Vlaganje

Evo zakaj je najpomembnejša številka Starbucksa 400 milijard dolarjev

Obstaja veliko načinov za razčlenitev številk restavracijske verige, vendar le nekateri resnično vplivajo na njeno delovanje in njen potencial. Skupna prodaja, bruto marže in čisti dobiček so le nekaj meritev, ki mi takoj pridejo na misel. Verjetno pa je zelo pomembna številka za uspeh podjetja njegov skupni naslovljiv trg (TAM).

TAM, včasih imenovan tudi skupni razpoložljivi trg, je utemeljena ocena skupnega potencialnega povpraševanja po izdelkih in storitvah podjetja v določenem letu. Poznavanje številke lahko pomaga pri določanju priložnosti za rast, ki bi bila podjetju na voljo.

V Starbucks '(NASDAQ: SBUX)V tem primeru naj bi družba TAM za kavo do leta 2024 narasla na 400 milijard dolarjev letno. Čeprav je Starbucks priljubljen po vsem svetu, njegova celotna prodaja še vedno predstavlja le del tega trga, kar kaže na dejanski potencial za nadaljnjo rast.

Par ljudi ob kavi.

Vir slike: Getty Images.

Večji kos pite

Tukaj je tisto, kar je vodstvo Starbucksa povedalo o industriji kave na svojem zadnjem konferenčnem klicu:Celoten naslovni trg kave je velik in hitro raste. Pričakuje se, da se bo trg v naslednjih treh letih povečal na več kot 400 milijard dolarjev. To predstavlja skupno letno stopnjo rasti od 8% do 9%, saj se trg hitro opomore od svetovne pandemije. Drugič, na tem velikem in rastočem trgu se preference potrošnikov še naprej premikajo od običajne kave robusta do vrhunske kave arabica, kjer je Starbucks vodilni.

V proračunskih letih 2019 in 2020 so skupni prihodki verige restavracij znašali 26,5 milijard dolarjev oziroma 23,5 milijard dolarjev. Padec leta 2020 je bil posledica pandemične motnje . Če izračunate rast prodaje Starbucksa zelo konzervativno na podlagi pretekle povprečne rasti, bi bili njegovi predvideni prihodki leta 2024 v višini približno 30 milijard dolarjev približno 7,5% celotnega trga kave. Drugi analitiki so z bolj optimističnimi izračuni, kjer je Starbucks dosegel višji konec povprečja, prodajo Starbucksa vezali na približno 38,5 milijarde USD, delež TAM pa na 9,6%. Kakorkoli, prostora za rast je še veliko.

Čeprav Starbucks ne predstavlja velike večine celotnega ameriškega trga, vodstvo pravi, da je vodilno na trgu kave, ki je od doma, v ZDA in da je njegovo vodstvo najvišje doslej. Ko si ljudje želijo kave zunaj svojega doma, se odločijo za Starbucks pogosteje kot katera koli druga blagovna znamka.Poleg tega uprava Starbucksa trdi, da je podjetje na prvem mestu po prodaji pripravljene kave na svetu. To so kave, ki so že zmešane v steklenicah in pločevinkah na policah trgovin z živili in trgovin po vsem svetu. Ta segment raste za dvomestne odstotke za Starbucks in njegove partnerje v Severni Ameriki, Evropi, na Bližnjem vzhodu in v Afriki ter na kitajskem in azijsko-pacifiškem trgu. Starbucks je napovedal načrte za širitev pijač po jugovzhodni Aziji in Latinski Ameriki.

Drug način, s katerim želi Starbucks prevzeti večji delež, je odpiranje več lokacij. Skupno ima odprtih 33.295 trgovin, od tega 18.175 v Ameriki in 15.120 v tujini. V bližnji prihodnosti veriga poudarja rast na mednarodnih lokacijah. V proračunskem letu 2021 bo skoraj vsa rast neto trgovin globalna. Podjetje že ima veliko trgovin na domačem trgu, mednarodne trgovine pa ponavadi ustvarjajo višje stopnje dobička na ravni trgovine. Zato se zdi mednarodna usmerjenost preudarna poteza vodstva.

Kaj bi to lahko pomenilo za vlagatelje

Glede na veliko število, ki ga Starbucks ustvarja, in njegove trditve o vodilnosti na trgu v številnih kategorijah izdelkov, je lahko preprosto pomisliti, da je Starbucks dosegel zasičenost. Ne vem, kje živite, toda tukaj se zdi, da ima trgovino na vsakih nekaj blokov. Koliko bi jih še lahko dodalo? Čeprav je to morda v ZDA (in morda zato vodstvo ne poudarja rasti trgovin v državah), to na mednarodni ravni še ne velja.

peni delnice za vlaganje v letu 2021

Poleg povečanja baze trgovin lahko Starbucks naredi vsako trgovino učinkovitejšo z izboljšanjem poslovanja in inovacijami pri pripravi pijač. V zadnjem desetletju je povečal prihodke po skupni letni stopnji 8,2%. Glede na 400 milijard ameriških dolarjev predvidenega trga kave je v naslednjih nekaj letih na voljo še veliko pivcev kave, ki se lahko spremenijo v odjemalce Starbucksa.^