Vlaganje

Hawaiian Airlines računa na rast na Japonskem

Od začetka leta 2018, Hawaiian Holdings (NASDAQ: HA)je svojo rast osredotočil na trg celine na Havajih. Prevoznik s sedežem na Havajih je uporabil svojo novo Airbus A321neos za dodajanje številnih letov na srednje velikih trgih zahodne obale in Havajev, kot so Portland-Kahului, Long Beach-Honolulu in Oakland-Lihue. Postala je tudi prva letalska družba, ki je prejšnji mesec brez postankov letela med Bostonom in Havaji.

Vendar se Hawaiian sooča z „zgodovinsko visokimi stopnjami“ zmogljivosti industrije na domačih progah, kar je spodkopalo prihodek in dobičkonosnost njegove enote. Posledično se zdi, da Hawaiian preusmerja svoj fokus rasti nazaj na Japonsko, svoj najpomembnejši mednarodni trg.

Boj za oblasti na letališču Haneda

Danes Hawaiian Airlines izvaja 31 tedenskih povratnih letov na Japonsko, od tega tri v Tokio dnevno (21 tedenskih letov). Dva od teh treh dnevnih povratnih letov uporabljata letališče Haneda, ki je bližje središču mesta kot Narita, glavno mednarodno letališče Tokio. (Na Hanedi je tudi več domačih povezovalnih letov, kar je pomembno zaradi novega partnerstva Hawaiian za skupno rabo in načrtovanega skupnega podjetja z Japan Airlines.)

Trenutno lahko letalski prevozniki ZDA opravljajo le šest povratnih letov na dan iz Hanede. Hawaiian ima srečo, da ima dva od teh redkih organov za pot. Delta Air Lines (NYSE: DAL)drži tudi dva, medtem ko American Airlines in United Continental vsak ima enega. Vendar pa bo nedavni sporazum med vladama Japonske in ZDA ameriškim letalskim prevoznikom omogočil, da od prihodnje pomladi dodajo še 12 dnevnih letov iz Hanede.

Letalo Hawaiian Airlines, ki leti nad oceanom, z gorami v ozadju

Hawaiian Airlines trenutno opravlja dva dnevna leta na tokijsko letališče Haneda. Vir slike: Hawaiian Airlines.To predstavlja edinstveno priložnost za Hawaiian Airlines, da poveča zmogljivost na tem veliko prometnem in premalo postreženem trgu. Večina prebivalcev Tokia ima raje Hanedo kot Narito, a približno tri četrtine letov med Tokiom in Havaji še vedno uporablja slednjo.

Zaradi tega je Hawaiian Airlines zaprosil za tri dodatne organe za progo. To bi mu omogočilo razširitev urnika na pet dnevnih povratnih letov med letališčem Haneda in Havaji. Delta, American in United prav tako iščejo več dodatnih organov za progo Haneda, zato se bo Hawaiian morda moral zadovoljiti le z enim dodatnim dnevnim letom na to ključno letališče. To bi bila še vedno privlačna priložnost za rast za prevoznika.

Hawaiian Airlines se želi vrniti v Fukuoko

V začetku tega tedna je Hawaiian Airlines nakazala, da njene ambicije rasti na Japonskem presegajo Tokio. Prevoznik je napovedal, da se namerava vrniti na trg Fukuoka-Honolulu takoj novembra, odvisno od odobritve vlade in zagotovitve ustreznih slotov v Fukuoki.Hawaiian Airlines je pred tem ponujal dnevne prevoze med Fukuoko in Honolulujem nekaj več kot dve leti z začetkom aprila 2012. Sredi leta 2014 je odpovedal linijo Fukuoka zaradi slabega delovanja. Takrat se je soočala z močno konkurenco Delte, vztrajno visokimi cenami goriva in jenom, ki je vztrajno padal v primerjavi z dolarjem.

Letalo Delta Air Lines pristane na vzletno-pristajalni stezi

Hawaiian je leta 2014 prenehal leteti v Fukuoko zaradi močne konkurence družbe Delta. Vir slike: Delta Air Lines.

V zadnjih petih letih se je veliko spremenilo. Prvič, cena surove nafte Brent je v zadnjem času v povprečju znašala približno 70 USD za sod, v primerjavi s skoraj 110 USD za sod v prvi polovici leta 2014. Prav tako pomembno je, da je Delta Air Lines ta teden prenehala leteti na svoji poti Fukuoka-Honolulu, kar je pustilo praznino tam. (Vendar jen v primerjavi z dolarjem ostaja razmeroma šibek.)

Hawaiian Airlines namerava tokrat leteti v Fukuoko štirikrat na teden. Medtem ko pot Fukuoka za Delta v zadnjem času očitno ni bila donosna, ima Hawaiian nižjo strukturo stroškov in lahko ponudi brezhibne povezave od Honoluluja do drugih destinacij na Havajih. Medtem bo partnerstvo prevoznika z JAL-om pomagalo pri trženju - in JAL bi morda lahko zagotovil nekaj povezovalnega prometa tudi v Fukuoki.

Zmogljivost premika stran od zahodne obale

Danes Hawaiian Airlines opravlja približno polovico svojih letov zahodne obale na Havajih s širokotrupnimi letali, preostanek pa pokriva nova ozkotrupna flota A321neo. A321neo ima 32 % manj sedežev kot prevoznikov A330 – in primerljive stroške na enoto –, zato je prehod na A321neo dober način za Hawaiian, da okrepi svojo dobičkonosnost na poti, ki trpi zaradi presežne zmogljivosti.

Rast na Japonskem bo Hawaiian Airlines omogočila donosno prerazporeditev letal A330, ki niso več potrebni za proge zahodne obale. Rast zmogljivosti industrije je bila v zadnjih letih na trgu Japonske in Havajev razmeroma utišana, vključno z 2,7-odstotnim povečanjem zmogljivosti sedežev lani.

Načrti Hawaiiana za rast na Japonskem so še en pokazatelj, da ima letalska družba na voljo veliko orodij za odziv na naraščajočo konkurenco na svojih osrednjih trgih. Z delniškim trgovanjem Hawaiian Holdings s sedemkratnim prihodnjim dobičkom se zdi, da vlagatelji morda podcenjujejo obete podjetja.^