Vlaganje

Vodnik po legalizaciji marihuane v ZDA

Uporaba marihuane je bila v večini človeške zgodovine legalna do začetka 20. stoletja. Med letoma 1916 in 1931 je 29 ameriških zveznih držav prepovedalo uporabo marihuane. Zakon o davku na marihuano iz leta 1937 je konopljo v ZDA v bistvu prepovedal.

Medtem ko je konoplja na zvezni ravni še vedno nezakonita, je večina ameriških zvez legalizirala uporabo in prodajo medicinske marihuane, vse več pa jih legalizira rastlino za rekreacijsko uporabo. Tukaj je nizka legalizacija legalizacije marihuane v ZDA

Marihuana pred svetom

Vir slike: Getty Images.

prodaja - stroški prodanega blaga

Legalizacija marihuane v ZDA

Kalifornija, ki je leta 1996 legalizirala medicinsko marihuano, je bila prva država, ki je legalizacijo marihuane obravnavala kot državno pravico. Zdaj, leta 2021, je tu dolg seznam ameriških zveznih držav, okrožij in ozemelj, ki so legalizirali medicinsko ali rekreacijsko marihuano:

Aljaska

Tako medicinska konoplja kot rekreacijska marihuana sta na Aljaski zakoniti. Leta 1998 so volivci države sprejeli ukrep 8, glasovalno pobudo, ki dovoljuje medicinsko uporabo marihuane. Leta 2014 so volivci Aljaske odobrili glasovnico 2, ki je legalizirala marihuano za rekreacijo.Arizona

Tako medicinska kot rekreacijska marihuana sta v Arizoni zakoniti. Leta 2010 so volivci sprejeli predlog 203, ki je legaliziral medicinsko marihuano. Deset let kasneje so volivci v Arizoni sprejeli predlog 207 za legalizacijo rekreacijske marihuane.

Arkansas

Medicinska marihuana je postala legalna v Arkansasu, potem ko so volivci leta 2016 sprejeli številko 6, ki je spremenila ustavo države, da bi legalizirala medicinsko marihuano.

Kalifornija

Tako medicinska konoplja kot rekreacijska marihuana sta v Kaliforniji zakoniti. Leta 1996 so volivci sprejeli predlog 215, pobudo za glasovanje, ki je legalizirala medicinsko marihuano. Leta 2003 je državni zakonodajalec sprejel SB 420. Ta zakon ščiti zdravnike pred kaznovanjem, ker bolnikom priporočajo medicinsko marihuano. Leta 2016 so volivci sprejeli predlog 64, ki je legaliziral rekreacijsko konopljo.Colorado

Tako medicinska kot rekreacijska konoplja sta v Koloradu zakonita. Volivci so leta 2000 sprejeli glasovalno spremembo 20 o legalizaciji medicinske marihuane. Leta 2012 so volivci v Koloradu sprejeli spremembo 64, ki je legalizirala marihuano za rekreacijo.

Connecticut

Tako medicinska kot rekreacijska konoplja sta v Connecticutu zakonita. Državni zakonodajalec je leta 2012 sprejel zakon o legalizaciji medicinske marihuane. Julija 2021 je bil podpisan zakon 1201 o legalizaciji marihuane za rekreacijo.

Delaware

Medicinska marihuana je v Delawareu zakonita. Leta 2011 je državni zbor sprejel SB 217, ki legalizira medicinsko marihuano.

Okrožje Columbia

Tako medicinska konoplja kot rekreacijska marihuana sta zakoniti v okrožju Columbia. Leta 1998 so volivci D.C. odobrili glasovalno pobudo 59, ki je resno bolnim bolnikom dovolila uporabo medicinske marihuane, če to priporoči zdravnik z licenco. Toda takrat je ameriški kongres, ki je pristojen za zvezno okrožje, glasoval za preprečitev izvajanja pobude.

Leta 2009 je kongres razveljavil to odločitev, s čimer je pobuda 59 začela veljati. Leta 2010 je svet okrožja Columbia sprejel L18-2010, ki je širše legaliziral medicinsko marihuano. Nato so leta 2014 volivci DC -ja sprejeli pobudo 71 za legalizacijo marihuane za rekreacijo.

Florida

Medicinska marihuana je na Floridi zakonita. Leta 2016 so volivci odobrili spremembo 2 za legalizacijo medicinske marihuane.

Havaji

Medicinska marihuana je na Havajih zakonita. Leta 2000 je državni zakonodajalec sprejel SB 862 za legalizacijo medicinske uporabe konoplje.

povprečni borzni donos v zadnjih 100 letih

Illinois

Tako medicinska kot rekreacijska marihuana sta v Illinoisu zakoniti. Državni zakonodajalec je leta 2013 sprejel HB 1 in dovolil sočutno uporabo medicinske marihuane. Leta 2019 je zakonodajalec glasoval za legalizacijo rekreacijske marihuane.

Louisiana

Medicinska marihuana je zakonita v Louisiani. Leta 2016 sta bila podpisana zakona SB 271 in SB 280, ki omogočata medicinsko distribucijo marihuane.

Maine

Tako medicinska kot rekreacijska konoplja sta v Maineu zakoniti. Leta 1999 so volivci države sprejeli drugo vprašanje, pobudo za glasovanje, ki je legalizirala medicinsko marihuano. Leta 2009 so volivci v Maineu odobrili pobudo za glasovanje z vprašanjem 5, ki je omogočila ustanovitev neprofitnih ambulant za medicinsko konopljo. Prav tako je vzpostavil državni sistem za identifikacijske kartice za zaščito pacientov, ki uporabljajo medicinsko marihuano, pred aretacijo.

Leta 2010 je zakonodajni organ Maine sprejel LD 1811 za spremembo državnih zakonov o medicinski marihuani, da bi ustanovil zdravniški svetovalni odbor, ki lahko doda nove pogoje, pri katerih se medicinska marihuana lahko zakonito uporablja. Leta 2016 so volivci iz Mainea odobrili vprašanje 1, pobudo za legalizacijo rekreacijske marihuane.

Maryland

Medicinska konoplja je zakonita v Marylandu. Leta 2014 je državni zakonodajalec sprejel HB 881 za legalizacijo medicinske marihuane.

Massachusetts

Tako medicinska kot rekreacijska marihuana sta v Massachusettsu zakoniti. Državni volivci so leta 2012 sprejeli pobudo za glasovanje o vprašanju 3 za legalizacijo medicinske marihuane. Leta 2016 so volivci odobrili pobudo za glasovanje o vprašanju 4, ki je legalizirala rekreacijsko marihuano.

Michigan

Tako medicinska kot rekreacijska konoplja sta v Michiganu zakoniti. Leta 2008 so volivci v Michiganu sprejeli predlog za legalizacijo medicinske marihuane. Deset let pozneje so volivci države potrdili predlog za legalizacijo rekreacijske marihuane.

Minnesota

Medicinska marihuana je v Minnesoti zakonita. Leta 2014 je državni zakonodajalec sprejel SF 2470, ki dovoljuje zakonito uporabo medicinske marihuane.

Mississippi

Mississippi je poseben primer. Medtem ko so volivci v Mississippiju leta 2020 sprejeli pobudo 65 za legalizacijo medicinske marihuane, je vrhovno sodišče države pobudo razveljavilo.

Missouri

Medicinska marihuana je v Missouriju zakonita. Leta 2018 so volivci sprejeli spremembo 2 za legalizacijo medicinske konoplje.

Montana

Tako medicinska kot rekreacijska marihuana sta v Montani zakoniti. Volivci so leta 2004 sprejeli pobudo 148, ki je dovolila zakonito uporabo medicinske marihuane za bolnike z izčrpavajočimi stanji. Leta 2011 je zakonodajni organ v Montani sprejel SB 423, ki je razširil državno zakonodajo o medicinski marihuani. Leta 2020 so volivci sprejeli pobudo I-190 za legalizacijo rekreacijske marihuane.

New hampshire

Medicinska marihuana je zakonita v New Hampshireu. Leta 2013 je zakonodajalec sprejel HB 573 za legalizacijo uporabe medicinske konoplje.

New Jersey

Tako medicinska kot rekreacijska marihuana sta v New Jerseyju zakoniti. Leta 2009 je državni zakonodajalec sprejel SB 119, ki je legaliziral medicinsko marihuano. Leta 2020 so volivci New Jerseyja odobrili javno vprašanje 1, spremembo, ki je legalizirala marihuano za rekreacijo.

Nova Mehika

Medicinska marihuana je v Novi Mehiki legalna. Leta 2007 je državni zakonodajalec sprejel SB 523 za legalizacijo medicinske marihuane za sočutno uporabo.

New York

Tako medicinska konoplja kot rekreacijska marihuana sta v New Yorku zakoniti. Leta 2014 je državni zbor sprejel zakon A6357 za legalizacijo medicinske marihuane. Leta 2021 je državni zbor sprejel zakon A01248, ki je legaliziral rekreacijsko marihuano.

Nevada

Tako medicinska konoplja kot rekreacijska marihuana sta v Nevadi zakoniti. Volivci so leta 2000 sprejeli 9. vprašanje, s katerim so spremenili ustavo države, ki dovoljuje uporabo marihuane v medicini. Leta 2016 so volivci sprejeli pobudo za glasovanje z vprašanjem 2 za legalizacijo marihuane za rekreacijo.

Severna Dakota

Medicinska marihuana je v Severni Dakoti zakonita. Rekreacijska marihuana ni zakonita, vendar je bila dekriminalizirana. Medicinska marihuana je bila legalizirana leta 2016, ko so volivci države odobrili ukrep 5.

Ohio

Medicinska marihuana je v Ohiu zakonita. Leta 2016 je državni zakonodajalec sprejel HB 523 za legalizacijo medicinske uporabe rastline.

Oklahoma

Medicinska konoplja je v Oklahomi zakonita. Leta 2018 so volivci sprejeli vprašanje 788 za legalizacijo njegove medicinske uporabe.

Oregon

Tako medicinska kot rekreacijska marihuana sta v Oregonu zakoniti. Leta 1998 so volivci države sprejeli Oregonski zakon o medicinski marihuani za legalizacijo medicinske uporabe. Zakonodajalec Oregona je leta 2007 sprejel SB 161 za spremembo določb tega zakona in oblikovanje novih določb v zvezi z uporabo medicinske marihuane. Leta 2014 so volivci odobrili ukrep 91 za legalizacijo rekreacijske marihuane.

Pennsylvania

Medicinska marihuana je v Pensilvaniji zakonita. Leta 2016 je zakonodajalec sprejel SB 3 za legalizacijo medicinske marihuane.

katera od naslednjih vrst skladov bo verjetno imela najnižji letni količnik odhodkov?

Portoriko

Medicinska marihuana je v Portoriku zakonita. Leta 2007 je generalna skupščina ameriškega ozemlja sprejela SB 791, ki dovoljuje zakonito uporabo medicinske marihuane za določena zdravstvena stanja.

Rhode Island

Medicinska marihuana je zakonita na Rhode Islandu. Leta 2006 je državna skupščina glasovala za zakon, ki je legaliziral medicinsko marihuano. Guverner Rhode Islanda je na predlog zakona vložil veto, vendar je državni zbor veto razveljavil. Leta 2009 je državna skupščina sprejela SB 185 za spremembo svojega zakona o medicinski marihuani, da bi ustanovili centre za distribucijo medicinske marihuane.

Južna Dakota

Medicinska marihuana je v Južni Dakoti zakonita, vendar je pravni status rekreacijske marihuane trenutno negotov. Leta 2020 so volivci v državi sprejeli začeti ukrep 26 za legalizacijo medicinske marihuane in ustavni amandma A za legalizacijo marihuane za rekreacijo. Okrožno sodišče je blokiralo sprejetje ustavne spremembe A, na odločitev okrožnega sodišča pa se je vložila pritožba na vrhovno sodišče države.

kako vlagam v ethereum

Utah

Medicinska marihuana je v Utahu zakonita. Leta 2018 je državni zakon sprejel HB 3001 za legalizacijo medicinske marihuane.

Vermont

Tako medicinska kot rekreacijska konoplja sta v Vermontu zakoniti. Leta 2004 je državni zakonodajalec sprejel SB 76, ki je legaliziral uporabo medicinske marihuane za bolnike s posebnimi resnimi boleznimi. Tri leta kasneje je zakonodajalec sprejel SB 7 za razširitev uporabe medicinske marihuane za več pogojev. Leta 2018 je zakonodajalec sprejel H. 511, ki dovoljuje zakonito uporabo rekreacijske marihuane.

Virginia

Tako medicinska kot rekreacijska konoplja sta v Virginiji zakonita. Leta 2017 je zakonodajni organ Virginije sprejel obsežen zakon, ki je legaliziral olje kanabidiola (CBD) in tetrahidrokanabinolične kisline (THCA) za bolnike z epilepsijo. Leto kasneje je bil ta račun razširjen na bolnike s katerim koli diagnosticiranim stanjem ali boleznijo.

Leta 2021 je zakonodajalec v celoti legaliziral rekreacijsko marihuano z oznako HB 2312, vendar se zakonita prodaja rekreacijske konoplje še ni začela. Država odlaša z vzpostavitvijo komercialnega trga, da bi najprej ustvarila celovit regulativni okvir. Posedovanje do ene unče marihuane je zakonito za odrasle, stare 21 let in več.

Washington

Tako medicinska kot rekreacijska marihuana sta zakoniti v zvezni državi Washington. Leta 1998 so volivci sprejeli pobudo 692 za legalizacijo medicinske marihuane. Leta 2010 je državni zakonodajalec sprejel SB 5798, ki pooblaščenim zdravstvenim delavcem, razen zdravnikom, omogoča, da bolnikom priporočajo medicinsko marihuano. Leta 2012 so volivci v Washingtonu odobrili pobudo 502 za legalizacijo rekreacijske marihuane.

Zahodna Virginija

Medicinska marihuana je v Zahodni Virginiji zakonita. Leta 2017 je državni zakonodajalec sprejel SB 386 za legalizacijo medicinske uporabe rastline.

Kaj sledi pri legalizaciji marihuane?

Tako medicinska kot rekreacijska uporaba marihuane ostajata zvezno nezakonita, saj je zakon o nadzorovanih snoveh iz leta 1970 konopljo uvrstil med droge s seznama I. Kljub tej klasifikaciji, ki je rezervirana za snovi brez sprejemljive medicinske uporabe in z visokim potencialom zlorabe, je zdravilne koristi marihuane težko oporekati.

Več držav bo v naslednjih letih verjetno legaliziralo medicinsko in rekreacijsko marihuano. Ker se javna podpora nenehno povečuje, število zalog marihuane pa hitro narašča, vse več držav privablja potencial za znatne davčne prihodke od prodaje konoplje.

Tudi v ameriškem kongresu potekajo prizadevanja za uveljavitev velike reforme konoplje na zvezni ravni. Mnogi zagovorniki konoplje verjamejo, da je le vprašanje časa, kdaj bo marihuana postala legalna ali vsaj dekriminalizirana po vsej državi.^