Vlaganje

Fundacija Gates in prijatelji lansirajo pospeševalnik zdravljenja COVID-19

V torek je Fundacija Billa in Melinde Gates ustanovila raziskovalni sklad v vrednosti 125 milijonov dolarjev za podporo proizvajalcem zdravil in akademikom pri iskanju učinkovitega zdravljenja koronavirusa. Fundacija Gates in sklad Burroughs Wellcome sta prispevala vsak po 50 milijonov dolarjev in Mastercard (NYSE: MA)vložila 25 milijonov dolarjev za lansiranje pospeševalnika za zdravljenje bolezni COVID-19.

Trenutno ni na voljo nobenega cepiva, ki bi ljudem lahko preprečila okužbo s SARS-CoV-2, virusom, ki je odgovoren za COVID-19. Prav tako ni bilo klinično dokazano, da protivirusno zdravljenje preprečuje razmnoževanje virusa pri okuženih bolnikih. Koalicija za inovacije pripravljenosti na epidemije je sklad 650 milijonov dolarjev, ki trenutno podpira razvoj potencialnih novih cepiv, vendar večina študij eksperimentalnih cepiv, da se ugotovi, ali dejansko delujejo, traja približno eno leto.

Viala s krvjo za koronavirus.

Vir slike: Getty Images.

Terapevtski pospeševalnik COVID-19 bo namenil svojih 125 milijonov dolarjev sredstev za identifikacijo možnih zdravljenj za bolnike, ki so že okuženi. Ti bi lahko imeli bolj neposreden učinek, ker lahko eksperimentalna protivirusna zdravila pokažejo učinkovitost v nekaj dneh.

Pospeševalnik COVID-19 bo pomagal zmanjšati finančno tveganje, ki ga prevzemajo podjetja in akademiki, ki poskušajo razviti protivirusna zdravila, posebej namenjena SARS-CoV-2. Čeprav obstaja močan trg za protivirusna zdravila, ki se spopadajo z endemskimi virusi, kot so HIV, hepatitis in gripa, razvoj zdravil za bolezni, ki bi lahko na koncu izkoreninili s planeta, ni trajnostna poslovna strategija.V tem trenutku, Gilead Sciences (NASDAQ: GILD)testira remdesivir, ki ga je razvil kot zdravilo za ebolo, da bi ugotovil, ali je učinkovit proti COVID-19, vendar se to podjetje ponaša z ogromnimi denarnimi tokovi, ki jih velika večina razvijalcev zdravil nima.^