Vlaganje

Tukaj je razlog, zakaj bi se obrestne mere lahko povečale leta 2021

Federal Reserve ni skrival svojega načrta, da ohrani referenčno obrestno mero zveznih skladov na skoraj ničelni ravni vsaj naslednjih nekaj let, vendar to ne pomeni, da bodo vse obrestne mere ostale nizke. Hipoteke, avtomobilska posojila, donosi obveznic in druge obrestne mere, ki niso neposredno povezane z referenčno vrednostjo, bi se lahko leta 2021 znatno povečale.

kako začeti vlagati v delnice

V tem 4. jan Fool Live video posnetek, pojasnjuje sodelavec Fool.com Matt Frankel, CFP Industrijski fokus voditelj Jason Moser, zakaj bi se obrestne mere lahko zvišale prej, kot napoveduje večina strokovnjakov.

Jason Moser: Kaj menite – kako se vam zdi, da vodstvo brca po tej ideji v sejni sobi, v trenutnem okolju obrestnih mer? Pogovarjali smo se o tem, zdi se, kot da se obrestne mere lahko za vedno dvignejo, a se še naprej znižujejo. Potem vem, da sva oba izkoristila refinanciranje.

Matthew Frankel: Ja, potrošnik, všeč mi je.

prodaja in odkup enakih delnic

Moser: Ja, to je samo čudovito okolje kot potrošnik. A očitno bi banke radi videle, da bi se te obrestne mere začele dvigovati, ker jim bo to nekoliko olajšalo končni rezultat. Kakšne so po vašem mnenju možnosti, da bomo leta 2021 dejansko videli, da se bo to okoljsko podjetje nekoliko povečalo?Frankel: No, to je zanimiva točka, ker je res vplivala - ko rečem Wells Fargo (NYSE: WFC)je letos nižja za 45 %, ne gre samo za rezerve za izgube zaradi COVID-a in podobne stvari, velik del tega so obrestne mere. V tretjem četrtletju so se njihovi čisti obrestni prihodki v primerjavi z enakim obdobjem lani zmanjšali za 20 %. Te nizke obrestne mere ubijajo njihove dobičke. Mislim, da trg res podcenjuje možnosti za dvig obrestnih mer leta 2021. Ne govorim o obrestni meri zveznih skladov. Fed je precej rekel, da bodo obrestne mere še nekaj časa obdržali na nizkih. Želijo videti veliko inflacijo, preden sploh pomislijo na dvig obrestnih mer, vendar je za vlagatelje pomembno, da se spomnijo, da stvari, kot so hipotekarne obrestne mere in obrestne mere za avtomobilska posojila, niso odvisne od obrestne mere zveznih skladov. Hipotekarne obrestne mere se lahko dvignejo, ne da bi se obrestna mera zveznih skladov dvignila. Sčasoma se ponavadi premikajo v isto smer, vendar eno ni vezano na drugega. Mislim, da ko se bo povpraševanje potrošnikov začelo dvigovati, ko boste videli, da se bodo stopnje brezposelnosti začele normalizirati, prvič, boste začeli videti inflacijo. Menijo, da bo res težko priti do cilja Fed v višini 2 % ali 2,5 % inflacije. Resnično mislim, da ne bo tako težko. Vse spodbude, ki jih vbrizgajo v gospodarstvo. Govorili so o tem, da bi naredili še en krog spodbud po prevzemu Bidenove administracije. Potrošniki želijo priti ven in porabiti. Skoraj vsi, s katerimi sem govoril, ne glede na to, kje so v državi, rezervirajo počitnice za leto 2021. To so ljudje, ki ne marajo nikamor normalno. Ljudje se poskušajo izogniti in porabiti denar. Mislim, da trg res podcenjuje možnost, da bomo v letu 2021 opazili znaten dvig potrošniških obrestnih mer.^