponoviti in poudariti – če je Buffettu v podjetju nekaj nad skoraj vsem drugim, je to jarek.

Menim, da ima Salesforce širokega. Je zelo prevladujoče podjetje v vedno širšem svetu upravljanja odnosov s strankami (CRM; ni naključje tudi simbol oznake podjetja). Pravzaprav je ocenjeno skoraj 20-odstotni tržni delež (po oceni raziskovalca tehnološkega trga IDC) je višja od štirih zaostalih konkurentov kombinirano .

Druga stvar, ki jo Buffett občuduje - hudiča, občudujejo vsi vlagatelji - je posel, ki se še naprej povečuje. Salesforce zagotavlja hitro rast. V zadnjem četrtletju, o katerem so poročali, je mešanica organskih izboljšav in dobro premišljenih nedavnih prevzemov (na primer specialist za korporativne komunikacije Slack Technologies) dvignila skupni prihodek za 23 % na letni ravni na več kot 6,3 milijarde dolarjev.

To ni bila čuda ali enkratna. Salesforce že leta beleži zelo močno vrhunsko rast. Od poslovnega leta 2017 do leta 2021 - komaj dolgega časovnega obdobja - je podjetju uspelo več kot podvojiti svoje skupne letne prihodke, z nekaj manj kot 8,4 milijarde dolarjev v prejšnjem letu na več kot 21 milijard dolarjev v letu 2021.

Dobičkonosnost je nekaj poskočila, vendar je podjetje v zadnjih letih vse bolj dosledno pristajalo na črno, in to prepričljivo. Zadnje štiri četrtine ne- ZA ZEVATI čisti dobiček je znašal 1,4 milijarde dolarjev, 1,1 milijarde dolarjev, 975 milijonov dolarjev in 1,6 milijarde dolarjev. Buffett bi bil zelo zadovoljen z dvomestno neto maržo, ki je povezana s temi številkami, ki se gibljejo od 17 % do 30 %.

Seveda je del te rasti posledica pandemije, ki je zaposlene zadržala doma in je zahtevala vrsto rešitev za timsko delo na daljavo, za katere je specializiran Salesforce. Vendar je verjetno, da prehajamo s tradicionalnega pisarniškega delovnega režima na bolj hibridni model za zelo veliko poklicev, zato ima podjetje pred seboj zelo dolgo vzletno-pristajalno stezo.

Realno verjame, da se bo hvaljena dvomestna rast nadaljevala v višini najmanj 23,5 % za celotno leto 2021 in 20 % za leto 2022. To so dosledne in močne izboljšave, zlasti glede na to, kako dolgo je Salesforce na sceni.

To so tudi vrste osebnosti, ki jih je težko prezreti, ki jih Buffett rad vidi v svojih podjetjih. Res bi moral razmisliti o nakupu deleža v tem.^