Vlaganje

Pozabite na Dollar Tree, Walmart je boljša maloprodajna zaloga

Dolarsko drevo (NASDAQ:DLTR)in Walmart (NYSE:WMT)oba sta preživela maloprodajno apokalipso, ki je v zadnjem desetletju uničila številne navadne trgovce na drobno. Toda v zadnjih petih letih so se delnice Walmarta povečale za skoraj 80 %, medtem ko so delnice Dollar Tree narasle za nekaj več kot 10 %.

Poglejmo, zakaj je Walmart presegel Dollar Tree – in zakaj verjamem, da supertrgovina ostaja boljša celotna naložba kot veriga trgovin z dolarji.

Razumevanje njihovega osnovnega poslovanja

Dollar Tree, ki prodaja vse svoje istoimenske bannerske izdelke za dolar, si je med nakupovalci z nizkimi dohodki izrezal obrambno nišo pred Amazonom. Svojega tekmeca Family Dollar, ki prodaja izdelke po nekoliko višjih cenah, je pridobil leta 2015.

Voziček z živili na prehodu v supermarketu.

Vir slike: Getty Images.

Pridobitev Family Dollar s strani Dollar Tree se je začela zelo težko, saj je bila pasica bolj izpostavljena konkurenci Amazona, Walmarta in drugih diskontnih trgovcev. Vendar je Dollar Tree v preteklem letu obrnil ta upad s prenovo svojih trgovin, dodal odseke za 1 $ Dollar Tree in prodajal alkoholne pijače.Walmart se je nekoč boril proti Amazonu, vendar je prenovil svoje trgovine, se ujemal z Amazonovimi cenami, razširil svoj ekosistem e-trgovine in uporabljal svoje navadne trgovine za izpolnjevanje spletnih naročil. Te agresivne strategije so sprva zavirale rast njegovega zaslužka, vendar so razširile njegov jarek in zagotovile njegovo dolgoročno preživetje na grozljivem maloprodajnem trgu.

Za razliko od Dollar Tree in Family Dollar, ki imata sedež samo v ZDA in Kanadi, Walmart upravlja svoje istoimenske supertrgovine in klube skladišč Sam's Club po vsem svetu. Njeni največji trgi so ZDA, Združeno kraljestvo, Mehika, Kitajska in Indija, lani pa je ustvaril 23 % svojih prihodkov v tujini. Walmart ima v lasti tudi velik delež JD.com (NASDAQ:JD), največji neposredni trgovec na drobno na Kitajskem in kontrolni delež v indijskem velikanu e-trgovine Flipkart.

ali je pravi čas za nakup bitcoina

Zakaj je Walmart presegel Dollar Tree?

Walmartov prihodek se je lani povečal za 2 % na 524 milijard dolarjev z 2,8-odstotno primerljivo rastjo prodaje v trgovinah v ZDA, saj se je njegov prilagojeni EPS zmanjšal za manj kot 1%.Kupci, ki kupujejo blago v Walmartu med črnim petkom.

Vir slike: Getty Images.

V prvem četrtletju so njegovi prihodki narasli za 9 % na 135 milijard dolarjev, ameriški računi so narasli za 10 %, prilagojeni dobiček na delnico pa za 4 %. Walmart je to močno rast pripisal krizi COVID-19, ki je povečala prodajo bistvenih izdelkov tako v njegovih spletnih kot v običajnih trgovinah.

Walmart je v četrtletju zbral 900 milijonov dolarjev dodatnih stroškov za COVID-19, vendar je njegova močnejša rast prihodkov izravnala te stroške. Walmartova lestvica je tudi v veliki meri ublažila vpliv carin na kitajsko izdelano blago.

katera je bila prva država, ki je legalizirala marihuano

Prihodek Dollar Tree se je lani povečal za 3,5 % na 23,6 milijarde dolarjev, saj so podjetja zrasla za 1,8 % z 2,3 % rastjo pri Dollar Tree in 1,4 % rastjo pri Family Dollaru. Na žalost je njegov prilagojeni dobiček na delnico padel za 12 %, saj so višje carine na kitajsko blago preglasile njegovo stalno rast prodaje.

Ta razočarajoči trend se je nadaljeval v prvem četrtletju: skupni prihodek Dollar Tree se je povečal za 8 % na 6,3 milijarde dolarjev – saj je 15,5-odstotna rast družinskega dolarja nadomestila 0,9-odstotni upad pri Dollar Tree – vendar se je njegova prilagojena EPS zmanjšala za 4 % zaradi tarif in znižanj. , stroški plače, stroški COVID-19 in neugodna mešanica blaga.

Zakaj bo Walmart ostal močnejša maloprodajna zaloga

Walmartov obseg, njegova diverzifikacija v več regijah in širši katalog bistvenih izdelkov so ga v veliki meri izolirali pred makro vetrovi, ko se je Dollar Tree boril. Rast njenega e-trgovine v ZDA, ki je v zadnjem četrtletju letno povečala prihodke za 74 %, je dodatno omilila udarec.

Zaradi omejenega izbora osnovnih potrebščin Dollar Tree in njegove manjše platforme za e-trgovino je zaostajal za Walmartom in Amazonom glede porabe COVID-19, njegova velika odvisnost od izdelkov, ki stanejo 1 dolar – od katerih so mnogi izdelani na Kitajskem – pa je povečala izpostavljenost naraščajočim carinam, hkrati pa obteži svoje marže.

Za povrh Dollar Tree ne izplača dividend, medtem ko Walmart plača dostojen terminski donos v višini 1,7%. Walmart je za to dividendo porabil le tretjino svojega prostega denarnega toka v zadnjih 12 mesecih in to izplačilo je dvigoval letno skoraj pet desetletij.

Ključni odvzemi

Dollar Tree ni slaba naložba, vendar v tem težkem okolju ne more premagati Walmarta. Veriga trgovin z dolarji je manj izolirana pred makro vetrovi, ustvarja počasnejšo rast prihodkov in zaslužka ter vlagateljem niti ne nagrajuje z dividendami, ker so premagali kratkoročno nestanovitnost.^