Vlaganje

Evo, zakaj bi lahko bila ta delnica rasti dividend najboljši nakup v trku

Iskanje velikih dividendnih delnic ne vodi vedno v podjetja z največjimi izplačili. Pravzaprav so pogosto podjetja, za katera se zdi, da imajo majhne distribucije - vendar jih sčasoma postopoma rastejo - lahko najboljša v desetletju ali več.

peni delnice za vlaganje v letu 2018

Tržni zlom je redka priložnost, da jih dodate v svoj portfelj po ocenah manj kot premija. Glede na to mislim, da eno podjetje izstopa v panogi, ki do nedavnih vprašanj v dobavni verigi ni pritegnila veliko pozornosti. Prevozno podjetje Star Dominion Tovorni promet Linija (NASDAQ: ODFL)morda najboljša dividendna delnica za nakup v primeru sesutja trga. Evo zakaj.

18-kolesnik na avtocesti proti puščavskim goram.

Vir slike: Getty Images.

Diferenciranje v industriji prevozov s storitvami

Old Dominion je eden vodilnih letalskih prevoznikov z manj tovornjaki (LTL) v Severni Ameriki. Ponuja nacionalne, regionalne in prevoze na kratke razdalje ter svetovanje pri dobavni verigi. Medtem ko je panoga konkurenčna, se podjetje razlikuje od izvršitve-in sicer s povečanjem pravočasne uspešnosti in zmanjšanjem zahtevkov za škodo. Meritve storitev so se od leta 2002 dramatično izboljšale, zato je bil že 11 let zapored imenovan za najboljšega nacionalnega prevoznika, ki ga zaznamuje nagrada Mastio za kakovost.

delnice, ki se bodo leta 2021 podvojile
Storitvena metrika 2002 2020
Pravočasna storitev 94% 99%
Delež terjatev za tovor 1,5% 0,1%

Vir podatkov: Old Dominion Freight Lines.Približno 70% pošiljk je naslednji ali drugi dan. Podpira jih 248 servisnih centrov v 48 državah. Ti centri pozicionirajo podjetje in trgovci na drobno še naprej postavljajo distribucijske centre bližje strankam, da bi podprli njihovo prodajo v e-trgovini.

Po podatkih American Trucking Association je skupni trg tovornih vozil leta 2019 znašal 43,3 milijarde USD. Družba je svojo odličnost storitev prenesla v pomemben dobiček v vseh regijah. Na splošno se je po mnenju uprave dvignil z 2,9% na 10,3% delež. To je spodbudilo 11,5% povečano rast prihodkov od leta 2002. Operativne marže so se v tem obdobju več kot podvojile. Ne bi smelo biti presenečenje, da v tem času delnice Old Dominiona so občutno navzgor. Morda pa vas bo presenetilo, da so se zvišale za več kot 27.000%!

Grafikon, ki prikazuje velik porast v Old Dominionu

ODFL podatke avtorja YChartsMajhen dividendni donos z veliko prostora za rast

Uspešnost je družbi v zadnjem desetletju omogočila, da je povečala svoje dividende za več kot 325%. Februarja je napovedal 33,3 -odstotno povečanje četrtletne distribucije. Takšne povišice lahko sčasoma spremenijo trenutni 0,3 -odstotni donos v nekaj bolj pomembnega. Navsezadnje delničarjem trenutno izplača le 9,5% svojega zaslužka. To daje vodstvu veliko prostora za prihodnja povečanja.

kako izmeriti volatilnost delnice

Nedavni poudarek na dobavnih verigah krepi, zakaj je podjetje, kot je Old Dominion, tako kritično za nacionalno gospodarstvo. Njena finančna uspešnost, ki temelji na odličnosti storitev, predstavlja konkurenčno prednost, ki bi morala okrepiti njen položaj v težkih časih. Delnice niso poceni - trgovanje skoraj 20 -krat za 12 -mesečnim bruto dobičkom. To je približno 50% več kot pred pandemijo.

Če se trg zruši, bodo delnice Old Dominion Freight Line na vrhu mojega seznama delnic za nakup. Močan položaj na trgu in pripravljenost poslovodstva za povečanje letnih izplačil delničarjem sta ključna razloga. Pričakujem, da se bo trenutni nizek donos po desetih letih po številnih zdravih dvigih počutil veliko bolj občutno.^