Vlaganje

Recenzija neumne knjige: 'Mala knjiga, ki premaga trg'

Psst! Hej prijatelj! Želite kupiti delnico? Dobil sem jih poceni. Tukaj, poglejte.

Joela Greenblatta Mala knjiga, ki premaga trg je skoraj najbolj nenavadna knjiga o vlaganju, kar sem jih kdaj prebral. Ne predstavlja naložbene filozofije, skupaj z zgodbami o tem, kako je sledenje tej strategiji avtorju pomagalo premagati trg, kot pravi Peter Lynch. One Up na Wall Streetu naredi. Ne razpravlja o tem, kako se poglobiti v finančno stanje podjetja, da bi ujeli tiste zgodnje opozorilne znake, kot je O'Glove's Kakovost zaslužka . Prepričan sem, da Greenblatt ne omenja Warrena Buffetta, čeprav predstavi Benjamina Grahama in njegove ideje o gospodu Marketu in meji varnosti.

Namesto tega Greenblatt predstavlja strategijo za izbiro podjetij, v katera bodo vlagali, in prikazuje, kako je sledenje tej strategiji prineslo 30-odstotni letni donos v zadnjih 17 letih. Sliši se predobro, da bi bilo res, kaj? Toda zdi se, da formula temelji na dveh zelo trdnih stebrih vrednostnega vlaganja: vlagajte v podjetja z visokimi donosi in se prepričajte, da prodajajo z velikim popustom.

delnice, ki bi lahko bile naslednja amazonka

Knjiga se začne z razpravo med Greenblattom in njegovim sinom o prijateljevem poslu s prodajo gumi. Greenblatt uporablja idejo Jason's Gum Shops za ponazoritev več vidikov vrednotenja poslovanja in podjetja, kot je donos zaslužka – obratno razmerju P/E – in donosnost vloženega kapitala.

Nori gospod Market? Pa kaj?
Na poti opozarja na norost borze. Da bi to dokazali, si lahko ogledate številne nedavne primere nestanovitnosti trga – cene so bile cene General Motors (NYSE:GM) po 19 $ na delnico aprila lani, nato pa skoraj 100 % višje, pri več kot 36 $ na delnico, le šest mesecev pozneje. Kaj je s tem? Enako se je zgodilo z Zakladni svetovalec Motley Fool priporočilo Oprema za ameriške orle (NYSE:AEO), ki se je od najnižje vrednosti januarja 2006 podvojila v samo enem letu. Podjetja so bila enaka pred in po velikih premikih, zakaj je torej gospod Market dal dve zelo različni ceni za vsako ob različnih časih?Odgovor po Greenblattu je, da ni pomembno. Naloga vlagatelja je le najti podjetja, ki delajo dobro, kar dokazuje visoka donosnost kapitala in se prodajajo poceni, kar kaže nizek P/E. Prav iz biblije vlagatelja vrednosti.

Čarobna formula
Strategija, ki jo opisuje, ki daje ta fantastičen donos, je kupiti približno 20 do 30 teh podjetij, zadržati eno leto in nato prodati. Izperite in ponovite. To je to. Temu pravi čarobna formula.

Greenblatt porabi približno polovico te kratke, zelo lahko berljive knjige, ko navaja rezultate 17-letnega testiranja svoje formule. Letni donosi od leta 1988 do 2004 so se gibali od (4,4 %) do 79,9 % v primerjavi z donosi indeksa S&P 500 (22,1 %) do 37,6 %. Povprečni donosi so bili 30,8 % oziroma 12,4 %. Ta povprečja bi v teh 17 letih spremenila 10.000 $ v 960.000 ali 73.000 $. Upoštevajte, da ta časovni okvir zajema tako internetni delniški balon kot tržni zlom v letih 2000–2002. Greenblatt sicer poudarja, da formula ne premaga indeksa v vsakem letnem preizkušenem obdobju, ampak da v katerem koli obdobju, ki traja tri zaporedna leta ali dlje, njegova formula zmaga.ali lahko prodate svoje brezplačne zaloge na robinhoodu

Ali bi lansko pomlad po čarobni formuli našli General Motors, ne vem. Vendar sedanja podjetja na njegovem seznamu vključujejo komunikacijskega velikana Motorola (NYSE:MOT), katerega cena delnice je padla za 33 % v zadnjih šestih mesecih, in majhna Pinnacle Airlines (NASDAQ:PNCL), katerega delnice so se od lanskega poletja povečale za 200 %.

koliko ste obdavčeni na delnice

Mešani občutki
Malo sem raztrgan zaradi te knjige. Po eni strani Greenblatt znova in znova ponavlja, kako odlična je čarobna formula, zaradi česar se zdi, kot da mi skuša nekaj prodati. To sproži moj občutek: 'Če se sliši predobro, da bi bilo res, verjetno je.' Po drugi strani pa je osnova formule v strogih idejah vlaganja vrednosti, ki se mi zdijo zelo privlačne.

Knjiga je izšla leta 2006, tako da je nihče ni imel možnosti preizkusiti za obdobje od treh do petih let, ki ga priporoča kot najmanj (kar je še ena točka v njeni prid). Vendar pa s spletnim mestom, posvečenim tej ideji, zelo olajša iskanje podjetij, ki izpolnjujejo njegove kriterije. Če bi nekdo preizkusil tehniko, opisano v knjigi, bi bilo morda pametno, da bi to naredil na papirju nekaj let, da bi ugotovil, ali čarobna formula drži tako dobro, kot je bila, ko je bila testirana za nazaj.

Ameriški orel je a Zakladni svetovalec Motley Fool priporočilo. Če si želite ogledati, kaj je še v tem portfelju, ki ruši trg, danes izvedite brezplačno 30-dnevno preskusno različico storitve glasil.

Neumni sodelavec Jim Mueller pod svojim plaščem hrani borzne certifikate in jih razdaja nič hudega slutečim mimoidočim. Ti certifikati pa ne vključujejo nobenega od podjetij, omenjenih v tem pregledu. Menimo, da je Norčeva politika razkritja sama po sebi čarobna.^