Vlaganje

Evo, zakaj pametni vlagatelji kupujejo delnice Netflixa

Netflix (NASDAQ:NFLX)je v zadnjem desetletju prevladoval na trgu pretakanja in je pridobil ogromno število naročnikov. Delnice so vlagateljem v zadnjih letih že prinesle neverjetne donose, a nekateri najsvetlejši umi še vedno vidijo navzgor.

Letos sta delnice kupovali dve pomembni investicijski podjetji z dolgoletnim uspehom na trgu. Oakmark in Ruane, Cunniff & Goldfarb so v drugem četrtletju dodali delnice Netflixa. Ti dve podjetji sta znani po vlaganju v kakovostno trgovanje z delnicami s popusti za svoje notranja vrednost , a zakaj kupiti Netflix leta 2021? To ni več nadobudni zabavni juggernaut.

Vendar pa ima tudi po desetletnem pridobivanju več vrečk trajne lastnosti, ki bi morale podjetju omogočiti, da v naslednjih 10 letih raste veliko bolj dragoceno. Ima napredno korporativno kulturo, izboljšuje dobičkonosnost, da poveča svoj proračun za vsebino, in rastoči trg pretakanja, ki zagotavlja vrhunske donose.

Sproščena oseba srednjih let, ki doma gleda televizijo.

Vir slike: Getty Images.

Eksperimentalna korporativna kultura

Netflixova pripravljenost na eksperimentiranje je bila ključni dejavnik za njegov uspeh. Pravi, da je učenje prek podatkov v njegovi DNK. Znanost o podatkih obvešča o novih funkcijah pretakanja in celo o slikah, ki prikazujejo vsak naslov na zaslonu. 'Naš navidezni eksperiment nam pomaga nenehno izboljševati našo izkušnjo pretakanja, s čimer našim članom zagotavljamo manj medpomnilnikov in vedno boljšo kakovost videa,' je družba zapisala na svojem tehnološkem blogu v začetku tega leta.Njegovo poslovanje je osredotočeno na reševanje enega problema: kako obdržati več kot 200 milijonov naročnikov prilepljenih na zaslon čim dlje. Podjetje je svojo konkurenco opredelilo kot vse, kar ljudje počnejo s svojim prostim časom, poleg gledanja Netflixa. Da bi še naprej inovirali in razveseljevali naročnike, se podjetje zanaša na ekipo z najrazličnejšimi znanji. 'Prihajamo iz številnih akademskih okolij, vključno z ekonomijo, radioterapijo, nevroznanostjo, uporabno matematiko, politologijo in biostatistiko,' pravijo v podjetju.

To pojasnjuje, zakaj se zdi, da je Netflix v svoji zgodovini tako daleč pred igro. Prešla je od pionirskega koncepta DVD-jev po pošti do pretakanja in zdaj vidi način za uporabo video igre dodatno zabavati naročnike. Ta kultura, ki razmišlja naprej, bi morala biti pred drugimi storitvami v dolgoročni bitki za čas gledalcev.

Velik proračun za vsebino in rastoč dobiček

Za razliko od drugih storitev Netflix širi zelo široko mrežo, da bi pridobil naročnike. Sledi strategiji izbire vsebine za vsakogar. Čeprav je produkcija med pandemijo tekla počasi, je podjetje lani porabilo 12,5 milijarde dolarjev za vsebine, ki so razporejene med nizko do srednjeproračunskimi dokumentarci, filmi in oddajami v vseh žanrih. To ga razlikuje od drugih storitev, kot je Walt Disney 's(NYSE: DIS)Disney+, ki je osredotočen na visoko dolarsko produkcijo. Poleg tega se bo letni proračun Netflixa povečal, ko bo podjetje še naprej pridobivalo naročnike, kar bi mu lahko odprlo vrata za razširitev svojih vsebinskih ambicij.Netflixove operativna marža izboljšal s 7 % v letu 2017 na 18 % v letu 2020. Vodstvo predvideva 20 % operativno maržo za leto 2021 na podlagi trenutnih deviznih tečajev. Čeprav mora še vedno agresivno vlagati v vsebino, da ohrani svojo vodilno vlogo, vodstvo cilja na povečanje operativne marže za približno 3 odstotne točke vsakih nekaj let.

Netflix je vodilni na rastočem trgu

Ocenjuje se, da se bo trg pretočnega videa v naslednjih nekaj letih povečal za približno 18 % na leto. Pred enim letom je analitik RBC Capital Mark Mahaney ocenil, da bi lahko Netflix do leta 2030 dosegel okoli 500 milijonov naročnikov. To pomeni, da mora rasti le 10 % letno, da doseže to raven naročnikov, kar bi moralo biti enostavno dosegljivo.

Omeniti velja tudi, da je pretakanje še vedno v povojih. Linearna TV se še vedno ni premaknila v format za vse pretočno predvajanje, vendar je to verjetno neizogibno glede na ponudbo vrednosti digitalnih storitev in trende rezanja kablov, ki še naprej pritiskajo na kabelske storitve. Zaradi teh trendov bi lahko Netflix služil denar z določenimi vrstami vsebin, o katerih trenutno nihče ne govori.

Kdo ve, morda Netflix v nekem trenutku razbije kodo za šport. Obstaja veliko načinov, kako lahko ta vrhunska storitev pretakanja še naprej raste in pritegne naročnike, zato je zaloga, ki jo je vredno imeti dolgoročno.^