Vlaganje

Evo, zakaj se vlagatelji veselijo po marčevskem zasedanju Fed

Zvezni odbor za odprte trge, veja za oblikovanje politike Federal Reserve, je pravkar objavil svojo odločitev o obrestnih merah in gospodarske projekcije z marčevskega srečanja.

Medtem ko so tako rekoč vsi strokovnjaki pričakovali, da bo Fed ohranil referenčno obrestno mero zveznih skladov na ravni skoraj nič, so velik vprašaj na tem srečanju bile najnovejše gospodarske projekcije FOMC. Iz njih je razvidno, ali člani odbora menijo, da se bodo obrestne mere in inflacija v naslednjih nekaj letih dvignile, in če da, kdaj in za koliko. In pravkar smo dobili odgovore.

Vhod v stavbo Federal Reserve.

Vir slike: Getty Images.

Obrestne mere se niso spremenile

Tukaj je del, ki ni presenečenje. FOMC se je odločil, da obrestno mero zveznih sredstev ohrani pri ciljni stopnji od 0% do 0,25%. Odločitev je bila soglasna med 10 udeleženci glasovanja.

V financah je le malo dokumentov, ki so natančneje razčlenjeni kot izjava FOMC, ki je objavljena ob vsaki odločitvi o obrestni meri. In čeprav je bilo v izjavi v primerjavi z januarsko izdano malo sprememb, je bilo nekaj pomembnih popravkov.Prvič, Fed je v izjavi priznal, da se je hitrost gospodarskega okrevanja v zadnjih mesecih obrnila navzgor, medtem ko je januarska izjava dejala, da se je tempo 'umiril'. In drugič, Fed je posebej opozoril, da 'inflacija še naprej teče pod 2 %.'

Napovedi Fed-a so prava zgodba

Donosi obveznic so v zadnjem mesecu hitro naraščali. Ne da bi bili preveč tehnični, je to velik razlog, zakaj so bile visoko cenjene tehnološke delnice v zadnjem času pod pritiskom. Eden od razlogov je, da so vlagatelji zaskrbljeni, da se bo inflacija dvignila, ko se bo gospodarstvo začelo vračati v normalno stanje, zaradi česar bi Fed lahko zvišal obrestne mere hitreje in močneje, kot je bilo pričakovano. No, končno smo dobili pogled na to, kje oblikovalci politike vidijo rast bruto domačega proizvoda (BDP), brezposelnost, inflacijo in obrestne mere v naslednjih nekaj letih:

  • Fed naj bi leta 2021 videl 6,5 -odstotno rast BDP, nato pa se je leta 2022 oziroma 2023 ohladil na 3,3% oziroma 2,2%.
  • Fed pričakuje, da bo stopnja brezposelnosti konec leta 2021 znašala 4,5%, kar je precej impresivno, če upoštevamo, da je bila na vrhuncu pandemije več kot 13%. Nato se nezaposlenost še dodatno zniža na 3,9% leta 2022 in 3,5% leta 2023.
  • Fed vidi skupno inflacijo v višini 2,4 % v letu 2021, kar je nekoliko nad navedenim 2-odstotnim ciljem, vendar ni ravno razlog za zaskrbljenost. In prav projekcije 2-odstotne in 2,1-odstotne inflacije v naslednjih dveh letih vlagateljem pomagajo, da si oddahnejo.

Zdaj za obrestne mere. FOMC prav tako objavlja svoj 'točkovni graf', ki prikazuje, kje vsak njegov član (anonimno) vidi obrestno mero zveznih sredstev ob koncu 2021, 2022 in 2023.  • Za leto 2021 noben udeleženec FOMC ne meni, da bi se morale stopnje dvigniti. Vsi vpleteni verjamejo, da je trenutni ciljni razpon od 0 % do 0,25 % primeren.
  • V letu 2022 je nekaj (štirje od 18), ki menijo, da bi morali dvigniti obrestno mero ali dve, vendar prevladujoče soglasje še vedno zahteva, da naslednje leto ne bi bilo zvišanja obrestnih mer.
  • V pričakovanju leta 2023 (kar je večina vlagateljev zaskrbljena zaradi vstopa) večina udeležencev FOMC (od tega 11) še vedno ne vidi povišanja obrestnih mer. Čeprav je nekaj tistih, ki menijo, da bo pred koncem leta 2023 potrebno vsaj eno zvišanje obrestne mere, najverjetnejši scenarij ostaja najnižja obrestna mera zveznih skladov vsaj do leta 2024.

Spodnja črta

Zvezna obrestna mera ostaja na ciljnem območju od 0 % do 0,25 %, kar je najnižje, kar je lahko, ne da bi bilo negativno. Vendar so nam projekcije dale nekaj dragocenega vpogleda v to, kam bi se lahko usmerila denarna politika in ameriško gospodarstvo kot celota v naslednjih nekaj letih.

Najpomembneje je, da Fed pričakuje, da bo inflacija v bližnji prihodnosti ostala pod nadzorom in da bodo referenčne obrestne mere ostale na skoraj ničelni ravni vsaj do leta 2024. To so vlagatelji želeli slišati in zato smo videli delnice (zlasti tehnološko težki Nasdaq) skok po objavi.^