Vlaganje

Evo, zakaj je IPO Flipkart odličen korak za Walmart

Flipkart načrtuje prvo javno ponudbo (IPO) za četrto četrtletje letos.

Po navedbah Bloomberg , vodilno indijsko podjetje za e-trgovino, ki je v 77-odstotni lasti Walmart (NYSE: WMT), išče vrednotenje, ki bi lahko preseglo 35 milijard dolarjev. Na podlagi 16 milijard dolarjev vrednega Walmarta, plačanega leta 2018, ki je Flipkarta ocenil na 21 milijard dolarjev, bi ta cena v višini 35 milijard dolarjev pomenila skoraj 70 -odstotni dobiček pri vrednotenju Flipkarta v samo treh letih.

ki je ustanovitelj sklada

Walmart je razmišljal o tem, da bi podjetje javno objavil prek a podjetje za pridobivanje posebnih namenov (SPAC), vendar se odloča za bolj tradicionalno pot IPO. Ponudba bo predvidoma navedena v ZDA, vendar ta odločitev in več drugih še čakajo na dokončno odločitev. Kljub temu je javno objavljanje Flipkarta pametna poteza za Walmart iz več razlogov. Poglejmo podrobneje, zakaj.

Direktor Walmarta Doug McMillon se rokuje s soustanoviteljico Flipkarta Binny Bansal. Vir slike: Walmart.

Zrel trg IPO

IPO in SPAC so bili v zadnjih mesecih vse višji, saj je bil apetit vlagateljev za nova vprašanja neverjetno močan. V teh dneh ni nič nenavadnega, da se debiji na dan odprtja podvojijo, velika zmagovalca pa so tudi tuja podjetja in delnice e-trgovine.Coupang na primer, južnokorejsko podjetje za e-trgovino, je z IPO skočilo 41%, in Ozon , ruski operater e-trgovine, je prvi trgovalni dan dosegel 34-odstotno rast. Če bi ta vzorec veljal za Flipkart, bi lahko bilo indijsko podjetje za e-trgovino vredno več kot 50 milijard dolarjev, ko bi se z njim javno trgovalo, kar bi za Walmart odklenilo pomembno vrednost.

Ne samo, da so se nova vprašanja povečala tudi zato, ker so delnice e-trgovine na splošno v času pandemije narasle. V spodnjem grafikonu si oglejte nekaj zmagovalcev v zadnjem letu, tako znotraj kot zunaj ZDA.

SE grafikonVEM podatke avtorja YCharts

Kot lahko vidite, so se zaloge e-trgovine od začetka pandemije večkrat povečale, vlagatelji pa so ponovno ovrednotili svoja vrednotenja sektorja, saj se je rast spletne trgovine na drobno zaradi pandemije pospešila za nekaj let, med drugim tudi v Indiji.

Nov Walmart

Walmart si želi znova ustvariti svojo podobo od trpežnega trgovca z opeko in malto v raznoliko podjetje, ki je popolnoma osredotočeno na prihodnost. Družba je vlagala na področja, kot sta e-trgovina in zdravstvo, in celo ustanovila fintech start-up. Prav tako je preusmeril svoj mednarodni portfelj, da bi se bolj osredotočil na rast, razprodajal deleže na problematičnih trgih, kot so Združeno kraljestvo, Japonska, Brazilija in Argentina, da bi se osredotočil na priložnosti, kot je Flipkart.

Glede na tiste nove možnosti rasti , obstaja jasen argument, da je Walmart podcenjen po svoji trenutni ceni, in eden najboljših načinov za odklepanje te skrite vrednosti je, da Flipkart objaviš. S tem bo Walmart lastno vrednotenje povezal z vrednostjo Flipkarta, kar se bo glede na ogromno priložnosti v Indiji in lastnega apetita vlagateljev za delnice e-trgovine in delnice IPO verjetno dobro odrezalo kot delnice, s katerimi se javno trguje. IPO Flipkart bi lahko celo imel halo učinek na preostala podjetja Walmarta, zaradi česar bi vlagatelji podjetje ocenili bolj kot rast delnic, kar bo povzročilo več širitev.

kaj se zgodi, če bo moja delnica negativna
Pisarne podjetij Flipkart v Indiji

Vir slike: Walmart.

Je PhonePe naslednji?

Walmart je pri nakupu Flipkarta prejel bonus: PhonePe, aplikacijo za digitalna plačila, ki ima zdaj več kot 100 milijonov mesečno aktivnih uporabnikov in hitro postaja 'super aplikacija', ki se uporablja za vse, od dostave živil do potovanj. PhonePe je bil decembra delno odcepljen od Flipkarta v vrednosti 5,5 milijarde dolarjev. Zdi se, da ima svetla prihodnost glede na možnost digitalnih plačil in 16 milijard dolarjev vrednotenje konkurenčnega Paytma, indijske aplikacije za plačila, ki jo podpira Softbank in Alibaba , v svojem zadnjem krogu financiranja leta 2019. Walmart je očitno navdušen nad priložnostjo pred PhonePe, ki je svojo rast predstavil na svoji nedavni konferenci ob dnevu vlagateljev.

Če je IPO Flipkart uspešen, IPO PhonePe morda ne zaostaja in po izločitvi iz Flipkarta lahko Walmart že razmišlja o tem, da bi bil javen.

Vse gre za odklepanje vrednosti

Največji izziv v teh dneh za Walmart v zvezi z njegovimi delnicami je prepričati vlagatelje, da si zasluži višjo premijo, kot bi jo tipičen trgovec na drobno. Družba je veliko vlagala v e-trgovino in na februarski konferenci veliko obljubljala vlagateljem, v katerih je opisala pobude v podjetjih z visoko stopnjo dobička, kot so zdravstvo, finančne storitve in oglaševanje.

IPO Flipkart je eden od načinov, kako izpolniti obljubo o odklepanju vrednosti. Tudi če podjetje za e-trgovino ne dobi IPO-ja, ki so ga dobile druge delnice, bi bila ocena 35 milijard USD še vedno zmaga za Walmart, le tri leta po nakupu. Poleg Flipkarta obstajajo številna druga nastajajoča področja, na katerih bi vlagatelji radi videli, kako bi podjetje uspelo, vendar je obisk indijskega podjetja za e-trgovino dober začetek Walmartovega načrta, da se znova odkrije.^