Vlaganje

Evo, zakaj so se Teslove delnice danes povečale

Kaj se je zgodilo

Delnice v Tesla (NASDAQ: TSLA)se v torek zjutraj dvignejo po poročilih o rekordnem mesecu izstopa iz tovarne v Šanghaju na Kitajskem. Od 10:50 EDT so delnice porasle za 1,6 % in nekoliko nižje od dnevnih najvišjih vrednosti. S to potezo se delnica vrne nad 800 dolarjev na delnico, kar tudi premakne vrednost družbe tržna kapitalizacija nad 800 milijard dolarjev prvič po februarju 2021.

Pa kaj

Vlagatelji so danes prejeli sporočilo, da je Tesla septembra iz svoje tovarne na Kitajskem prodala več kot 56.000 vozil, s čimer je postavil nov mesečni rekord. Še več, po poročanju Reutersa je bilo od te prodaje le 3853 izvoženih. To je pomembno, saj je bila pred septembrom v zadnjih mesecih izvožena večina Teslinih vozil, izdelanih na Kitajskem, vključno z več kot 70 % avgustovske proizvodnje.

bela tesla Model Y z desko za surfanje na strehi.

Tesla Model Y. Vir slike: Tesla.

Poročilo, ki navaja podatke kitajskega združenja osebnih avtomobilov (CPCA), ugotavlja, da se je skupna prodaja osebnih avtomobilov na Kitajskem septembra zmanjšala za 17 odstotkov v primerjavi z obdobjem pred letom.

Kaj pa zdaj

Več kot 52.000 vozil modelov 3 in modela Y, prodanih v državi, je v primerjavi s samo 10.628, ki jih je dostavil konkurent Devet (NYSE: NIO)v mesecu, večina jih je bilo prodanih na domačem trgu.Tesla je pred tem poročala, da je v tretjem četrtletju, ki se je končalo 30. septembra, po vsem svetu dostavila več kot 240.000, kar je premagalo ocene analitikov. Podatki s Kitajske kažejo, da je rekordna proizvodnja v tej tovarni pripomogla k večji uspešnosti. Skoraj četrtino prodaje modela 3 in modela Y po vsem svetu v tretjem četrtletju je mogoče pripisati obratu v Šanghaju.

Teslina proizvodnja bi se pred koncem leta lahko povečala tudi v novi tovarni podjetja blizu Berlina v Nemčiji. Po obisku nemškega obrata konec tedna je izvršni direktor Tesle Elon Musk dejal, da pričakuje, da bo ta tovarna prejela končno regulativno odobritev in tam začela proizvajati model Y do konca leta.^