Vlaganje

Tukaj je razlog, zakaj so Univar, Nexeo Solutions in Balchem ​​Corporation padli v torek

Kaj se je zgodilo

Morda niso domača imena, vendar Univar (NYSE:UNVR)in Balchem ​​Corporation (NASDAQ:BCPC)distribuirajo številne kemikalije, ki poganjajo vsakdanje življenje, ter zagotavljajo, da kozmetične sestavine in sestavine živalske prehrane pridejo od proizvodnega centra do trga. Ta niša jima je dobro služila, saj je dvojec na sredini leta 2018 dosegel triletne skupne donose (dobičke delnic in dividende) v višini skoraj 40 % oziroma 80 %. To je ugodno v primerjavi s skoraj 40 % skupnim donosom S&P 500 v tem obdobju.

Žal stvari v širši industriji okusov in dišav v drugi polovici leta 2018 niso šle tako gladko, kar je g. Marketa prisililo, da ponovno premisli o zdravih premijah, dodeljenih delnicam distributerjev kemikalij. Ta odločitev je bila v torek veliko lažja, potem ko je par objavil, kar so analitiki opisali kot razočarajoče rezultate poslovanja v tretjem četrtletju 2018. Vlagatelji so zaskrbljeni tudi zaradi posledic Univarjevega predhodno napovedanega prevzema Rešitve Nexeo (NASDAQ: NXEO).

Od 14.03 V torek so se delnice Univarja pocenile za 14,6 %, delnice Balchema so se znižale na 7,9 %, delnice Nexeo Solutions pa so se pocenile za 11,1 %.

Upadajoči grafikon, narisan na tablo.

Vir slike: Getty Images.

Pa kaj

V poročilu družbe Balchem ​​Corporation so prihodki v dveh segmentih poslovanja v tretjem četrtletju dosegli rekorde. Podobni zapisi v tretjem četrtletju so bili tudi glede dobička iz poslovanja, prilagojenega EBITDA, neto dobička in prostega denarnega toka. Podjetje je pridobilo tudi proizvajalca posebnih sestavin, ki bo povečal svojo prisotnost v aplikacijah za prehrano živali z visoko vrednostjo. Balchem ​​je tudi zmanjšal svoj dolg - kar je velika skrb za vlagatelje v tej nišni industriji - za skoraj 33 milijonov dolarjev. Konec septembra je družba imela neto dolg v višini približno 135 milijonov dolarjev.Skratka, podjetje gre na splošno v pravo smer. Toda četrtletni prihodek in dobiček na delnico Balchema sta zgrešila ocene Wall Streeta. Podjetje je v tretjem četrtletju doseglo prodajo v višini 155 milijonov dolarjev, medtem ko so analitiki v povprečju pričakovali 163,7 milijona dolarjev; EPS je bil 0,59 $, medtem ko so analitiki želeli videti 0,65 $. Omeniti velja, da soglasne ocene temeljijo na treh individualnih ocenah za prihodke in samo dveh za zaslužke, poroča Yahoo! finance. Zato bodo vlagatelji morda lahko v celoti odpravili napako.

Univar ni imel te sreče. Podjetje je poročalo o medletni rasti prihodkov, bruto dobička in prilagojenega EBITDA. Toda nadaljnja šibkost v Kanadi (ki predstavlja 13 % celotne prodaje) je sabotirala uspešnost poslovanja v tretjem četrtletju. Prihodki v Kanadi so upadli za 8,8 % v primerjavi z lanskim letom, medtem ko sta se bruto dobiček in prilagojeni EBITDA zmanjšala za 13,3 % oziroma 23,8 %.

Vlagatelj strmi v grafikon, ki prikazuje dobičke.

Vir slike: Getty Images.To je povzročilo četrtletni dobiček na delnico v višini samo 0,35 USD, medtem ko je povprečna ocena Wall Streeta (tokrat sestavljena iz osmih analitikov) pričakovala 0,42 USD. In četrtletni prihodki so bili le sramežljivi od povprečnega pričakovanja 2,17 milijarde dolarjev. Zaradi slabosti je Univar znižal svoje finančne smernice za celo leto 2018 za prilagojeni EBITDA in EPS. Potem ko so prej pričakovali celoletni dobiček na delo 2018 v razponu od 1,65 do 1,85 dolarja, podjetje zdaj pričakuje le 1,60 dolarja. Čeprav bi to pomenilo 15-odstotno povečanje v primerjavi z enakim obdobjem lani, so bili vlagatelji očitno nezadovoljni s posodobitvijo.

Poleg manjkajočih pričakovanj in znižanja celoletnih smernic za leto 2018 Univarjevi napori v Kanadi vlagatelje skrbijo, ali bo to vplivalo na nakup ameriške družbe Nexeo Solutions. Kmalu po razglasitvi načrtovane pridobitve je celo Univarjeva lastna vodstvena ekipa komentirala, da se sprašuje, ali se Nexeov posel s plastiko nizke vrednosti dobro prilega večjemu podjetju. Glede na to, da ta segment predstavlja polovico celotnih prihodkov manjšega distributerja kemikalij, so se investitorji ob javnem komentarju pustili praskati po glavi. Ali bo nadaljevanje pridobitve – in nato poskus odsvojitve polovice – dodalo več negotovosti in požrlo preveč pasovne širine vodstva ob napačnem času?

Kaj pa zdaj

Ko vidijo, kako delnice Univarja, Balchema in Nexeo Solutions trgujejo z velikimi premijami glede na njihov potencial zaslužka, vlagatelji ne bi smeli biti preveč presenečeni, ko bodo opazili, da tržna vrednotenja padajo zaradi znakov težav in naraščajoče negotovosti. Če se bo svetovna gospodarstva po zdravem delu rasti začela ohlajati, bodo morda morali distributerji kemikalij v razsutem stanju postati veliko bolj konzervativni, kot so že.

Ali jim bo uspelo pravočasno razbremeniti finančni vzvod (odvisno od zagotavljanja močnih zaslužkov) in čakati na morebitni upad ali izkoristiti priložnosti za rast s pridobivanjem manjših vrstnikov na specializiranih trgih, odpornih na recesijo? Kdo ve, a na to bodo vlagatelji gledali v prihodnjih četrtletjih.^