Vlaganje

GE Aviation je pravkar dobil ogromno naročilo

Ni skrivnost, da je bilo leto 2020 težko leto za svetovno letalsko industrijo. General Electric 's(NYSE:GE)množičen letalski posel ni ušel pokolju. Prihodki so se v primerjavi z enakim obdobjem lani zmanjšali za 33 odstotkov na 22 milijard dolarjev. Naročila so padla za 41 odstotkov na 21,6 milijarde dolarjev. Dobiček segmenta je padel za 82 % na 1,2 milijarde dolarjev. In prosti denarni tok je padel na nič s 4,4 milijarde dolarjev v letu 2019.

Vendar pa tako slabo, kot se je leta 2020 GE Aviation odrezal, pandemija ni močno škodila njegovemu dolgoročnemu potencialu dobička – če sploh. V petek je enota prejela še eno veliko naročilo za reaktivne motorje in storitve, kar je poudarilo svoje izjemne obete za rast.

Ključno rivalstvo

Velika večina letalskega segmenta GE se nanaša na gradnjo in servisiranje letalskih motorjev. V letu 2019 je podjetje ustvarilo 9 milijard dolarjev od svojih 32,9 milijarde dolarjev prihodkov s prodajo motorjev za komercialna letala, še 15,2 milijarde dolarjev pa s storitvami komercialnih motorjev.

Skupno podjetje GE CFM je v zadnjem času spodbudilo večino rasti letalske enote. CFM-jevi LEAP motorji poganjajo Boeing 737 MAX in mnogi Airbus (OTC: EADSY)Letalo družine A320neo. (Poganjali bodo tudi COMAC C919: ozkotrupno letalo kitajske izdelave, ki naj bi začelo obratovati do konca leta.)

Airbus A321neo v barvi GECAS.

Vir slike: General Electric.Medtem ko ima CFM ekskluzivnost pri 737 MAX in C919, lahko operaterji iz družine Airbus A320neo izbirajo med CFM-jevim LEAP-1A in motorjem s turboventilatorjem (GTF), ki ga ponuja Raytheon Enota Pratt & Whitney. Bitka za tržni delež na A320neo je za GE postala pomembna zaradi prizemljitve 737 MAX in stalnega premika trga komercialnih reaktivnih letal stran od širokotrupnih letal.

CFM dobi še eno veliko zmago

V petek sta CFM in IndiGo – največja indijska letalska družba – objavila, da je IndiGo izbral LEAP-1A za pogon dodatnih 310 naročenih letal Airbus. Podjetja sta podpisala tudi dolgoročno servisno pogodbo za te motorje. To predstavlja največje naročilo CFM doslej (po številu motorjev), ki je zdrsnilo pred a 2019 dogovor z IndiGo za pogon 280 letal družine A320neo.

To naročilo iz leta 2019 je pomenilo veliko zmago za CFM, saj je IndiGo izbral Pratt & Whitney's GTF za svojih prvih 140 dostav družine A320neo. Težave z zanesljivostjo in povišani stroški vzdrževanja za zgodnje motorje GTF so postavili temelje, da je CFM osvojil ta posel.Vendar pa je Pratt & Whitney v zadnjih letih dramatično izboljšal obe meritvi. To mu je pomagalo pridobiti naročilo Frontier Airlines -- prej stranka CFM -- za pogon 134 letal družine Airbus A320neo v začetku tega leta. IndiGo je razmišljal tudi o vrnitvi v GTF za naslednje naročilo motorja, preden je nazadnje ponovno izbral LEAP-1A. Z zmago tega tedna bo CFM poganjal veliko večino letal, ki jih je naročil največji Airbusov kupec A320neo.

Upodobitev IndiGo Airbusa A320neo.

Vir slike: Airbus.

Nova pogodba IndiGo verjetno zajema skoraj 700 motorjev, vključno z rezervnimi. (Za primerjavo, GE je v letu 2020 poročal o samo 351 neto naročilih za motorje LEAP.) Čeprav CFM ni objavil pogodbene vrednosti za ta tedenski posel, je nekoliko manjše naročilo IndiGo iz leta 2019 ocenil na več kot 20 milijard dolarjev po kataloški ceni.

Brsteče okrevanje

Prihodki družbe GE Aviation so v prvem četrtletju 2021 še naprej padali in so v primerjavi z letom 2021 padli za 28 % na 5 milijard dolarjev. Vendar pa je strmo znižanje stroškov, izvedeno v lanskem letu, omogočilo segmentu, da je dosegel a dvomestna marža pred obdavčitvijo . Dobiček segmenta se je zmanjšal za 36 % na 641 milijonov dolarjev. Čeprav to ni dober rezultat, je predstavljal veliko izboljšanje v primerjavi z zmogljivostjo enote v letu 2020.

Ker se okrevanje letalskega prometa v naslednjem letu ali dveh pospešuje, bi se morali prihodki in dobiček družbe GE Aviation povrniti na raven iz leta 2019. Segmentu bo koristila tudi rast svojega poslovanja z vojaškim letalstvom; vodstvo pričakuje, da bodo vojaški prihodki do leta 2025 dosegli 8,3 milijarde dolarjev, v primerjavi s 4,4 milijarde dolarjev leta 2019 in 4,6 milijarde dolarjev lani.

Medtem GE Aviation še naprej pridobiva pogodbe o motorjih in storitvah – zlasti v svojem skupnem podjetju CFM –, ki bodo ustvarili pomembne prihodke in zaslužke tudi v 2030-ih. Kljub temu, da se je lani soočil z velikim nazadovanjem, je GE Aviation pripravljen, da se bo v samo nekaj letih vrnil na svoj tradicionalni status največje utočne krave General Electrica in najpomembnejšega gonilnika rasti zaslužka.^