Vlaganje

Poplave, Ag izzivi Hit Compass Minerals

Letos je bilo v Farm Beltu veliko negotovosti. Po eni strani so poplave prizadele velike dele Srednjega zahoda ZDA in povzročile opustošenje na številnih območjih v regiji. Po drugi strani so trgovinske napetosti močno vplivale na izvoz ameriškega kmetijskega blaga. Specialist za cestno sol Compass Minerals International (NYSE:CMP)morda se ne zdi najverjetneje podjetje, ki ga bo ta negotovost močno prizadela, vendar je velik del njegovega logističnega odtisa na območjih, ki so jih prizadele poplave, in njegovo poslovanje s prehrano rastlin je moralo premagati vetrove svojih kmetijskih strank.

Vlagatelji Compass so v torkovem finančnem poročilu za drugo četrtletje želeli videti skromne dobičke prihodkov in zmanjšanje izgub iz prejšnjih obdobij. Na žalost Compass ni mogel doseči rezultatov na obeh straneh, saj so ta problematična vprašanja obremenila njegove rezultate bolj, kot so mnogi pričakovali.

Kaj je zadržalo Compass

Rezultati Compass Minerals v drugem četrtletju so bili razočarani. Prodaja se je zmanjšala za 1 % na 245,2 milijona dolarjev, kar ni doseglo 2-odstotne rasti, ki jo je iskala večina tistih, ki so sledili delnicam. Izgube so se povečale za več kot polovico glede na raven pred letom, na 11,8 milijona dolarjev. Tudi po upoštevanju nekaterih izjemnih postavk je bila prilagojena izguba Compassa v višini 0,29 USD na delnico veliko večja od soglasne napovedi med vlagatelji za izgubo le 0,14 USD na delnico.

Obrat za nakladanje in pošiljanje soli z ladjo, ki je zasidrana za sprejem proizvoda.

Vir slike: Compass Minerals.

V številkah sta se pokazala dva velika nasprotna vetra. Prvič, veliki neposlovni stroški škodujejo dobičku Compass Minerals, zlasti tistim, ki so povezani z odhodki za obresti in negativnimi vplivi tujih valut. Hkrati so poplave ob reki Mississippi povzročile 2,8 milijona dolarjev dodatnih logističnih stroškov v podjetju Compass s soljo. Natančneje, poplave so zahtevale daljše tranzitne čase, da so izdelki prispeli do strank, kar je povečalo skupne stroške.Širše gledano, Compass Minerals je dosegel mešano delovanje svojih dveh glavnih segmentov. Posel s soljo je zabeležil 7-odstotni upad prihodkov, saj sta nižje obveznosti za odmrzovanje avtocest v Severni Ameriki in zmanjšano povpraševanje po obnavljanju zalog po izdelkih za razledenitev v Združenem kraljestvu prispevala k 19-odstotnemu padcu obsega prodaje. Vendar so bile cene močnejše, kar je pomagalo izravnati upad obsega. Poslovni dobiček segmenta se je kljub dodatnim stroškom pošiljanja in manipulacije povečal za 17 %.

Prehrana rastlin je povzročila nekaj težjih razmer blizu doma. V Severni Ameriki so se prihodki zmanjšali za 7 %, saj je Compass dejal, da se je prodaja tako izdelkov iz pepelike kot mikrohranil zmanjšala zaradi mokrega vremena v regiji. Prilagojeni poslovni dobički pred obdavčitvijo za segment so se znižali za 10 % glede na raven pred letom. Toda na južnoameriškem trgu rastlinske prehrane so prihodki poskočili za 15 % glede na močan obseg prodaje na enoto, saj se je izboljšalo čiščenje vode in povpraševanje po kmetijskih proizvodih. Prilagojeni dobički iz poslovanja pred obdavčitvijo v Južni Ameriki so se medletno povečali za 7 %.

Novi izvršni direktor Kevin Crutchfield je poskušal novico postaviti v perspektivo. 'Čeprav je veliko prostora za izboljšave,' je dejal Crutchfield, 'smo v tem četrtletju naredili pomembne korake, da bi dosegli boljšo operativno učinkovitost, kar se začenja odražati v naših rezultatih.' Izvršni direktor je opozoril tudi na stvari, ki jih je Compass naredil, da bi svoje poslovanje postavil na boljše mesto za uspeh.Kaj je naslednje za Compass Minerals?

Kompas ima predvsem dvodelno strategijo za rast. Prvič, ponovno se je osredotočil na odličnost rudarjenja na območjih soli in pepelike, s čimer želi biti čim bolj učinkovit v proizvodnji. Poleg tega je Compass poenostavil svojo organizacijsko strukturo, saj išče načine, kako izkoristiti vse priložnosti, ki jih ima pred seboj.

Obeti Compassa so večinoma ugodni. Za poslovanje s soljo Compass vidi močno rast dobička v drugi polovici leta, saj so zaloge kamene soli več, medtem ko so cene še vedno visoke. Prihodki v drugi polovici segmenta naj bi znašali med 475 in 500 milijoni dolarjev, s 135 milijoni do 155 milijonov dolarjev prilagojenega dobička iz poslovanja pred davki.

Pozna sezona v Severni Ameriki bi morala povečati prodajo pepelike v drugi polovici, čeprav bo prodaja mikrohranil verjetno ostala šibka zaradi zahtevnih rastnih razmer. Južna Amerika je videti močna, z morebitno negotovostjo med brazilskimi kmeti, ki ustvarja možno negativno nadomestno oznako za rezultate Compass Minerals. Obe regiji bi skupaj morali prinesti od 400 do 455 milijonov dolarjev prodaje in od 100 do 125 milijonov dolarjev prilagojenega dobička iz poslovanja pred davki.

Delničarji Compass Minerals niso bili zadovoljni z rezultati in delnice so se v sredo zjutraj po torkovi popoldanski objavi odprle nižje za 7 %. Logistične težave, povezane s poplavami, se bodo sčasoma zmanjšale, vendar bi lahko izzivi, ki vplivajo na kmetijske trge v Severni Ameriki, trajali še nekaj časa. Zaradi tega bo bolj kot kdaj koli prej pomembno, da se sezona soli to zimo dobro izteče.^